'Krizi önümüzdeki aylarda daha derin yaşayacağız'
İktisatçı Prof. Korkut Boratav'a göre, ekonomik krizin etkileri istatistiklere yansıyacak kadar derin olacak.
Ekonomideki kötü gidişat gündemdeki yerini korurken iktisatçılardan krizin durumuna ilişkin kötü haberler gelmeye devam ediyor. 'Türkiye'de her alanda küçülme haberleri geliyor' değerlendirmesinde bulunan İktisatçı Prof. Korkut Boratav, krizin büyük ihtimalle önümüzdeki aylarda daha derin yaşayacağını ve istatistiklere yansıyacağını vurguladı.
Ankara'daki 'Türkiye'nin krizini anlamak' adlı sempozyumda konuşan Boratav Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"KAYITDIŞI EKONOMİ ETKİLİ"
Boratav, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın finans kapitale 'meydan okuması' ile başladığını hatırlatarak, Türkiye'nin kırılgan ekonomi yapısına sahip olduğu için, yabancı sermayenin azaldığı ve 2018 Mart ayı itibariyle ekonominin kötüye gittiğini söyledi. Türkiye'nin kayıtdışı sermayeden yararlanma girişiminin de ekonomideki kötü gidişatında etkili olduğunu ifade etti.
"HER ALANDA KÜÇÜLME HABERLERİ"
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre makroekonomi göstergelerinin hepsinde küçülme haberleri geldiğine dikkat çeken Boratav, en son, krizin şuan gördüğümüz hafif etkilerini büyük ihtimalle önümüzdeki aylarda daha derin yaşayacağını ve istatistiklere yansıyacağını vurguladı.
"TÜRKİYE KRİZLERİNİN ORTAK ÖZELLİĞİ VAR"
Daha sonra söz alan ekonomist Doç. Dr. Murat Birdal, Türkiye gibi dışa bağımlı ekonomilerin kaderlerinin değişmediğini ifade etti. Birdal, Türkiye'de yaşanan tüm ekonomik krizlerin ortak özelliğinin olduğunu dile getirerek, "Faizlerin yükselmesiyle birlikte sermayenin yönü dönüşüyor ve artan ekonomiler borç servisini taşımayıp, krize dönüşüyor. Türkiye gibi kırılgan ekonomiye sahip ülkeler bu şekilde krize dönüşüyor. Bugün yaşadığımız süreçte böyle" dedi.
"IMF GÜNDEME GELECEK"
Türkiye'nin içine girdiği krizi McKinsey gibi şirketler ile anlaşarak kısa vadede uluslararası sermayeye güven vermeye çalıştığını belirten Birdal, "Ancak bu tedbirler en fazla seçimlere kadar devam ettirilebilir. Ancak seçimlerden sonra IMF Türkiye'nin gündemine geleceğini düşünüyorum" diye belirtti. (EKONOMİ SERVİSİ)