Merkez Bankası Başkanı Karahan, 500 TL'lik banknota yeşil ışık yaktı

Merkez Bankası Başkanı Karahan, 500 TL'lik banknota yeşil ışık yaktı
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Meclis'te yaptığı sunumda, 500 TL'lik banknot konusunda teknik analiz yapıldığını söyledi. Kur korumalı mevduattan (KKM) kaynaklı zararın 830 milyar lira civarında olduğunu açıkladı.

Artı Gerçek - Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda salı günü sunum yaptı. Ardından komisyon üyelerinin sorularını cevapladı.

Karahan, küresel büyümede 2024 yılında sınırlı bir artış öngörüldüğünü ve son dönemde enerji hariç emtia fiyatlarında artış gözlemlendiğini belirtti.

Karahan'a 8 Şubat'taki “Enflasyonda bir numaralı risk asgari ücret” sözleri de soruldu. Karahan ise bu sözünü reddederek, “Bu şekilde bir ifadem olmadı” dedi.

'KÜRESEL ENFLASYON HEDEFLERİN ÜZERİNDE'

Küresel enflasyonun hedeflerin üzerinde seyretmeye devam ettiğini kaydeden Karahan, “Merkez bankaları parasal sıkılığı korumaktadır. Son dönemde gelişmekte olan ülkelere portföy hareketleri dalgalı bir seyir izlemektedir. Yılın ilk çeyreğinde hem iç talep hem de net ihracat büyümeye pozitif katkı vermiştir. Yurt içi talepte direnç sürerken bazı normalleşme işaretleri mevcuttur. Arz koşulları talep koşullarına kıyasla daha ılımlı bir seyir izlemektedir” dedi.

'HİZMET ENFLASYONU MANŞET ENFLASYONUN ÜZERİNDE'

Karahan, birinci çeyrekte çıktı açığının bir miktar arttığının tahmin edildiğini ve cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam ettiğini söyledi.

Son dönemde hizmet fiyatlarının ana gruplar içerisinde öne çıktığını vurgulayan Karahan, “Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir. Ana eğilimdeki yüksek seyirde hizmet fiyatlarının rolü belirgindir. Gelişmiş ülkelerde de hizmet enflasyonu manşet enflasyonun üzerindedir” değerlendirmesinde bulundu.

Karahan konut fiyatlarındaki artış eğiliminin yavaşladığını öne sürdüğü onuşmasında, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının yavaşlamasının beklendiğini belirtti. Karahan sözlerine şöyle devam etti:

“Parasal sıkılaştırmanın beklentiler üzerindeki etkisi yakından takip edilmektedir. Parasal duruş belirgin şekilde sıkılaştırılmıştır. Parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ve güçlendiren adımlar atılmıştır.

Miktarsal sıkılaşma ile likidite fazlası sterilize edilmektedir. Faiz artırımları ve makroihtiyati politika adımlarıyla finansal koşullar sıkılaşmıştır. Tüketici kredi büyümesi zayıflamaktadır. İlk çeyrekte güçlenen ticari kredi büyümesi faiz artışı sonrasında yavaşlamıştır. TL mevduat payı artmaya devam etmektedir. Tahvil getiri eğrisi parasal duruşla uyumlu şekillenmektedir. Risk primi iyileşme kaydetmiştir.

Türkiye’ye yönelik portföy girişleri ivme kazanmıştır. Parasal sıkılaşma süreci rezervlere olumlu yansımaktadır. Para politikasındaki sıkı duruş fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.”

'KKM 70 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ'

Sonum sonrası soruları yanıtlayan ve sıkılaştırma politikası ile KKM’ye olan talebin azaldığını belirten Karahan, “130 milyar dolardan 70 milyar dolara geriledik. Devam eden bir azalma söz konusu. Son birkaç ayda açılan KKM hesaplarına kur kaynaklı ödeme olmayacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Son 9 ayda, Türk lirası mevduat payı yaklaşık yüzde 32’den yüzde 48’e yükselirken, KKM payının yüzde 26'dan yüzde 13,4'e gerilediğini ifade eden Karahan, son düşüşlerle kur korumalı mevduatların 2,16 trilyon TL'ye düştüğünü söyledi.

'500 TL'LİK BANKNOT İÇİN TEKNİK ANALİZ SÜRÜYOR'

KKM kaynaklı zararın büyüklüğü konusundaki soruya, "830-833 milyar lira olduğunu, bunun raporlarda yazdığını bankanın dönem zararının yüzde 100’ünden fazlasının KKM zararından kaynaklandığı" yanıtını veren Karahan, 500 lira ve üzeri bankont basılmasına ilişkin soru üzerine ise 'bu konuda incelemelerin devam ettiğini ve teknik analizlerin sürdüğünü' anlattı.

Kripto varlıklarda aktif bir alınmadığı eleştirisine ilişkin MASAK, bankalar ve Merkez Bankası tarafından adımlar atılmımş olduğunu belirten Karahan, kripto varlıkları için hizmetler ve düzenlemelerin değerlendirilmesi çalışmalarının Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yürütüldüğünü, kanun taslağı hazırlandığını, 2021 yılında çıkarılan düzenleme ile kripto varlıkların ödemelerde kullanılmamasının amaçlandığını belirtti. “Merkez Bankası olarak bizi ilgilendiren ödeme konusu, biz zaten katkılarımızı yaptık, yapmaya da devam edeceğiz yasa çıktıktan sonra yönetmeliğin devam edip etmeyeceğini yeniden değerlendirebiliriz” diye konuştu.

Konut fiyatlarına ilişkin soru üzerine konut fiyatlarındaki artışın gerçekten önemli olduğunu dile getiren Karahan, enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesinin barınma gibi sorunların girilmesi için de önemli olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar