Öğretmenin bekçiyle ücret farkı yüzde 10.7, polisle yüzde 30

Öğretmenin bekçiyle ücret farkı yüzde 10.7, polisle yüzde 30
Bir bekçi sözleşmeli öğretmenden yüzde 10.7 fazla kazanırken, mesleğe yeni başlamış polis mesleğe yeni başlamış sözleşmeli öğretmenden yüzde 30 fazla kazanıyor.

Türkiye'de bekçilerle öğretmenler arasındaki maaş farkını gündem olmaya devam ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından dün yapılan açıklamaya göre, lise mezunu bir bekçi ayda -temmuz zammı hariç tutulduğunda- 4 bin 527 TL, yılda ise 54 bin 324 TL ücret kazanıyor.

Hizmet yılı beş yıldan az olan sözleşmeli öğretmenler ise ayda 4 bin 89 TL ücret alıyor. Öğretmenin yıllık ücreti ise 49 bin 68 TL. Yani lise mezunu bir bekçi dört yıllık üniversite mezunu bir öğretmenden yılda yüzde 10.7 daha fazla kazanıyor.

Polislerle sözleşmeli öğretmenler arasındaki ücret farkı da gündemde. Emniyet kaynaklarından alınan bilgilere göre, işe yeni başlayan bekâr bir polis memuru ayda 5 bin 350 TL kazanıyor (Polis maaşları ek ödemeler, eş ve çocuk durumuna göre değişebiliyor). İşe yeni başlayan bir polis memuru yılda 64 bin 200 TL alıyor.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, yıllık ücretler kıyaslandığında işe yeni başlayan bir polis memurunun işe yeni başlayan bir sözleşmeli öğretmenden yılda yüzde 30 daha fazla kazandığı görülüyor.

ABD'DE POLİS ÖĞRETMENDEN YÜZDE 1.5 DAHA FAZLA KAZANIYOR

ABD'de de kolluk kuvvetleri öğretmenlerden fazla kazanıyor fakat aradaki makas Türkiye'deki kadar açık değil.

ABD'nin Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun (The Bureau of Labor Statistics) verilerine göre, 2018 yılında bir polis ortalama 61 bin 380 dolar kazanıyor. Söz konusu ücret polis memuru ile şeriflere bağlı devriye gezen memurlarının eyaletlerdeki ortalama ücretlerine bakılarak hesaplanıyor.

Ulusal Eğitim Derneği'nin (National Education Association) hesaplamalarına göre ise 2017-2018 yılında ortalama öğretmen maaşı 60 bin 477 dolar. Yani ABD'de ortalama bir polis memuru, ortalama bir öğretmenden yılda 903 dolar daha fazla kazanıyor. Böylece yılda bir polis memuru öğretmenden yüzde 1.5 daha fazla kazanmış oluyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar