Patronlardan Çalışma Bakanı Bilgin'e EYT ablukası

Patronlardan Çalışma Bakanı Bilgin'e EYT ablukası
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin önümüzdeki ay kamuoyu ile paylaşılması beklenirken, patronların Çalışma Bakanı Bilgin'den talepleri de yoğunlaştı. Özellikle tazminat ve SSK primi konusunda istekler var.

Artı Gerçek - EYT düzenlemesiyle ocak ayında yaklaşık 1,5 milyon kişi emekliliğe hak kazanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı açıklamalara göre, düzenleme aralık ayı sonunda TBMM gündemine getirilecek.

Ayrıntıları henüz resmi olarak paylaşılmayan EYT için geri sayımın başlamasıyla birlikte sermaye cephesi Bilgin'le görüşmelerini yoğunlaştırdı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) de EYT konusunda harekete geçti. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun patronların konuya ilişkin 'endişelerini', Bilgin’e ilettiği öğrenildi. Görüşmede, 'düzenlemeyle birlikte yoğun emeklilik başvuruları gelebileceği ve bu durumun hem işgücü açığı hem de kısa süreli büyük bir mali yük (tazminat) ortaya çıkarabileceği'nin iletildiği öğrenildi. Bu doğrultuda 'daha detaylı çalışma' yapılması istendi.

İşverenler, geçiş sürecinde kıdem tazminatları için mali destek, çalışanların emekli olup da çalışmaya devam etme yönünde özendirici yaklaşım uygulanmasını talep ediyor.

ZEYTİNOĞLU: İŞGÜCÜ KAYBI YÜZDE 30'A VARABİLİR

TOBB Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, NB EKONOMİ’ye yaptığı açıklamada, düzenlemenin kıdem tazminatı ve nitelikli eleman kaybı gibi ciddi riskler barındırdığını söyledi. Kendi hesaplamalarına göre, işgücü kaybının yüzde 30’lara varabileceğini belirten Zeytinoğlu, “Finansmana erişimin kısıtlı, nakit akışlarının sıkışık olduğu bu dönemde yüklü bir tazminatla karşılaşmak bizleri daha da zorlayacaktır” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar