Not indiriminin etkileri zamanla görülecek
Türkiye'nin kredi notunu düşüren S&P'nin kararını değerlendiren uzmanlar, planlanmış bir not indirimi olmadığını, etkilerinini bir süre sonra görüleceğini belirtiyor.
EKONOMİ - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu düşürdü. S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunun "BB"den "BB-"ye, yerli para cinsinden notunun "BB+"dan "BB"ye düşürüldüğünü, görünümünün "durağan" olduğunu kaydetti.
Kredi notunun düşürülmesiyle ilgili olarak, Türkiye'nin makro ekonomik dengesizliklerinin arttığı belirtilen açıklamada, enflasyon görünümünün bozulduğu, TL'de değer kaybı ve volatilite görüldüğü ifade edildi. Türkiye'nin mali pozisyonunun zayıfladığına dikkatin çekildiği açıklamada, ekonominin aşırı ısındığı da vurgulandı.
Açıklamada, Türkiye'nin dış finansman koşullarının ve TL'nin konumunun daha da bozulması ve özel sektörün hassaslaşması durumlarında ülkenin kredi notunun yeniden düşürülebileceği uyarısında bulunuldu.
Merkez Bankasının enflasyon oranını yüzde 5 hedefine yaklaştırması ve Türkiye'nin dış pozisyonun sürdürülebilir şekilde düzelmesi durumlarında ülkenin kredi notunun yükseltilebileceği bilgisine de yer verildi.
DOLAR/TL, 4.12'LERE ÇIKTI
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın sadeleşme konusunda yakın zamanda adım atılacağını açıklamasının ardından haftanın ilk işlem gününde 4,03 seviyesine kadar gevşeyen dolar kuru, salı günü yeniden yönünü yukarı çevirdi. S&P'nin kararının ardından dolar, Türk Lirası karşısında 4.12 seviyesinin üzerine yükseldi. Daha sonra 4.10 bandına geriledi.
ETKİLERİ ZAMANLA GÖRÜLEBİLİR
Stratejist Erkan Dernek, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada kararın sürpriz olduğunu belirterek, "Bugün itibariyle piyasaya likiditenin gelmesiyle kurda bir miktar dengelenme görebiliriz..Kararın en önemli etkilerinden biri yabancı para cins borçlanmada ya borçlanma miktarının azalması ya da maliyetin artması şeklinde olumsuz sonuç olabilir. Küresel piyasalarda faiz hadlerinin yükseldiği bir dönemde kısa dönemli fonların bulunmasında zorluk çıkabilir. Dolar/TL'de Merkez Bankas'nın önden proaktif olarak 75 baz puan faiz artışının etkisiyle 4.05 - 4.15 sevyeleri arasında tutunabilir ama kararın ana etkilerinin faiz piyasasında zamanla görünme ihtimali artıyor" dedi.
GENİŞLEYİCİ POLİTİKALAR SÜRERSE...
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova ise planlanmış bir not indirimi olmadığını hatırlatırken karar metninde yer alan bazı açıklamalara dikkat çekti. Arzova, "S&P 'sermaye akımlarında olumsuz yönde hareketlenme olursa, hükümetin genişleyici politikaları sürerse ve bunlar borcun artmasına neden olursa Türkiye'nin notunu tekrar düşürebileceklerini' söylüyor, dolayısıyla ben bundan sonraki süreçte bir daha not indiremezler diye düşünmüyorum.
S&P not arttırımı için ise iki şart öne sürmüş; biri Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine yaklaşılması - ki bu şu an imkansız görünüyor-, diğeri de dışsal pozisyonun sürdürülebilir hale gelmesi. Bunlar kolayca ulaşılabilir hususlar değil, dolayısıyla şu an not arttırımı için uzaktayız" ifadesini kullandı.
Not indirimiyle Türkiye'nin kredi notu Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Vietnam, Makedonya, Bangladeş gibi ülkelerle aynı seviyeye geriledi.