Parası olana istediği ülkede oturma izni
Ülkelerin yabancı sermaye çekebilmek adına “yatırımını getir, vatandaşlığı kap” kampanyaları tam gaz sürüyor. Bazı ülkeler rakamı 5 bin dolara kadar düşürdü.
EKONOMİ - Dünyanın herhangi bir ülkesinde oturum ve hatta vatandaşlık elde etmek için yapmanız gereken yatırım miktarı ortalaması yarım milyon doların altına indi. Panama ve Paraguay'da oturum izni almak için 5 bin dolarlık bir yatırım yeterliyken, Fransa'da bu miktar farklı programlara göre, 326 bin dolar ile 10 milyon 600 bin dolar arasında değişiyor.
ORTALAMA 490 BİN DOLAR
Kanada'daki McGill Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde vergilendirme üzerine çalışmalar yürüten Doç. Allison Christians'ın derlediği ve sürekli güncellediği veriler 54 ülkeyi kapsıyor. Ülkelerin ortalaması alındığında, oturum izni karşılığı yatırım programlarının en alt sınırı 490 bin dolara karşılık geliyor. Christians, internet blogunda, bu sayının mutlak bir gerçeği ifade etmediğini belirterek, "Çünkü Portekiz, Türkiye ve İngiltere gibi bazı ülkelerde programlar yatırımdan çok istihdam yaratmaya dayalıyken, bazıları doğrudan yatırım yerine yatırımcı/melek yatırımcı desteğini gerektiriyor. İtalya ve İsviçre'deki gibi bazılarında ise yıllık miktara bakılıyor" diyor.
Sözcü'nün haberine göre, Christians, gelir seviyesinin yüksek olduğu ülkelerin daha büyük miktarda yatırımın yanı sıra, fiilen orada yaşamak gibi, başka şartlar öne sürdüğünü, yoksul ülkelerde ise şartların çok daha kolay olduğunu belirtiyor.
VERGİ ÖNEMLİ FAKTÖR
Bu tür vize programlarıyla ülke vatandaşlıklarının ticari birer metaya dönüştüğüne dikkat çeken Christians, vergi sistemlerinin de bu ticarette rol oynadığına işaret ediyor. "Hükümetler daha çok, vergi sistemlerini ülkelerinin oturum hakkı ve vatandaşlık değerini artırma aracı olarak görüyor" diyen araştırmacı, göç edenlerin de bundan fayda beklediğini ifade ediyor.
EN ETKİLİ 50 İSİM ARASINDA
Dünyadaki başlıca vergilendirme uzmanlarından sayılan Doç. Allison Christians, "International Tax Review" dergisi tarafından dünyadaki vergi tartışmalarında etkin olan 50 isimden biri sayılıyor. Christians aynı zamanda, Kurumları Vergilendirme Reformu Uluslararası Bağımsız Komisyonu (ICRICT) için çalışıyor.