Nurol'dan ilginç savunma: Daireleri sattık bile!

İstanbul Şişli’de Yıldız Teknik Üniversitesi’nin arazisine inşa edilen 34 katlı Nurol Tower’ın imar planlarının iptal edilmesine şirket, ilginç bir yolla itiraz etti: Daireleri sattık bile!

Nurol'dan ilginç savunma: Daireleri sattık bile!

EKONOMİ - İstanbul Şişli’de eski Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) arazisi üzerinde inşa edilen 34 katlı Nurol Tower’ın yükseldiği arazinin imar planlarının iptal edilmesine itiraz edildi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre şirket, kulenin yarısından çoğunun satıldığını ve binada yaşam başladığını belirterek kararın uygulanamayacağını savundu.

PROTOKOL İMZALANDI

YTÜ Rektörlüğü ile TOKİ arasında 6 Ağustos 2010’da bir protokol imzalandı. Üniversitenin İstanbul Davutpaşa Yerleşkesi’nde TOKİ’ye 60 bin metrekare bina inşa ettirecek olan rektörlük, tapusu üniversitede olan Çağlayan’daki araziyi TOKİ’ye devretti.

YTÜ’nün 2004’te uygun bulunmayan imar planı değişikliği TOKİ devreye girince bir anda gerçekleşti. 2010 yılında hazırlanan imar planında emsal 3 olarak belirlendi; bodrum katlar emsal dışı kaldı. Yükseklik de serbest bırakıldı.

CHP’li eski Meclis Üyesi Dursun Çaltı ve CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, imar planlarının iptali için dava açtı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi, davayı reddetti. Danıştay 6. Dairesi ise "imar planlarında hukuka aykırı notların yer aldığını" belirterek kararı bozdu. Yüksek daire, üst ölçekli planlarda bölgenin merkezi iş alanı göründüğüne dikkat çekerek, alt ölçekli planlarda turizm tesis alanı olarak belirlenemeyeceğini vurguladı.

Bu arada, arsayı, 260 milyon liralık toplam hasılat geliri üzerinden, yüzde 43 pay karşılığı 111.8 milyon liraya satın alan Nurol GYO’nun projesi de tamamlandı. Yeniden yapılan yargılama 31 Mart’ta sonuçlandı. İmar planları "bölgenin üst ölçekli planlarına uyumlu olmadığı gerekçesiyle" iptal edildi.

TELAFİSİ GÜÇ

Şirket ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iptal kararına geçen günlerde itiraz etti. "Yapı Kullanım İzin Belgesi" alındığı belirtilen dilekçede, 270 bölümlü kulenin yarısından fazlasının üçüncü kişilere satıldığı kaydedildi. Altı çizili olarak "Binada yaşam başlamıştır" ifadesinin yer aldığı dilekçede, kararın uygulanmasının telafisi güç sonuçlar doğuracağı belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de imar planlarının hukuka uygun olduğunu savundu. Danıştay 6. Dairesi ise davacıların cevabının alınmasından sonra itirazı değerlendirecek.

İstanbul itiraz şişli Yıldız Teknik Üniversitesi