Paritede Avrupa Merkez Bankası yükselişi, doların gözü enflasyonda
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) şahin yöneticilerinden gelen mesajlar ve Ukrayna’nın savaşta bazı bölgeleri Rus işgalinden kurtarması, pariteyi marttan bu yana görülen en güçlü günlük yükselişle (yüzde 1,6) 1,098 düzeyine kadar yükseltti.
Dolar endeksinin ABD’den ve Avrupa’dan gelecek enflasyon verileri öncesindeki zayıf seyri, ECB’nin daha da şahinleşeceği beklentileriyle hafta başında da devam etti. Geçen hafta 110 düzeyini de aşarak 20 yılın yeni zirvesini gören dolar endeksi pazartesi günü 107,810 düzeyine kadar geriledi.
ABD’de enflasyonun temmuzdaki yüzde 8,5 düzeyinden ağustosta yüzde 8,1’e gerileyeceği öngörülüyor. Almanya’da ise beklenti temmuzdaki yüzde 8,8 düzeyinin değişmemesi ancak indirimli toplu taşıma gibi bazı desteklerin ağustosta bitmesiyle eylülde fiyatlar tekrar yükselebilir.
BUNDESBANK: ENFLASYON ARALIKTA ZİRVE YAPABİLİR
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, fiyatlarda artışın hızlanacağını ve enfl asyonun aralıkta yüzde 10'nun üzerinde zirveye ulaşabileceğini söyledi.
ECB Yönetim Konseyi Üyesi de olan Nagel, enflasyonun birçok alana yayıldığına dair işaretler olduğunu belirterek, "ECB Yönetim Konseyinin 8 Eylül'de üç temel politika faizini 75 baz puan arttırma adımı açık bir işaretti ve enflasyon tablosu aynı kalırsa, daha net adımlar takip etmelidir" ifadesini kullandı.
ECB’nin enflasyonu dizginleyebilmek için faizin yüzde 2’ye kadar yükseltilmesi ihtimalinin arttığını düşündükleri haberi de pariteyi destekliyor. Konuya dair Reuters'a bilgi veren beş kaynak, politika yapıcılar arasında faizin "kısıtlayıcı" seviyeye yükseltilmesinin gerekeceği beklentisinin arttığını söyledi. Kısıtlayıcı faiz oranı ifadesiyle ekonominin yavaşlamasına sebep olacak, yüzde 2 veya üzeri seviyeler kastediliyor.
ECB Başkanı Christine Lagarde da geçen haftaki basın toplantısında, ‘nötr faiz düzeyinin ne olduğu’ sorusuna "Şu an orada değiliz" yanıtını vermiş ve iki ya da üç faiz artırımı daha olabileceğine işaret etmişti.
MERKEZ BANKALARI ENERJİ VE GIDA DIŞI ENFLASYONA DİKKATLİ BAKACAK
Bu hafta boyunca Avrupa ekonomilerinden gelecek ağustos ayı enfl asyon verilerinin hem doların hem euronun seyrine yön vermesi bekleniyor. ABD, Almanya, İspanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Euro Bölgesi’nden gelecek ağustos ayı nihai tüketici enflasyonu verilerinde,
Kuzey Akım 1’deki akışların tamamen durdurulmasının etkileri de görülecek. Enerji ve gıda dışı çekirdek enfl asyon verilerindeki seyir de, ücret artışlarına ve hizmet sektörü fiyatlarının enflasyonu ne kadar beslediğine önemli bir ışık tuttuğu için, merkez bankalarının gelecek toplantılarda atacağı adımlar açısından kritik önem taşıyor.
Geçim krizleri hem ECB hem Fed’in sıkılaşmadaki elini bir yandan güçlendiriyor ve faiz artışlarının amacı 40 yılın zirvesine tırmanan enflasyonu düşürebilmek.
Ancak ABD’de Goldman Sachs gibi büyük bir yatırım bankasının işten çıkarmalara hazırlandığı haberleri, Fed Başkanı Jerome Powell’ın,"Enflasyonla mücadelenin acılı olacağı" uyarılarını destekler nitelikte. Bu hafta Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in açıklaması beklenen ve enerji fiyatlarına olağanüstü müdahale içermesi planlanan yeni destek paketi de euronun seyrinde etkili olabilecek bir gelişme.