Nine West'ten iflas koruma başvurusu
Dünyanın en büyük ayakkabı mağazası zincirlerinden ABD'li Nine West de iflas koruma başvurusunda bulunan perakendeciler arasına katıldı.
EKONOMİ - Türkiye’de de uzun yıllardır faaliyet gösteren ünlü ayakkabı markası Nine West’in mali sorunlarla başı dertte. Dünyanın en büyük ayakkabı markalarından Nine West iflas koruma başvurusunda bulundu. ABD'de yapılan başvuruda şirketin 1 milyar dolarlık borcu olduğu belirlendi.
1973 yılında ABD Connecticut'ta Jerome Fisher ve Vince Camuto tarafından kurulan ünlü perakendecinin, ödeyemediği borçlar nedeniyle başvuru yaptığı açıklandı. 57 ülkede 800’ün üzerinde mağaza ile hizmet veren Nine West’in "Chapter 11" ile iflas koruma başvurusunda bulunması büyük yankı uyandırdı.
Nine West'in CEO'su Ralph Schipani, "Başvuru sürecini tamamladıktan sonra, şirketimizin borçları azalacak ve daha yönetilebilir bir sürece gireceğiz" diye konuştu. Schipani şirketin satışıyla ilgilenen gruplar da olduğunu dile getirdi.
Şirketin cuma günü yaptığı duyuruya göre; iflas başvurusunun Nine West ile Bandolino’nun satışını kolaylaştırmak, böylece şirketin bünyesindeki One Jeanswear Group, The Jewelry Group, The Kasper Group ve Anne Klein gibi markalara odaklanmak için yapıldığı söylendi.
Nine West’in 300 milyon dolarlık finansman sağladığını ve borcun büyük çoğunluğunu elinde tutan taraflarla yeniden yapılanma anlaşması yaptığını belirten Schipani, bunun Chapter 11 sürecinde şirketin durumu toparlamasına yardımcı olacağını dile getirdi.
Geçtiğimiz aylarda ünlü markanın, gelirlerinin bir kısmının satışını gerçekleştirerek finansmanını yeniden yapılandırmaya çalışacağı, fakat bu yol başarılı olmazsa, ünlü markanın iflas isteyeceği haberleri medyada yer almıştı. Nine West, Ekim 2016’da, alacaklılarından tatil sezonuna hazırlanabilmek için borçlarını ertelemelerini istemişti.
ŞİRKETLERİN İFLASINA AMAZON MU SEBEP OLUYOR?
Daha birçok şirketin Nine West gibi iflas başvurusunda bulunması bekleniyor. Çünkü, 2017 perakende şirketleri için çok zorlu bir yıl oldu, giderek yayılan e-ticaret sektörü bu durumu daha da kötü hale getirecek. Örneğin, oyuncak mağazası zinciri Toys R Us'ın çöküşünde Amazon'un fazlasıyla etkisi olduğu belirtiliyor.
Diğer taraftan; her geçen gün biraz daha büyüyen e-ticaret devinin organik gıda devi Whole Foods’u 13.7 milyar dolar karşılığında satın alması da bunun sonuçlarından biri olarak gösteriliyor. Dünyanın en büyük perakendecilerinden Wal-Mart ise getirdiği yeniliklerle Amazon’a karşı koymaya devam ediyor.