Reuters duyurdu: Prens Selman anlaşma imzalamaya Türkiye'ye geliyor

Reuters duyurdu: Prens Selman anlaşma imzalamaya Türkiye'ye geliyor
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, enerji ve dış ticaret konularını görüşmek ve anlaşma imzalamak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bölge ülkelerini ziyaret edecek.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, enerji ve dış ticaret konularını görüşmek ve anlaşma imzalamak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bölge ülkelerini ziyaret edeceği kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Prens Selman'ı Türkiye'ye davet ettiği yönündeki haberlerin ardından Selman'ın Türkiye'yi ziyaret edeceği ifade edildi.

Reuters'ın dört Suudi kaynağa dayandırdığı habere göre, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman Türkiye, Kıbrıs, Yunanistan, Ürdün ve Mısır'a bölgesel ve uluslararası meseleleri tartışacağı, enerji ve ticaret anlaşmaları imzalayacağı bir gezi planlıyor.

Kaynaklar, Suudi yetkililerin Prens Selman'ın ziyaret edeceği ülkelerle kesin tarihleri belirlemek için hala görüştüğünü belirtirken iki yetkili, ziyaretin haziran ayı başlarında gerçekleşebileceğini de sözlerine ekledi.

KAŞIKÇI CİNAYETİNİN ARDINDAN İLK ZİYARET

Veliaht Prens Selman'ın ziyaret edeceği ülkelerin Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz arayan ülkeler olması dikkat çekti. Reuters’a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, "Görüşülecek konular arasında ticaret, bölgedeki gelişmeler, muhtemel (döviz) swap anlaşması ve yatırımla enerji projeleri bulunuyor" dedi.

Ziyaretler, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülmesinin ardından Muhammed bin Selman’ın bölge ülkelerine ilk ziyareti olacak.

NE OLMUŞTU?

Washington Post yazarı gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmüştü. Kaşıkçı'nın Suudi devlet yetkililerinin talimatıyla öldürüldüğü iddiaları gündeme gelmişti.

Kaşıkçı’nın Türkiye’de öldürülmesinin ardından açılan dava, Suudi Arabistan’a devredilmişti. Kaşıkçı hakkındaki davanın Suudi Arabistan’a devredilmesine muhalefet partileri tepki göstermişti.

Muhalefet kararı, Türkiye’nin döviz girdisi yaratma ihtiyacı nedeniyle atıldığını söyleyerek eleştirmişti.

Öne Çıkanlar