Merkez Bankası'ndan sıkılaştırma adımı: Kredide faizler yükseldi, limit düştü

Merkez Bankası'ndan sıkılaştırma adımı: Kredide faizler yükseldi, limit düştü
Merkez Bankası, bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak yeni adımlar attı. Bu adım sonrası bankalar ticari ve tarımsal kredilerde limiti düşürdü, faizi yükseltti. Ticari kredi faizleri yüzde 60 seviyesine geldi.

Artı Gerçek - Merkez Bankası, zorunlu karşılıkların uygulama talimatında değişiklik yaptı.

Reuters'a konuşan bankacılar, yapılan değişiklerle getirilen zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesi uygulamasının TL likiditeyi sıkılaştıracağını, böylece faizleri yükseltici etki yaratacağını söyledi. Reuters'a bilgi veren üç bankacılık kaynağı, piyasada ticari kredi faizlerinin yüzde 60 seviyelerine geldiğini belirterek, artışın sürebileceğini söylediler.

Uygulama 15 Mart tesis tarihinde başlayacak ve 5 Ocak 2025 tesis tarihine kadar devam edecek.

Ayrıca Merkek Bankası'nın yeni başlattığı kısa vadeli TL mevduat için ayrılan zorunlu karşılıklara faiz verme uygulaması bankacılara göre kısa vadedeki mevduat faizleri üzerinde yukarı yönlü ek etki yaratacak.

Bu uygulama ise 16 Mart itibarıyla başlayacak.

YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Merkez Bankası'nın uygulama talimatıyla yaptığı değişiklikler şöyle:

- Merkez Bankası, serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi.

- Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 25'ini bloke olarak tesis edecek.

- Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 15'ini bloke olarak tesis edecek.

- Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz ödenmesi uygulamasına bir aydan kısa vadedeki mevduatları da dahil etti.

KREDİDE LİMİTLER DÜŞTÜ

Reuters'a konuşan bir bankacılık kaynağı, "Ticari ve tarımsal kredilerde limitler düşürüldü. Örneğin ticari kredide 100 bin TL'ye kadar düştü limit" dedi.

Öne Çıkanlar