Malatya'da kiraz üreticisinin su isyanı
Malatya’da kiraz üreticileri iki yıldır sulama suyu sıkıntısı nedeniyle ürünlerinde verim kaybı yaşıyor. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz: Geçen yıl üreticilerin yüzde 40’ı kirazı ağacın üzerinde bıraktı. Bu yıl da hâlâ bazı bölgelerde su yok.
Yusuf DURDU
MALATYA - Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde kiraz üreticileri, sulama kanalındaki bakım nedeniyle iki yıldır yeterli su alamıyor. Devlet Su İşleri ve Derme Sulama Birliği ile yaptıkları görüşmelerden de sonuç alamayan çiftçiler, kiraz ağaçlarına ikinci kez su vermeleri gerekirken daha birinci suyu bile veremediklerini anlattı.
'KİRAZIN KALİBRESİ DÜŞECEK'
Kiraz üreticisi Metin Şalvarcı, “Haziran ayına girdik daha ağaçlara su veremedik. Kirazın kaliteli olabilmesi için suya ihtiyacı var ama bunu yapamıyoruz. Kanallarda büyük sıkıntı var, tadilatlar yapılmadı. Suya ulaşamadık daha. Sorunun en kısa sürede giderilmesi için oda başkanımızda çalışıyor ama sorunu çözemedik. Mutlaka ikinci suyu vermiş olmamız lazımdı ama biz daha birinci suyu veremedik. Bu nedenle kirazımızın bu yıl kalibresi düşecek” dedi.
'VERİLEN EMEK BOŞA GİTTİ'
Kiraz üreticisi Doğan Uçar da "Şu anda kirazlarımız olmak üzere, kanalın ise yapımı devam ediyor. Kirazlar olmaya başladı ve ekonomik değerini kaybediyor. Su vermedikleri için bahçelerimizde kiralarımız küçük kaldı. Kirazlar küçük kalınca ekonomik değerini kaybetti. 7 ton kiraz var ama o kadar çekilen emeğin hepsi boşa gitti. Her sene böyle. Biz sulama birliğine, 'barajı açmayın, dağdan gelen suyu kanala verin, çiftçi çitilini eksin, bostanını sulasın' diyoruz. O suyu baraja gönderiyorlar, kanala göndermiyorlar. Neden kanala göndermiyorsunuz, zorluğu mu var diye soruyoruz ama ne laf dinleyen var ne de söz dinleyen. Bu nasıl olacak, nasıl düzelecek?" diye konuştu.
'BAZI BÖLGELERİMİZ HÂLÂ SU ALAMADI'
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz da iki yıldır sulamayla ilgili sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti. Çiftçinin geçen yıl temmuz ayının ortalarında sulama yapabildiğini ve büyük zarara uğradığını hatırlatan Solmaz, "Kiraz olgunlaşmaya başladığından itibaren sulanması lazım. Su verilmediği zaman kalibresi düşmektedir. Kalibresi düştüğünde kiraz kendi iriliğini bulamazsa aroması da zayıf kalıyor. Aromasının zayıf kalmasından dolayı geçen yıl üreticilerimizin yüzde 40’ı kirazı ağacın üzerinde bıraktı. Bu yılda haziran ayına giriyoruz ama hâlâ bazı bölgelerimiz su alamadı" dedi.
'KİRAZLAR AĞAÇTA KALACAK'
Üreticilerin zor durumda olduğunu dile getiren Solmaz, "Suyu zamanında alamayan kirazlarımızda kalibre kaybı oluyor. Dolayısıyla hem kilo olarak zarar ediyoruz hem de piyasada hak ettiği değeri bulamıyor. Kalibresi düşük olan kirazın piyasa değeri de çok düşük oluyor. Dolayısıyla da işçilik maliyetini bile kurtaramayacağından dolayı hiç toplanmayacak ve ağacın üzerinde kalacak” diye konuştu.