Küresel ekonomilerde resesyon alarmı
ABD ve Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı Avrupa resesyona doğru gidiyor. Çalışanların merakla beklediği yeni asgari ücret içinse Çalışma Bakanı Bilgin'den hayal kırıklığı yaratan açıklamalar geldi.
Artı Gerçek - ABD tahvil piyasasının resesyon göstergesi tarihi seviyesine çıktı. Küresel büyümeye ilişkin endişeler Rusya-Ukrayna savaşı ve yüksek enflasyonla artarken, ABD'de resesyonun ayak sesleri duyulmaya başlandı. Yatırımcılar, 24 trilyon dolarlık tahvil piyasasında 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark olmak üzere getiri eğrisinin bazı kısımlarını resesyon göstergesi olarak yakından takip ediyor. 2 yıllık tahvil faizi ile 10 yıllık tahvil faizi arasındaki fark, eksi 75 baz puanla 5 Ekim 1981’den bu yana en güçlü resesyon işaretini verdi.
ÇİN MERKEZ BANKASINDAN ZORUNLU KARŞILIK HAMLESİ
Çin Merkez Bankası (PBoC), yükselişe geçen Covid-19 vakaları ve emlak piyasasında devam eden sorunlarla sarsılan ekonomiye desteği artırmak için kolları sıvadı. Banka 2022 için ikinci kez zorunlu karşılık oranı indirimine gitti. PBoC zorunlu karşılık oranını ülkedeki çoğu banka için 25 baz puan düşürdüğünü duyurdu. Düzenleme 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek. Bu adımla ekonomiye 500 milyar yuan (70 milyar dolar) likidite enjekte edilmesi sağlanacak.
2023'TE EN FAZLA AVRUPA EKONOMİLERİ KÜÇÜLECEK
Uluslararası Finans Enstitüsü (Institute of International Finance-IIF) ekonomistleri Robin Brooks ve Jonathan Fortun yayımladıkları notla, küresel büyüme konusunda tahminlerini paylaştı. İki ekonomiste göre küresel ekonomi 2023’te yüzde 1,2’ye daralacak. Bu tahmin baz etkilsinden arındırıldığında 2009’dan bu yana en zayıf büyümeye işaret ediyor. Brooks ve Fortun’a göre ekonomik yavaşlama en belirgin Avrupa’da görülecek. Euro Bölgesi ekonomisinde gelecek yıl yüzde 2 küçülme bekleyen ekonomistler, ABD konusunda daha iyimser. Brooks ve Fortun’a göre ABD 2023’te yüzde 1 büyüyecek.
AB’DE RUS PETROLÜNE TAVAN FİYAT TARTIŞMALARI SÜRÜYOR
Avrupa Birliği (AB) diplomatlarının Rus petrolü için müzakereleri devam ederken, gündeme gelen 65-70 dolarlık fiyat tavanının mevcut Ural petrolü için uygulanan 52 dolarlık fiyatın oldukça üstünde olması gerilime yol açtı. Rus petrolünün tavan fiyatı üzerinde pazarlık edilirken tartışılan fiyat seviyesi, Rusya’nın gösterge petrol fiyatının işlem gördüğü seviyenin oldukça üstünde. AB’den çıkacak kararın başta ABD olmak üzere G7 ülkelerince benimsenmesi bekleniyor.
GOLDMAN SACHS: DOLAR 3 İLE 6 AY İÇİNDE ZAYIFLAYACAK
Goldman Sachs Group analistlerine göre, dolar Asya para birimleri karşısında önümüzdeki üç ila altı ay içinde zirve yapacak. Zirvenin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikasına paralel olarak dolarda düşüş olacağı tahmin edildi. Grubun analistleri durumu şöyle özetledi: "ABD dolarının zirvesinin zamanlamasını tahmin etmek kolay değil. Ancak önümüzdeki 3-6 aylık dönemde Fed’in faiz oranlarıyla ilgili daha net bir tablo ortaya çıktığında zirve görülecek."
MERKEZ BANKASI FAİZİ İKİ YIL ARADAN SONRA FAİZİ TEK HANEYE İNDİRDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 24 Kasım’da yaptığı aylık toplantısında yüzde 10,5 olan haftalık politika faizini 150 baz puan aşağı çekti. Böylelikle faiz iki yıl aradan sonra yeniden tek haneye indi. Banka’nın kararı 22 Ekim’de bir programda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz inşallah tek haneli rakama inecek” sözlerinin ardından geldi.
KARTLA ÖDEME BİR YILDA YAKLAŞIK YÜZDE 130 ARTTI
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), ekim ayına ilişkin kredi ve banka kartları verilerini açıkladı. Buna göre, ekim sonu itibarıyla Türkiye'de 96,8 milyon adet kredi kartı, 166,7 milyon adet banka kartı ve 68,8 milyon adet ön ödemeli kart kullanılıyor. Ekim 2021'e göre kredi kartı adedinde yüzde 17'lik, banka kartı adedinde yüzde 13'lük, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 26'lık artış oldu. Toplam kart sayısı da 332,3 milyon adede ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile geçen ay yapılan toplam ödeme tutarı 2021'in aynı dönemine göre yüzde 129 artarak 377,4 milyar TL oldu.
KAPASİTE KULLANIMINDA DÜŞÜŞ EĞİLİMİ SÜRÜYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan açıklamaya göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1734 iş yeri tarafından kasım ayı İktisadi Yönelim Anketi'ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirildi. Anket sonuçlarına göre, imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), kasımda bir önceki aya kıyasla 1 puan azalarak yüzde 75,9'a indi.
MATRAH GÜNCELLEMESİ HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Otomotiv sektöründe uzun süredir beklenen ÖTV matrah düzenlemesi, 24 Kasım’da Resmî Gazete’de yayınlandı. Düzenlemeyle bazı otomobillerin fiyatlarında düşüşler görüldü. Bazı markaların hiçbir modeli matrah değişiminden etkilenmezken, kimisindeyse yalnızca 'en ucuz' modelleri indirim gördü. Bazı modellerde 70 bin TL'nin üzerinde indirimler olurken, bazı modellerde 20 bin TL civarında kaldı. Uzmanlar ve sektör temsilcileri, düzenlemenin bekleneni vermediği konusunda hem fikir.
BAKAN BİLGİN: ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 50 ZAM BEKLENTİSİ BİR HAYAL
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretin güncel hali, aralık ayında belli olacak. Enflasyonun yüzde 85,5 olduğu gerçeği karşısında asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması ihtimali tartışılıyordu. Ancak 24 Kasım’da Star Haber’e konuk olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Halen 5 bin 500 lira olan asgari ücrete yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna, "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım. İşletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışındayız" yanıtını vererek, yüzde 50 zam beklentisine kapıyı kapattı. (EKONOMİ SERVİSİ)