Kavcıoğlu'na göre enflasyon düşüşte: Manşet enflasyonu ikinci plana atmadık

Kavcıoğlu'na göre enflasyon düşüşte: Manşet enflasyonu ikinci plana atmadık
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, yatırımcılar toplantısında, 'Çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğiliminde yavaşlama var. Manşet enflasyonu ikinci plana atacağımızı söylemedik' dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yetkilileri, yatırımcılarla faiz indirimi sonrası ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda bir konuşma yapan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, manşet enflasyonu ikinci plana atmadıkları mesajını verirken, arz şoklarını faiz kanalıyla kontrol etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Enflasyonun faizi aşması üzerine daha önceki "enflasyonun üzerinde faiz vereceğiz" sözünden çark ederek "çekirdek enflasyonda düşüş var" gerekçesiyle faiz indiren Kavcıoğlu, bu yeni söylemini sürdürüyor. Bugün yatırımcı toplantısında konuşan Kavcıoğlu, "Çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğiliminde yavaşlama görüyoruz" dedi.

Eylülde enerji ve gıda kalemlerini içermeyen çekirdek enflasyon göstergelerinde de yükseliş görülmüştü.

ENFLASYON İÇİN GEÇİCİ VE ARIZİ MESAJI

Kavcıoğlu, enflasyondaki yükselişin "geçici" olduğunda da ısrarcı olarak "Arızi unsurlar ortadan kalktıkça enflasyonda geçici etkilerin de ortadan kalkacağını beklemekteyiz" dedi.

Manşet enflasyonu ikinci plana atmadıklarını belirten Kavcıoğlu, arz şoklarını faiz kanalıyla kontrol etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Eylülde enflasyon yüzde 19,58’e yükselmesine rağmen TCMB politika faizini yüzde 18’e çekmiş ve dolar/TL’de 8,95’lik rekor seviye görülmüştü.

FAİZ İNDİRİMİNE RAĞMEN ‘SIKI POLİTİKA’ SÖZÜ

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün gerçekleşen yatırımcı toplantısında, "Para politikamızı dezenflasyonu en kısa sürede tesis edecek sıkılıkta belirlemeye devam edeceğiz. Sadece çekirdek enflasyona bakarak para politikası belirleyeceğimizi söylemedik, çekirdek enflasyon dikkate alacağımız noktalardan bir tanesi. Para politikası noktasında yeterince sıkı olduğumuzu düşünüyoruz, bir yıldır sıkı politika uyguluyoruz zaten; faiz indirimine rağmen bu konuda değişiklik yoktur. Para politikasındaki sıkı duruşun krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam ediyor, yıllık kredi büyümesi belirgin yavaşlamaya işaret ediyor. Para politikası duruşumuzu enflasyonun kalıcı düşürülmesi ve fiyat istikrarı odağında belirleyeceğiz. Arızi unsurlar ortadan kalktıkça enflasyonda geçici etkilerin de ortadan kalkacağını beklemekteyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, enflasyon konusunda kendisini yanıltarak, "Enflasyonun ağustostan itibaren düştüğünü göreceksiniz" açıklamasını yaptırdığı için arasının bozuk olduğu öne sürülen Kavcıoğlu, konuşmasında ağırlıklı olarak enflasyon ve Merkez Bankası rezervlerine değindi.

Kavcıoğlu, "Çekirdek enflasyon göstergelerinin yakın dönem eğiliminde yavaşlama var" dedi. Ayrıca "Manşet enflasyonu ikinci plana atacağımızı söylemedik" mesajını verdi.

Toplantıda Kavcıoğlu'nun şu mesajları öne çıktı:

Finansman koşullarına daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlama dikkat çekerken, dayanıksız mal talebinde güçlenme görüyoruz.

Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısı ile beraber istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını söyleyebiliriz.

Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor.

ENFLASYONDA ETKİLİ GEÇİCİ UNSURLAR ETKİSİNİ YİTİRİYOR

Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz.

Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik.

Rezervlerimiz 85 milyar ABD doları seviyelerinden 122 milyar ABD doları seviyesine ulaştı. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz.

REZERVLER ARTIYOR

Yurt içi yerleşiklerin mevduatta TL tercihleri güçlü kalmaya devam ediyor.

Mart ayında yabancı para (YP) mevduattan TL mevduata kayda değer düzeyde bir dönüş gerçekleşti.

Takip eden aylarda mevduat artışının TL cinsinden olması ters para ikamesi görünümünü olumlu yönde destekliyor.

Yıl başına göre TL mevduat 300 milyar TL’ye yakın artış kaydetti.

YP mevduat ise ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalı ile sisteme döviz ve efektif girişine rağmen parite etkisi arındırıldığında görece sınırlı bir artış sergiledi.

MANŞET ENFLASYONU İKİNCİ PLANA ATMADIK

Konuşmasında para politikasının dezenflasyonu tesis edecek sıkılıkta süreceğini söyleyen Kavcıoğlu, soru-cevap bölümünde para politikasında sadece çekirdek enflasyona bakacakları yönünde bir taahhüt vermediklerini belirtti.

Kavcıoğlu, "Manşet enflasyonu ikinci plana atacağımızı söylemedik" dedi.

Soru cevap bölümünde para politikasının yeterince sıkı olduğunu söyleyen Kavcıoğlu arz şoklarının sadece faiz kanalı ile kontrol edilemeyeceğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar