Merkez Bankası'na göre döviz hesaplarındaki artışın iki temel nedeni var

Merkez Bankası'na göre döviz hesaplarındaki artışın iki temel nedeni var
Merkez Bankası blog sayfasında yayımlanan analize göre, döviz hesaplarındaki artış, KKM'den çıkıştan kaynaklı. Ayrıca, yaz aylarında 'cari fazla' verilmesi de bir diğer temel neden olarak gösterildi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası'nın blog sayfasında yayımlanan bir analizde, 'Döviz mevduatlarındaki artışın arkasında ne var?' sorusu irdelendi.

Merkez Bankası Genel Müdür Yardımcıları Fazilet Çavuşoğlu, Cihan Fırat ve Uzman Yardımcısı Erinç Menekşe tarafından yazılan "Mevduat Tercihleri ve Kur Korumalı Mevduat Gelişmeleri" yazısı Merkezin Güncesi blog sayfasında yayımlandı.

Merkez Bankası'na göre, yabancı para (YP) mevduattan TL mevduata hızlı bir geçişin (yüksek faiz kaynaklı) ardından, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkışın hızlanmasıyla birlikte YP mevduat bakiyesi dengeleniyor.

Öte yandan banka tarafından yapılan analizde, döviz mevduattaki artışın arkasındaki nedenlerden biri olarak yaz aylarında cari fazla verilmesi gösterildi ve şöyle denildi: "Ekonominin cari fazla verdiği yaz aylarında şirketler döviz tevdiat hesaplarını mevsimsel olarak artırabiliyorlar. YP mevduat hesaplarındaki artışı sürükleyen bir diğer önemli faktör ise, atılan politika adımlarıyla hızlanarak devam eden KKM’den çıkış süreci." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar