Moody's ve Fitch'ten iki ayrı açıklama
Moody's, "OVP'de öngörülen daha fazla harcama ve borçlanma kredi notu açısından olumsuz" derken, Fitch, Türkiye'nin büyüme tahminini yukarı çekti.
EKONOMİ - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, bütçe gelirlerinin Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülenin altında kalmasının beklendiğini ve bu durumun kamu borçlanmasını artırarak kredi notu üzerinde baskı yaratacağını belirtti.
Moody's tarafından bugün yayımlanan araştırma notunda OVP'deki yüzde 5.5 olan büyüme hedefi "iyimser" olarak nitelendirilerek, "Bu nedenle gelirlerin geride kalması sonucu dönem boyunca devletin brüt yıllık borçlanma gereksiniminin belirgin olarak artacağını... düşünüyoruz" görüşüne yer verildi.
Not şöyle devam etti: "Sonuç olarak OVP'de çerçevesi çizilen harcamalar genel devlet borcunu artırarak Türkiye'nin kredi notunun temel desteklerinden olan mali güç üzerinde baskı yaratacak. Kredi notu açısından olumsuz" dendi.
Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise, Türkiye için ekonomik tahminlerini açıkladı. Fitch, Türk ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 7'yi aşan bir büyüme göstereceğini tahmin etti. Bunun yanı sıra, 2017 genelinde yüzde 5.5 büyüme öngören kuruluş, 2018 ve 2019'da yüzde 4.1 büyüme yaşanmasını bekliyor.
Fitch, bugün yayınladığı "Global Ekonomik Görünüm- Eylül 2017" raporunda, Türkiye için şu değerlendirmelerde bulundu:
"Büyüme yine Fitch'in beklentilerinin üzerinde geldi. 2017 ikinci çeyrekte ekonomi yüzde 5,1'in üzerinde büyüdü. Performans, geçici mali tedbirler ve Kredi Garanti Fonu'nu içeren çeşitli devlet teşvikleri tarafından desteklenmeye devam ediyor. Euro Bölgesi'nde güçlenme de destekleyici bir rol oynadı.
Yüksek frekanslı göstergeler güçlü ivmenin 2017 3. çeyrekte devam ettiğine işaret ediyor. Yıllık bazda karşılaştırma 2016 üçüncü çeyrekteki başarısız darbe girişiminin yol açtığı baz etkisiyle de yükseldi. 2017 üçüncü çeyrekte büyümenin yüzde 7'yi aşmasını bekliyoruz. Bu nedenle 2017 için büyüme tahminimizi Haziran ayındaki yüzde 4,7'den yüzde 5,5'e revize ediyoruz."
KGF çerçevesinde kullanıma sunulan yeni fonların büyük bölümü çekildi ve mali tedbirlerin çoğu yıl sonundan önce sona erecekler. Bunun sonucu olarak Fitch, 2017 4. çeyrekte büyümenin yavaşlamasını bekliyor ve 2018, 2019 için büyüme tahminlerimizi yüzde 4,1 olarak devam ettiriyoruz.
Kasım 2019'da yapılacak seçimler öncesindeki politik değerlendirmeler hükümetin yeni teşvik turlarını tetikleyebilir ve Fitch'in büyüme tahminlerinde son dönemden daha gevşek bir mali politika izleneceği öngörüsü temel alındı.
Türk Lirası'ndaki keskin düşüşün etkilerin enflasyon üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Baz etkisinin enflasyonu 2017 4. çeyrekte çift hanelerde tutması bekleniyor ve iki yıllık enflasyon bekleyişleri yüzde 8 civarında dolaşıyor.
Çift haneli enflayon Merkez Bankası'nı 2017'de para politikasını gevşetmekten alı koyacak. 2018'de enflasyonda beklenen ılımlı düşüm gevşeme için bir miktar alana imkan verebilir. Böyle bir gevşemenin ilk etapta Merkez Bankası fonlama faizlerinde indirim şeklinde olması beklenir. Türk Lirası global finansal şartlarda her hangi bir değişikliğe karşı kırılgan olmaya devam ediyor."