Piyasa kritik görüşmeye odaklandı: Dolar 7,15 seviyesini geçti

Piyasa kritik görüşmeye odaklandı: Dolar 7,15 seviyesini geçti
Dün 7,10'u aşan dolar kuru bugün 7,15 seviyelerine çıktı. Piyasaların gözü Bakan Albayrak'ın Türkiye'nin durumunu uluslararası yatırımcılara anlatacağı telekonferansta...

ARTI GERÇEK - Yükselişini sürdüren ve dün 7,10'un üzerini gören dolar/TL kuru, bu sabahki işlemlerde aynı seviyelerde değerlendikten sonra sonra hızla 7,15 seviyesini geçti. Euro/TL 7,73'ten el değiştiriyor.

Dolar/TL koronavirüs döneminde baskı altında kalmayı sürdürerek Ağustos 2018'de görülen 7,24 seviyesindeki tarihi zirveye yaklaşırken, piyasalarda BDDK kararının etkileri ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yabancı yatırımcılar ile yapacağı görüşme takip edilecek.

Dün sabah saatlerinde 7,02'ye kadar çekilen dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap limitlerini artıran düzenlemesi sonrası yükselişe geçerek 7,10 seviyelerine kadar tırmanmıştı. Bu sabah saatleri itibariyle yükselişini sürdüren dolar 7,15 seviyelerine çıktı.

Yüzde 0,15'lik primle açılan BİST 100 ise açılışın ardından eksiye döndü.

Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın uluslararası yatırımcılarla düzenleyeceği telekonferansın izleneceği yeni güne dolar/TL, 7 seviyesinin üstünde başladı. Bakan Albayrak’ın uluslararası yatırımcılarla telekonferansı saat 16:00’da başlayacak.

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Citigroup ve Societe Generale ile düzenlenecek toplantı basına kapalı olacak. Bakan Albayrak, uluslararası yatırımcılara Türkiye’nin ekonomi ve finans politikalarını anlatacak. Koronavirüs ile mücadele kapsamında Türkiye’nin aldığı ekonomik tedbirlerin yanı sıra, salgından sonraki sürece ilişkin de Türkiye’nin nasıl bir ekonomi politikası izleyeceği konusunda detayları paylaşacak.

Telekonferans toplantısının ana konularından birisini de Türkiye’nin koronavirüs mücadelesi oluşturacak. Bakan Albayrak’ın, salgınla mücadelede Türkiye’nin "tarihi bir başarı" ortaya koyduğuna dikkat çekeceği öğrenildi. Bakan Albayrak, toplantıda özellikle Türkiye’ye inanıp uzun vadeli yatırım yapan portföy yatırımcıların merak ettikleri konularda sorularını da yanıtlayacak.

Öte yandan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında bankaların elindeki kaynakların Türkiye'de kullanılmasına yönelik kararlar aldı.

BDDK, yurtdışı TL cinsi plasman, depo, repo ve kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 0,5’i ile sınırlandırıldığını duyurdu.

İKİNCİ ÇEYREKTE SERT BİR DARALMA OLACAK, BU FİYATLANDI

Bir bankanın Hazine yetkilisi, "Piyasalarda ekonomiye yeni bir döviz girişi sağlanıp sağlanamayacağı, ekonominin kademeli açılmaya başlamasının piyasalara etkilerini takip ediyoruz. İkinci çeyrekte sert bir daralma olacak, bu fiyatlandı. Ancak Mayıs ve Haziran'da Türkiye'de ve dünyada ekonomiler kademeli açılıyor. 'Hasar ne kadar azaltılabilecek? Sağlığa etkisi ne olacak?' bu iki sorunun yanıtı çok önemli. Bu süreç Türkiye gibi yeni bir döviz girdisi ihtiyacı olan bir ülkede ekonomik tahminlerin de baştan aşağı değiştirilmesi ile de sonuçlanabilir" diyerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünyada dolar, euro yen ... döviz likiditesi artık neredeyse sınırsız. Kısa vadeli sermaye endişelerini ortadan kaldırabilecek gelişmelerin ya da şu anda güvenli limanda kalmak isteyen yatırımcıların gelişmekte olan ülkelere yöneldiğini de görebiliriz. Pek çok krizden çıkışta bu yaşandı. Ancak kısa vadede ise endişeler belirginleşiyor. BDDK adımı kurda kısa vadede büyük bir aşağı yön getirmese de yukarı gidişi biraz sınırlayabilir. Bu son dönemde atılan bir çok adımlan da devamı niteliğinde. Dün açıklanan REK verileriyle de teyit edildiği üzere TL aşırı değersiz bir yere doğru gidiyor. Konvertibiliteyi azaltan her adımlar ise kısa vadeli etkilerinin ötesinde kalıcı olması halinde orta vadede negatif yansıyacaktır."

CDS PRİMİ ENDİŞELERİ YANSITIYOR

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra bu sabah 605/625 seviyesinde. CDS'ler yılın başında 20 ayın en iyi risk iştahına işaret eden 240 puanda bulunuyordu.

Nisan ayını öngörülerin iki katından da fazla 65 milyar TL civarında bir borçlanma ile tamamlayan Hazine, bu hafta başladığı Mayıs ayı borçlanma programında ise 40 milyar TL'lik iç borçlanma öngörüyor.

Hazine ilk iki günde gerçekleştirdiği üç ihale ile yaklaşık 20 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi ve hedeflerinin yarısına ulaştı.

Hazine borç çevirme rasyosunun yüzde 200'e yaklaştırırken BDDK'nın yeni aktif rasyosu düzenlemesi sonrası lokal bankaların tahvile ilgisi arttı. Bütçe açığında beklenen artışa ve Hazine'nin Mart'ta hedeflediğinden iki kat fazla borçlanmasına rağmen tahvil getirileri koranavirüs öncesi döneme kıyasla geriledi.

TCMB'nin tarihin en hızlı tahvil alımına gitmesi de piyasaları destekliyor. Ancak etki BDDK nın aktif rasyosu ardından belirginleşmiş durumda.

BDDK'nın bankaları daha çok kredi vermeye, tahvil alımına gitmeye ya da TCMB ile swap yapmaya yönelten kararı sonrası TL cinsi tahvil getirilerinde sert düşüşler görülüyor, Hazine eurobondlarına da ilgi arttı.

Gösterge iki yıllık tahvilde bileşik getiri geçen hafta yüzde 8,71'e kadar geriledi. Bu tahvilde iki hafta önce getiri yüzde 12'nin üzerindeydi. BDDK kararından beri bileşik getiri 360 puan düştü.

FITCH SOLUTIONS: TÜRKİYE BU YIL YÜZDE 3,4 DARALACAK

Fitch Ratings'in iştiraki Fitch Solutions bu yıl Türkiye'de yüzde 3,4 daralma beklediğini açıkladı.

Fitch Solutions Türkiye'nin makroekonomik görünümüne ilişkin toplantı düzenledi. Kurumun analisti Michael Langham, bu yıl Türkiye'de yüzde 3,4 daralma beklediklerini, gelecek yıllarda ise ılımlı bir toparlanma olacağını açıkladı.

Langham ayrıca Türkiye'de ödemeler dengesi krizi beklemediklerini belirtti.

Fitch Solutions'a göre petrol fiyatlarındaki çöküş ve azalan talebe bağlı olarak Türkiye 2020'de enerji ithalatında 8 - 10 milyar dolar civarında tasarruf edecek, ancak bu turizm sektöründeki kayıplarla dengelenecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar