Merkez Bankası'ndan 2025 programı belli oldu: KKM uygulaması sonlandırılıyor, döviz kuruna ilişkin hedef yok

Merkez Bankası'ndan 2025 programı belli oldu: KKM uygulaması sonlandırılıyor, döviz kuruna ilişkin hedef yok
Merkez Bankası'nın 2025'e ilişkin para politikası yol haritasına göre, Kur Korumalı Mevduat uygulaması sonlandırılacak. Ayrıca döviz kurlarının seviyesine ilişkin herhangi bir hedefin olmadığı belirtildi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası, '2025 Yılı Para Politikası' metnini yayımladı.

Metinde Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının sonlandırılacağı belirtildi.

Dikkat çeken başlıklar şöyle:

* Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, Hükümet ile birlikte belirlenen enflasyon hedefi yüzde 5 olarak korunmuştur.

* PPK, önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde 2025 yılında 8 toplantı yapacaktır. Para politikası kararı ile kısa gerekçesi, İngilizce çevirisi ile birlikte, toplantı ile aynı gün saat 14.00’te; PPK’nın ayrıntılı değerlendirmelerini içeren toplantı özeti ise toplantıyı takip eden beş iş günü içinde TCMB internet sayfasında yayımlanacaktır.

KKM UYGULAMASI

* Toplam mevduat içerisinde Türk lirası mevduatın payında artış ve KKM hesaplarından Türk lirası hesaplara geçiş hedefleri 2024 yılında da para politikası duruşunu desteklemiştir. Parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artıran bu uygulamalar sonucunda 20 Aralık 2024 itibarıyla KKM bakiyesi 34,2 milyar ABD dolarına gerilemiştir. Türk lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payı 20 Aralık 2024 itibarıyla yüzde 58,6’ya yükselirken, KKM’nin toplam mevduat içindeki payı ise yüzde 6,2’ye düşmüştür. 2025 yılında dezenflasyon sürecinin belirginleşmesiyle birlikte Türk lirası varlıklara olan talep devam edecektir. TL mevduat payındaki artış ve KKM hesaplarındaki azalışla birlikte bu alandaki düzenlemelerde sadeleşme adımlarına devam edilmesi ve yıl içerisinde KKM uygulamasının sonlandırılması planlanmaktadır.

İSKONTO ORANI YÜZDE 80'DEN YÜZDE 30'A İNDİRİLDİ

* Sadeleşme adımları kapsamında, TCMB nezdindeki Açık Piyasa, Bankalararası Para Piyasası ve Döviz Piyasaları işlemlerinde geçerli olan teminat iskonto oranları gözden geçirilmiştir. Bu çerçevede, TÜFE’ye endeksli DİBS (devlet iç borçlanma senetleri) ve kira sertifikalarının iskonto oranının yüzde 80'den yüzde 30'a indirilmesine karar verilmiştir. Önümüzdeki dönemde, ihtiyaç halinde teminat koşulları gözden geçirilecektir.

DÖVİZ KURU SEVİYESİNE İLİŞKİN HEDEF YOK

* 2025 yılında dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek ve döviz kurları, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşmaya devam edecektir. TCMB’nin, döviz kurlarının seviyesine ilişkin herhangi bir hedefi olmayıp, kurların düzeyini ya da yönünü belirleme amacıyla herhangi bir döviz alım ya da satım işlemi yapılmayacaktır. TCMB, döviz piyasasının etkin bir şekilde çalışabilmesi ve sağlıklı fiyat oluşumlarının desteklenmesi amacıyla döviz kuru gelişmelerini ve buna ilişkin risk faktörlerini yakından takip etmeye ve gerekli önlemleri alarak ilgili araçları kullanmaya devam edecektir.

REZERV

* Para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından uluslararası rezervlerin güçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Uluslararası rezervler, parasal sıkılaşma ve makroihtiyati çerçevede atılan sadeleşme adımlarının etkileri ile güçlü bir artış eğilimi göstermiş ve brüt rezervler 13 Aralık 2024 itibarıyla 163,5 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Swap hariç net rezervler ise sene başından 13 Aralık 2024 tarihine kadar olan dönemde 87,2 milyar ABD doları iyileşerek 50,1 milyar ABD doları seviyesine yükselmiştir. Bu doğrultuda, 2025 yılında da piyasa koşulları elverdiği müddetçe rezerv biriktirilmesi yönündeki stratejiye devam edilecek ve uluslararası rezervlerdeki istikrarlı artış eğiliminin devamlılığı sağlanacaktır. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar