Korkut Boratav, Cumhuriyet tarihinin en derin bölüşüm şokunun 2015-2022'de yaşandığını, sermayenin vergilendirileceği bir sınıf programıyla bunun telafi edilebileceğini söylüyor. Boratav'a göre, CHP ve DEM Parti'siz bir sınıf ittifakı mümkün değil.
AKP iktidarının KKM sistemini sürdüreceğini, bedelini ise yurttaşın kemer sıkarak ödeyeceğini belirten Prof. Dr. Korkut Boratav, olası iktidar değişikliğinde risklere işaret ederek uyardı.
‘Türkiye’de emeğiyle geçinenler kaldıramayacağı büyük bir bunalımın dibine doğru sürükleniyor’ diyen Prof. Dr. Boratav, yöneticilerin de dahil olacağı toplumsal çöküntü uyarısı yaptı.
Korkut Boratav, NATO'nun SCCB'ye verdiği sözleri tutmaması nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da bir 'rövanş'a girdiğini yazdı.
Marksist iktisatçı Korkut Boratav’a göre Türkiye, 2. Dünya Savaşı’nda bile şimdiki gibi bir bölüşüm şoku yaşamadı.
İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, 'Savaş ekonomi yönetiminin kısa vadeli seçim programını ve kur korumalı mevduat tasarısını çökertti' dedi.
Prof. Dr. Korkut Boratav, "Millet İttifakı gibi 'sokak tehlikelidir…' tutumu izlenirse ne olur? Ekonomi paketi ve “arızalı” yöntemler iktidara seçim kazandırabilir" dedi.
Model değişikliği söyleminin aslında büyük bir çöküntünün ve başarısızlığın itirafı' olduğunu söyleyen Prof. Dr. Boratav, yeni ekonomi modelinin bir erken seçim hazırlığı olduğunu söyledi.
Hocaların hocası olarak bilinen iktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav'a göre Türkiye ekonomisi salgın döneminde kriz yaşamadı, büyüdü. Fakat iktidar yoksulun payını zengine verdi.
Bilindiği üzere, AKP’nin seçim anlayışı, “kazanana kadar seçim”dir.
'Bütün kredi musluklarının kısıldığı, yüksek faizlerin etkilediği, kredi faizlerinin yükseldiği bir dönem.'
Boratav, ya açık ya da örtülü bir IMF programının veya sert sermaye denetimleri ile başlayan bir dış borç krizinin gelebileceği yönünde değerlendirmelerde bulundu.
Dış borç krizinin kapıda olduğunu dile getiren Boratav, mevcut bazı işaretlerin 2020'de dış finansman sorunlarının daha da ağırlaşacağı doğrultusunda olduğuna dikkat çekti.
‘Sorun, vadesi gelen dış kredilerin döndürülme oranı ile ilgili. Bu oran %100’ün aşağısında kaldığı ve yabancıların sıcak para çıkarmaları sürdüğü ölçüde Türkiye krize sürüklenebilir.’
Boratav, 'YEP'i hazırlayanlar IMF’nin ekonomik modellerini umursamazlar. Ama doğrudan sermaye-emek ilişkileri söz konusu olduğunda kaskatı IMF’ci kesilirler' dedi.
Prof. Boratav, Ahmet Tonak'ın 40 yılda değişen sömürü oranları hesaplamalarını yazdı. iPhone işçilerinin yüzdesel sömürü oranı yüzde 2412, ücretteki payı sadece yüzde 4...
Boratav, 'ABD’nin hegemonik konumu zayıfladı, Türkiye’nin taşeronluğu dahi tutmadı. İktidar bunu beceremiyor. Kurabildiği tek ittifak, bir odak dahi olmayan Trump’tır' dedi.
Prof. Dr. Boratav, 'Hükümet, döviz kriziyle başlayan sarsıntının dış denge uzantılarını, bizler gibi istatistiklerden izliyor, devre dışıdır. Bakan da boşuna ahkâm kesiyor' dedi.
Prof. Dr. Boratav, 'Ekonomiye deli gömleği giydirdiniz. Neo-liberal programa kenarından, ucundan karşı çıkarak sadece kargaşa yaratırsınız. Geç kaldınız; geçmiş ola...' diye yazdı.
İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, İstanbul seçim sonuçlarının gerilimi biraz hafiflettiğini fakat ekonominin dış kırılganlıklarının henüz çözülmediğini söyledi.
Prof. Dr. Korkut Boratav, AKP hükümetin başta inşaat ve enerji sektörleri olmak üzere borç batağına sürüklenen şirketleri kurtarmak istediğini söyledi.
Prof. Dr. Boratav, 'İçinden geçtiğimiz kriz finans kapitale teslimiyeti nedeniyle bizzat AKP’nin eseridir. Ağırlaştıkça iktidarı da sarsması gerekir' tespiti yaptı.
Prof. Dr. Korkut Boratav, '2019 bütçesi IMF’nin istediği kemer sıkma önlemlerini içeriyor' dedi.
İktisatçı Prof. Korkut Boratav'a göre, ekonomik krizin etkileri istatistiklere yansıyacak kadar derin olacak.
Prof. Korkut Boratav, 'YEP ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı IMF'nin programıdır. Tek fark IMF kredi verip teftiş eder. Şimdi teftiş görevini McKinsey aldı' dedi.
Büyümenin yavaşlamasıyla ilgili eleştirilerini dile getiren Prof. Dr. Boratav, 2019'un zor geçeceğini belirtti.
Türkiye'nin duayen iktisatçılarından Prof. Boratav kriz uyarısını yineledi, muhalefete ve emek meslek örgütlerine seslenerek ‘yapılması gerekenler’i sıraladı.
'Türkiye'nin çözüm yolu: İnsan haklarına saygı, hukuk ve demokrasi.'
Prof. Dr. Boratav: Normali IMF'ye gitmektir, siyaseten de bunun altından kalkabilir. Bankaların batışına göz yummamak için IMF’ye gidecek.
İktisatçı Korkut Boratav yılın son üç ayında küçülme sürecinin başlamasının beklendiğini belirtti ve 'IMF programı da gündeme gelebilir' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.