OECD'ye göre Türkiye'de yurttaşların eşitsizlik algısı en yüksek seviyede
Türkiye'de yurttaşların yüzde 67'si, 'ülkenin toplam gelirinin büyük bölümü en zengin yüzde 10'a akıyor' derken, Türkiye bu oranla tüm OECD ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) son gelir eşitsizliği raporuna göre Türkiye'de vatandaşların eşitsizlik algısı ise en yüksek seviyede. Türkiye vatandaşlarının yüzde 67'si, "Ülkenin toplam gelirinin büyük bölümü en zengin yüzde 10'a akıyor" derken, Türkiye bu oranla tüm OECD ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor.
OECD ortalaması yüzde 52 olurken, ülkesindeki toplam gelirin en zengin yüzde 10'luk kesime aktığını en az düşünenler, yüzde 36 ile Danimarkalılar. OECD'nin 18 Kasım'da yayınladığı raporda tüm dünyada gelir eşitsizliklerinin pandemi sürecinde daha da arttığı belirtiliyor.
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, raporda ülke vatandaşlarının bu derin gelir eşitsizliğini nasıl algıladığı üzerinde duruluyor. OECD raporda Türkiye'nin hem gelir eşitsizliğinin çok yoğun olduğu, hem de vatandaşlarının bu konudaki endişeyi derinden hissettiği ülke olduğunun altını çiziyor.
OECD üyesi ülkelerde yaşayan 5 kişiden 4'ü ülkesindeki gelir eşitsizliğinin çok yüksek oranda olduğunu düşünüyor. Türkiye, gelir eşitsizliğinin en yoğun olduğu ülkeler içinde Macaristan'dan sonra vatandaşları var olan gelir eşitsizliğinden en çok endişe duyan ülke.
Araştırmaya göre OECD üyesi ülkelerin vatandaşları gelir eşitsizliklerini azaltmanın hükümetlerin görevi olduğu konusunda hemfikir. Gelir dağılımının düzeltilmesi için vergi ve yardımların kullanılması gerektiği düşünülüyor ancak bu noktada yardımların etkin bir şekilde doğru kişilere yönlendirilmesinin önemi vurgulanıyor.