Maliye Bakanlığı'ndan New York Times'a Trend GYO yanıtı: '7 Ekim saldırısıyla bağı yok'

Maliye Bakanlığı'ndan  New York Times'a Trend GYO yanıtı: '7 Ekim saldırısıyla bağı yok'
ABD'nin Hamas'la bağlantılı olduğu iddiasıyla ekim ayında yaptırım listesine aldığı Trend GYO şirketine ilişkin New York Times gazetesinde çıkan habere, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Açıklamada, haberdeki iddialar yalanlandı.

Artı Gerçek - New York Times gazetesinin 16 Aralık tarihli nüshasında, Trend Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na ilişkin "İsrail Hamas’ın para makinesini yıllar önce buldu. Kimse onu kapatmadı" başlıklı bir haber yayımlandı. İsrail istihbarat kaynaklarına dayandırılan haberde, Hamas'ın Türkiye'de fonlarının bulunduğu ve bunların kaynağının Trend Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Trend GYO) olduğu öne sürüldü. Haberde ayrıca, ABD’li ve İsrailli yetkililere atıf yapılarak, söz konusu fonun Hamas’ın askeri altyapısını geliştirmesine ve 7 Ekim saldırılarına zemin hazırlamasına yardımcı olduğunun söylendiği belirtildi.

Bu haberle birlikte, 7 Ekim'deki Hamas saldırısının ardından ABD tarafından yaptırım listesine alınan Trend Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve üç yönetim kurulu üyesi yeniden gündeme geldi.

BAKANLIK: HABERDE YANILTICI BİLGİLER VAR

New York Times haberine yanıt ise T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan geldi. Türkiye'nin finansal sisteminin, ulusal mevzuatla ve uluslararası yükümlülüklerle 'tam uyumlu' şekilde faaliyet gösterdiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermale Piyasası Kurulu (SPK) ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) gibi birçok düzenleyici ve denetleyici otorite tarafından izlenen Türk finansal sistemi, ulusal mevzuatla ve uluslararası yükümlülüklerle tam uyumlu bir şekilde faaliyet göstermektedir.

New York Times makalesi geçmişte şirkette azınlık hissesine sahip bir şahıs ve yine geçmişte aynı şirkette profesyonel yönetici olarak görev alan bir başka şahıs dolayısıyla söz konusu halka açık şirketin Hamas ile bağlantıları olduğu izlenimini vermektedir. Oysa Türk makamları ilgili tüm gerçek ve tüzel kişilerin finansal faaliyetlerini ve durumlarını ayrıntılı bir şekilde incelemiş ve ülkemiz finansal sisteminin suistimal edilmediğini tespit etmiştir.

Benzer şekilde, önemli bir finansal malvarlığı çıkışının olmaması, söz konusu şirketin 7 Ekim 2023 tarihli saldırı ile bağlantılı olduğu iddiasını çürütmektedir.

Türk yetkililer bu bulguları ABD'li mevkidaşlarıyla ve son Ankara ziyaretleri esnasında ABD Hazine Müsteşarı Brian Nelson ve ekibi ile de paylaşmış ve bulguların aksine gösteren bir kanıtla karşılaşmamıştır."

NE OLMUŞTU?

ABD Maliye Bakanlığı, 7 Ekim saldırısının ardından Hamas'la bağlantılı olduğu gerekçesiyle Türkiye merkezli Trend Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile üç hakim ortağı Alaeddin Şengüler, Arwa Saleh M Mangoush ve Gülşah Yiğidoğlu'nu yaptırım listesine almıştı. ABD Maliye Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Varlıkları Kontrol Dairesi (OFAC) yaptırım bildiriminde, borsada da işlem gören Trend GYO’nun üç hakim ortağı Şengüler, Yiğidoğlu ve Mangoush’a, 'Hamas’a maddi destek, yardım, sponsorluk' ile 'mali, maddi ya da teknolojik destek ve ürün ya da hizmet desteği sağladıkları' gerekçesiyle yaptırım uygulanacağı duyurulmuştu.

Bu gelişme üzerine Trend Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan, şirketin düzenli olarak denetlendiği ve yasalar gereği 'harcadığı her kuruşun hesabını verdiği' ifade edilmişti. Şirket ve 3 ortağı adına yapılan açıklamada şöyle denilmişti:

"Şirketimiz yabancı sermayeyle kurulmuş bir gayrimenkul yatırım ortaklığıdır. Kar amacı odaklı ve SPK tarafından yasalar çerçevesinde düzenli denetime tabi tutulan bir kurumdur. Bu çerçevede Trend GYO yapısı gereği harcadığı her kuruşun hesabını vermekte, şeffaflık ilkesine göre hareket etmektedir. Şirketimiz herhangi bir örgüte maddi destekte bulunmamaktadır tabi olduğu yasalar gereği bulunması da mümkün değildir. TREND GYO'nun mevcut durumu, bilançosu, yatırımları ve yönetim yapısı düzenli olarak SPK ve KAP'a iletilmektedir." (EKONOMİ SERVİSİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar