Reuters: Türkiye ekonomisi kırılgan, erken seçim risk oluşturuyor

Reuters'ın analizinde ekonominin çok kırılgan olduğu, TL'nin değer kaybını sürdüreceği, erken seçimin riskli olduğu belirtildi.

Reuters: Türkiye ekonomisi kırılgan, erken seçim risk oluşturuyor

HABER MERKEZİ - Doların 4 liraya ulaşıp tarihi rekor kırmasının yankıları sürüyor. Reuters Türkiye için kritik ekonomi analizi yayımladı. Reuters’ın Türkiye ekonomisi analizinde, Türkiye’de yüksek enflasyon ve cari açık gibi dengesizliklerin ekonominin yumuşak karnı olmaya devam edeceği belirtilirken, Türkiye’nin gelişen ekonomiler arasında en kırılgan olmaya ve TL’nin değer kaybetmeye devam edeceği kaydedildi.

Finans gündeminde yer alan habere göre, Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinin hala düzelmediğini, ABD’de yeni dışişleri bakanının atanması ardından ilişkilerin nasıl şekilleneceğinin belirsiz olduğunu kaydeden analistler, her ne kadar eskisi kadar dile getirilmese de Halkbank eski yöneticisi Hakan Atilla davası ve bankaya gelebilecek olası cezaların da halen risk unsuru olarak canlılığını koruduğunu belirtiyor.

'AFRİN SAVAŞI VE ERKEN SEÇİM RİSK OLUŞTURUYOR'

Enflasyondaki katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi gibi unsurların yabancı yatırımcının tahvil piyasasından hızlı bir şekilde çıkmasına neden olması, düşen Moody’s notu, Afrin operasyonu kaynaklı jeopolitik endişeler ve erken seçim riski TL’nin özellikle son dönemde benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuştu.

Son olarak küresel risk iştahındaki azalma TL’yi dolar ve avro karşısında rekor düşük seviyelere itti. Dolar/TL dün gece tarihi zirve olan 4,0375’i, euro/TL 4,9694’ü, sepet bazında TL ise 4,5037’yi gördü. Dolar/TL yılbaşından bu yana yüzde 4’ün üzerinde yükseliş kaydetmiş oldu.

'TÜRKİYE EN KIRILGAN PİYASA'

Türkiye en kırılgan piyasa. Nomura ekonomisti İnan Demir, Türkiye piyasaları için en önemli riskin 2017’deki aşırı ısınmanın yarattığı yüksek enflasyon ve cari açığın, sıkılaşan küresel koşullar ile etkileşimi olacağını belirterek, "Fed’in kaç kez faiz artıracağının, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemeyi ne zaman sonlandıracağının tartışıldığı bir dünya konjonktürü yüksek cari açık ve dış finansman ihtiyacına sahip ülkeler için çok dezavantajlı bir konjonktür. Türkiye de bu kriterlere göre en kırılgan gelişen piyasa ekonomileri arasında yer alıyor" dedi.

'İÇ VE DIŞ DİNAMİKLERE KARŞI ENDİŞE HAKİM'

Jeopolitik riskler sebebiyle Türkiye’nin ilave kırılganlıklarının devam ettiğini, kasım-aralıktaki vize krizi ve Hakan Atilla duruşmaları esnasında olduğu kadar yoğun tartışılmasa da gündemden düştüğünü söylemenin mümkün olmadığını belirten Demir, "Afrin operasyonunun sona ermesi ve ABD’de Tillerson’ın görevden alınmasının ardından bu cephedeki risklerin biraz daha arttığını söylemek mümkün. Aynı şekilde en yetkili ağızlardan ısrarlı yalanlamalara rağmen erken seçim konusunun gündemden düşmemesi de yatırımcıların Türkiye’nin iç ve dış politika dinamiklerine dair duyduğu endişelerin bir göstergesi bence" dedi.

İLGİLİ HABER: 'DOLARDAKİ ARTIŞ SADACE TÜRKİYE'YE GELECEK TURİSTİ MEMNUN EDER'

'ORTA VADEDE LİRA DAHA DA ZAYIFLAR'

TD Securities EM Strategy bölümünün başında olan Cristina Maggio, orta vadede TL’nin daha da zayıflamasını beklediğini, şartlar değişmedikçe zayıflamanın devam edeceğini söyleyerek, "Çünkü halen düzeltilemeyen birkaç makroekonomik dengesizlik var. Enflasyon yüksek ve kalıcı olarak düşeceğine dair bir sinyal yok, cari açık da yüksek seviyelerde seyrediyor. Yüksek büyüme kağıt üzerinde iyi ancak büyümenin neden güçlü olduğuna baktığınızda mali teşvikler de dahil olmak üzere aşırı ısınmanın bütün işaretleri görülüyor" dedi.

Maggio, "Bütçe açığı genişliyor ki hükümetin büyümeyi mümkün olduğu kadar yüksek tutmaya çalışmaya odaklı adımlar attığını teyit ediyor. Şirketler döviz cinsinden yüksek borçlu olması nedeniyle ciddi dengesizliğe sahip ki Fed’in faiz artırımları ve kur istikrarı borçlarını karşılama konusunda tehdit oluşturuyor" dedi.

'DIŞ FİNANS SİYASİ DURUMA 'ÇOK DUYARLI'

TCMB’nin rezervlerinin oldukça az olduğunu, kuru dengede tutabilmek adına piyasaya müdahale edemediğini dolayısıyla da bunu ancak Faiz artırımı ile yapabileceğini söyleyen Maggio, "Cari açık ise çoğunlukla hisse ve tahvillerde spekülatif portföy girişleri ile finanse ediliyor, çoğunlukla da tahviller aracılığıyla. Doğrudan yabancı yatırımlar biraz azaldı. Bu girişler ortama, risk algılamasına, siyasi duruma oldukça duyarlı" dedi ve şöyle devam etti: "Bu faktörlerden herhangi birini zayıflatacak bir gelişme olması halinde girişlerin de sert bir şekilde terse döndüğünü görürüz. Birçok faktör var, hangilerinin daha önemli olduğunu söylemek zor ancak ortak resim hepsinin daha zayıf bir para birimine işaret ettiği. Dolayısıyla TL’nin tek bir vurucu gelişme ile değil, bütün bunların etkisiyle yavaş yavaş zayıflayacağını düşünüyorum."

'EN BÜYÜK RİSK ERKEN SEÇİM'

TCMB’nin 89.8 milyar doları brüt döviz, 25.1 milyar doları altın olmak üzere toplam rezervi 16 Mart itibariyle 114.9 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Piyasaların önündeki en büyük riskleri erken seçim, Fed, ECB’nin beklenenden önce faiz artırması ve Türkiye’nin bir ticaret savaşının ortasında kalma riski olarak sıralayan bir bankacı, "Büyümenin tüm teşviklere rağmen artmaması ancak enflasyonun daha da artarak stagflasyona girme riski önemli. Diğer taraftan Halkbank’a ceza gelmesi konusu var ki başka bankalara sıçraması halinde piyasaları bozucu etkisi yüksek olur" dedi.

İLGİLİ HABER: KUR REKOR KIRDI, FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ ARTTI

savaş dolar seçim reuters afrin risk