Dolara swap kelepçesi: Altında yeni rekor, dolar 6,97, euro 8,26 seviyesinde

Dolara swap kelepçesi: Altında yeni rekor, dolar 6,97, euro 8,26 seviyesinde
Küresel piyasalarda karışık bir seyir yaşanırken altın fiyatları 2.030 doların üzerine çıktı. Dünkü swap hattındaki TL sıkışıklığı kaynaklı satışlar sonrası piyasa tepkisi izleniyor.

ARTI GERÇEK - Küresel piyasalarda salgına ilişkin belirsizlikler ve ABD'de gündeme gelen yeni teşvik paketine ilişkin gelişmelerin etkisiyle karışık seyir yaşanıyor. 

Her geçen gün rekorlarına bir yenisini ekleyen altın, düşen dolar ve tahvil getirilerinin güvenli limanların cazibesini artırmasıyla tarihi seviyelerini yeniledi.

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Coronavirus pandemisinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek amacıyla yeni teşviklerin gelebileceği beklentilerine, ABD reel faizlerinde devam eden düşüşe ve artan jeopolitik risklere çevirmesi ile birlikte rallisini güçlendirdi. Bunun sonucu fiyatlar 2.000 doları aşarak yeni rekor zirvelere ulaştı.

Güvenli liman niteliğindeki altının değer koruma aracı olarak cazibesi, yatırımcıların dikkatlerini zaman alacak ekonomik toparlanmaya ve para birimlerinin değerlerindeki düşüşlere çevirmeleri ile birlikte daha da güçleniyor.

Aralarında Goldman Sachs Group Inc.'nin bulunduğu bazı bankalar rallinin 2.300 dolara kadar sürebileceği tahmininde bulunuyor.

ALTIN 2.000 DOLAR EŞİĞİNİ AŞARAK YENİ REKOR KIRDI

2.000 dolarlık psikolojik sınırı da aşan altının spot piyasadaki ons fiyatı 2.030 dolarla rekorunu geliştirdi. Spot altının onsu, rekor seviyeyi görmesinin ardından 2.022-2.024 dolarda arasında dengelenmiş durumda.

Döviz piyasalarında yaşanan dalgalanmanın önüne geçmek için yabancıların, TL’ye erişiminin sınırlandırılması Londra swap piyasalarında TL’nin gecelik faizinin yüzde 1.050 seviyelerini test etmesine neden oldu. TL’ye erişmek için yabancılar yurtiçi piyasalarda tahvil ve hisse senedi satışına yöneldi.

Analistler, psikolojik eşik olan 7 lira bandına yakın seyreden doların frenlenmesi için yurtdışı piyasalarda işlemlerin sınırlandırıldığını dile getirdi. Gecelik faizler, Kurban Bayramı'ndan önceki son işlem günü olan 29 Temmuz'da yüzde 6,8 düzeyindeydi. Londra swap piyasalarında gecelik vadede lira faizleri Türk bankalarının Londra piyasalarına lira akışını durdurmalarıyla Nisan 2019'da yüzde 1.200 seviyelerini test etmişti.

Yurt içinde ise dün swap hattında TL faizlerinin yüzde 1.050 seviyesini görmesinin ardından Borsa İstanbul'da bir ara yüzde 5'leri gören kaybın devam edip etmeyeceği yakından izlenecek. Dün, Londra'da TL sıkışıklığı nedeniyle, TL bulamayan yatırımcıların ellerindeki varlıkları satması nedeniyle sert kayıplar yaşanmıştı.

YABANCI SATTI BORSA ÇAKILDI

BDDK, son olarak 12 Nisan'da bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadesinde TL alım yönünde gerçekleştirecekleri swap, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamını bankaların özkaynaklarının yüzde 1 ile sınırlandırmıştı.

Yabancıların TL'ye erişimini sınırlayan adımların etkisiyle Borsa İstanbul'da satış yaşanırken, döviz kurlarında geri çekilme gözlendi. Borsa İstanbul günü yüzde 3,53 düşüşle 1.087 puandan tamamladı. Borsadaki kayıplarda TL'ye erişmek isteyen yabancıların hisse senedi satmalarının etkili olduğu vurgulanıyor.

DOLAR/TL'DE KUR MAKASI BUGÜN DE SÜRÜYOR

Londra'daki swap piyasasında yaşanan TL sorunu kaynaklı olarak serbest piyasa ile bankalar arası piyasalarda dolar/TL'de oluşan kur farklılığı bugün de sürüyor.

Dolar/TL, bankalar arası piyasada 6,94'lerin hemen üzerinde alıcı bulurken serbest piyasada ise fiyatlar 7,06 düzeyinden değerleniyor. 

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi koronavirüs salgınıyla birlikte 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra 430 puana kadar düşmüştü.

Belirgin düşüşün ardından genel olarak yükseliş yönlü seyir izleyen 5 yıllık CDS geçen hafta 500 puanın altında idi. Sert yükselişler sonrası CDS, bu sabah itibarıyla 575-590 seviyesinde seyrediyor.

ABD'DE YENİ TEŞVİK PAKETİ BORSALARA ALIM GETİRDİ

Yatırımcılar, Beyaz Saray'ın bu haftanın sonuna kadar anlaşmaya varmak için aralıksız çalışma sözü vermesiyle, ABD'nin daha fazla harcama açıklamasını umuyor. ABD Merkez Bankası (Fed) San Francisco Başkanı Mary Daly'nin ABD ekonomisinin başta düşünülenden daha fazla desteğe ihtiyaç duyacağı açıklamaları da uzun dönemli tahvil getirilerinin düşmesine neden olarak piyasaları olumsuz etkilendi.

Daly, "Virüsün bizimle önceden umulduğudan daha uzun bir süre ve daha güçlü bir şekilde kalacağı açık hale geliyor. Ekonominin ihtiyaç duyacağı destek, ekonomiyi canlandırabilecek olmamızdan önce, daha uzun süreli olmak durumunda" demişti.

PETROL DÖRT GÜN SONRA GERİLEDİ

Petrol fiyatları, son beş ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra dünya genelinde ve ABD'de artan Coronavirus vakalarının petrol talebinde yaşanacak toparlanmaya dair piyasa güvenini sarsmasıyla dört günün ardından ilk defa geriledi.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,4 gerileyerek 44,27 dolara düştü. ABD hafif ham petrolü yüzde 0,4 düşüşle 41,53 dolarda seyretti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar