Kredi ve kredi kartı borcu faizi daha da yükselecek

Kredi ve kredi kartı borcu faizi daha da yükselecek
Merkez Bankası, gösterge faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e çıkardı. Kararın ardından kredi, ek hesap ve kredi kartı faizleri de artırılacak. Nakit çekimde aylık faizin yüzde 4,02'den yüzde 4,47'ye yükseltilmesi bekleniyor.

Artı Gerçek - Bankalara kredi ve kredi kartı borcu olanların geri ödemesi, faizdeki yükselişle birlikte daha da arttı. Seçim öncesi yüzde 8,5 olan politika faizi bugünkü artışla birlikte yüzde 35'e çıktı.

Kararın ardından kredi kartı ve ticari kredi faizleri de artacak.

Referans faiz oranı aylıkta yüzde 3,16’ya (yıllık bileşik yüzde 46,1) yükselirken kredi kartı gecikme faizi de aylıkta yüzde 3,71'e (yıllık bileşik yüzde 55,9) yükselecek.

Nakit çekimde de faiz aylıkta yüzde 4,02'den yüzde 4,47'ye (yıllıkta yüzde 70,3) çıkacak. Kart üye işyeri komisyonu da aylık yüzde 3,16’dan yüzde 3,61’e (yıllık bileşik yüzde 54) gelecek.

Ticari kredi faizlerinde de üst limit, 1,8’lik kat sayıya göre yüzde 69,3'ten yüzde 83’e yükselecek. İhracat ve yatırım kredileri için sınır yıllık oran olarak yüzde 53,9'dan yüzde 64,5'e çıkacak. 70 bin TL üzeri ihtiyaç kredilerinde de faiz üst sınırı yüzde 77'den yüzde 92,2'ye gelecek.

KREDİ KARTINA TAKSİT KISITLAMASI

Öte yandan yüksek enflasyonu, tüketimi kısarak frenlemeyi planlayan ekonomi yönetimi, kredi kartına taksiti yeniden düzenlemeye hazırlanıyor.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan '2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, kredi kartıyla alışveriş ve nakit çekimlerde taksit için sınırlama getirilmesinin sinyali verildi. Programda 'para politikası araçlarının enflasyonu düşürme amacıyla güçlü bir şekilde kullanılmaya devam edileceği, maliye ve gelirler politikalarının para politikasıyla koordineli olarak yürütüleceği' belirtildi.

Programa göre, enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önleyecek uygulamalar hayata geçirilecek, bu amaçla kredi kartıyla alışverişte ve nakit çekiminde taksit sayısı için ilave tedbirler alınacak. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar