Sanayi üretimi serbest düşüşte: Yıllık yüzde 4,7 azaldı

Sanayi üretimi serbest düşüşte: Yıllık yüzde 4,7 azaldı
Ekonomik daralmayla birlikte sanayi üretimindeki düşüş de devam ediyor. TÜİK verilerine göre, haziran ayı itibariyle sanayi üretimi yıllık yüzde 4,7 azaldı.

Artı Gerçek - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı sanayi üretim endeksini yayınladı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,9 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde15,2 arttı.

tablo2.jpg

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, haziranda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,8 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,1 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,8 arttı.

İSO VERİLERİ DE SERT DARALMAYA İŞARET EDİYOR

1 Ağustos'ta açıklanan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi de, alt sektörlerin tamamında daralmaya işaret emişti. 5 aydır düşüşte olan endeks, sektörün faaliyet koşullarında belirgin bir yavaşlamaya işaret ederken, söz konusu yavaşlama, geçen yılın kasım ayından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşmişti.

Yeni alınan siparişlerde, Kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü gerçekleşirken, yeni ihracat siparişlerinde de yılın üçüncü çeyreği daha belirgin bir yavaşlama başlamıştı.

ÇALIŞAN SAYISINDA 21 AYIN EN SERT DÜŞÜŞÜ

Yeni siparişlerdeki yavaşlamayla istihdam seviyeleri de düşüş göstermiş, çalışan sayısındaki düşüş, son 21 ayın en yüksek hızında ölçülmüştü. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar