Merkez Bankası'ndan dövizde yeni uygulama

Merkez Bankası'ndan dövizde yeni uygulama
Merkez Bankası, bankalarda gerçek kişiler için dövizden TL'ye dönüşüm yükümlülüğünü yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. Bankalara 28 Temmuz' a kadar süre verildi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası, bankalara verdiği dövizden TL’ye ek dönüşüm yükümlülüğü eşiklerini, gerçek kişi hesapları için değiştirdi. Menkul Kıymet Tesis Hakkında Tebliği'nde yapılan değişiklikle, 26 Mayıs-28 Temmuz tarihleri arasında gerçek kişi döviz hesabından TL’ye ek yüzde 10’luk dönüşüm hedefini yakalayamayan bankalara eksik kalan kısım kadar menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirdi.

Gerçek kişi hesaplarında 26 Mayıs-28 Temmuz 2023 tarihleri arasında ek yüzde 10 TL dönüşümünü sağlayamayan bankalar, eksik kalan kısım için 6 ay süreyle menkul kıymet tesis edecek. Böylece daha önce yüzde 5 olan dönüşüm hedefi yüzde 15'e çıkmış olacak.

TEMMUZ SONRASI ORAN YÜZDE 30'A ÇIKACAK

28 Temmuz sonrası için ise dövizden TL’ye ek dönüşüm oranı eşiği yüzde 30’a yükselecek. Oranı tutturamayan banka, bu tarihten sonra hedef tutana kadar ek yüzde 10 menkul kıymet blokesi yapacak.

EURO 23 LİRAYA YÜKSELDİ

Öte yandan serbest piyasa ve bankalarda 19,72 liradan alınan dolar 21,25 liradan işlem görüyor. Euro ise 23 liraya yükseldi.
Gram altının satış fiyatı ise 1354 lira. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar