Kredi kartı vergisine tepki büyüyor: Mahfi Eğilmez'den 'borçtan ve hayalden vergi alma' eleştirisi

Kredi kartı vergisine tepki büyüyor: Mahfi Eğilmez'den 'borçtan ve hayalden vergi alma' eleştirisi
Kredi kartı limitleri yüksek enflasyon nedeniyle zorunlu olarak artarken 100 bin TL üzeri limiti bulunan kişilerden 'savunma katkı payı' olarak vergi alınması girişimine tepki sürüyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, öneriyi 'hayalden vergi almak' diye niteledi.

Artı Gerçek - Kredi kartlarında 100 bin liranın üzerindeki limitlerden Savunma Sanayii Fonu için yıllık 750 liralık ödeme alınmasının planlanmasına tepkiler sürüyor. Birçok kişi borçtan vergi alınması anlamına gelen düzenlemeye tepki olarak limitlerini 99 bin bandına çekip sosyal medyada paylaşım yaparken, ekonomistler de düzenlemedeki sorunlara dikkat çekiyor.

DÜZENLEME NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

TBMM'ye önceki gün sunulan 'Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', 12 maddeden oluşuyor. Teklifte Savunma Sanayii Fonu’nun gelirlerini artırma gerekçesiyle çok sayıda hüküm yer alıyor. Bunların en dikkat çekeni ve yaygın tepkiye neden olanı ise limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından 'savunma sanayii katkı payı' amacıyla yıllık 750 lira ücret alınması planı.

MAHFİ EĞİLMEZ: VERGİ BORÇLUDAN DEĞİL, BANKADAN ALINIR

Sosyal medyada bu girişime tepki sürerken, ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez kredinin borç olduğunu vurgulayarak söz konusu verginin alınamayacağını belirtti. Eğilmez, X hesabından yaptığı paylaşımda "İdarenin böyle bir hataya düşeceğini sanmam ama yine de söyleyeyim: Kredi kartı limitinden de kullanılan krediden de vergi alınamaz. Kredi borçtur. Vergi, borçludan değil krediyi veren alacaklıdan alınır. Bilimden uzaklaştıkça feci bir kavram kargaşasının içine giriyoruz" dedi.

'HAYALDEN VERGİ ALMAK'

Eğilmez, bir takipçisinin sorusuna yanıtında da, kredi kartları limitlerinin "henüz kullanılmamış bir kredi için verildiğini" belirterek "Buradan vergi almak hayalden vergi almak demektir" eleştirisi getirdi.

NAZLI SARP: İĞNEYLE KUYU KAZMAK

Ekonomi yazarı Nazlı Sarp da Hazine'nin dokuz aylık nakit açığının 1,5 trilyon lira olduğunu hatırlatarak "Bu iğneyle kuyu kazmaktır" dedi. Sözcü TV'ye konuşan Sarp, limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartı sayısının 62 milyon olduğunu belirterek bu kartlar üzerinden alınacak verginin yaklaşık 46,5 milyar olacağını hesapladı. Sarp, taşınmaz satışlarında da alıcı ve satıcıdan 750'ler TL alınacağını, bu şekilde de yılda yaklaşık 2 milyar TL kaynak sağlanacağını hesapladı. Bu verileri 1,5 trilyon lira olan dokuz aylık Hazine nakit açığı ile karşılaştıran Sarp, "Bu iğneyle kuyu kazmaktır. Bir şeyleri adaletsizce bir kesimin üzerine yığmak anlamına gelir. Buradan toplanacak parayla açığın çok küçük bir kısmı bile kapanmıyor. Diğer taraftan da vatandaşın mağduriyetini artırıyor" eleştirisini yöneltti.

ÖZGÜR ÖZEL: HANİ SAVUNMA SANAYİİNDE PARAYA İHTİYAÇ YOKTU?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, İsrail'in Türkiye'ye saldıracağı iddiası ile düzenlenen kapalı Meclis oturumuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Geçen hafta ‘İsrail saldıracak' diye laf ortaya attılar. Bizden, ev alandan, araba alandan, vergi verenden, sigortalı çalıştırandan, her türlü beyannameden, hepimizden 70 milyar vergi toplamak için böyle bir söyleme girişmişler. Peki bu savunma sanayiinde para yok mu? Varmış da bitmiş. Bizden 70 milyar istiyor, daha yeni 3 milyar lira para varmış burada. O parayı, 3 milyar lira parayı 2017'nin Şubat ayında Varlık Fonu'na bedelsiz devretmişler. Savunma sanayiindeki 'paraya ihtiyaç yok' demişler, kendi yönettiği fona yollamış. Şimdi bizden oraya yeni vergilerle para istiyor. Buradan açıkça söylüyoruz. Bu ülkede emeklilerin geçim sorunu var. 12 bin 500 liraya geçinmeye çalışıyorlar."

SOSYAL MEDYADADA 99 BİN 999 TL'LİK LİMİT PAYLAŞIMLARI

Çok sayıda kredi kartı kullanıcısı da yeni düzenleme planına tepki gösterirken, limitlerini 100 bin liranın biraz altında 99 bin 900, 99 bin 999 veya 99 bin TL gibi miktarlara düşürerek ekran görüntülerini sosyal medyadan paylaşıyor. Tepkiler, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen sitelerinden EkşiSözlük'te de iki gündür en çok paylaşım yapılan başlıklar altında yer alıyor.

CEVDET YILMAZ'DAN 'BÜTÇEYE GİTMEYECEK' SAVUNMASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise tepkilerin büyümesi üzerine yaptığı açıklamada, yeni verginin bütçe açığını kapatmak için kullanılmayacağını savundu. Türkiye İnovalig Şampiyonları Ödül Töreni'nde konuşan Yılmaz, "Meclisimize bir paket teklif edildi. Özellikle Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na destek amaçlı. Burada tek bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek" dedi. (HABER MEKEZİ)

Öne Çıkanlar