Sermayenin yeni saldırısı: Kıdem tazminatı
İktidar her ne kadar 'Kimse mağdur edilmeyecek' dese de, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesinin sermaye çevrelerinin yeni bir saldırı hazırlığı olduğu belirtiliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019" kapsamında kıdem tazminatıyla ilgili madde çok konuşulmuştu.
Albayrak açıklamalarında, "Emeklilik sisteminin reforme edilmesi en önemli yapısal reformlardan biri. Daha sürdürülebilir emeklilik sistemi vatandaşa fayda sağlayacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle tasarruflar artırılarak dış müdahalelere karşı ekonomi güçlü hale gelecek. BES ve kıdem tazminatının yapılandırılması tüm paydaşların katılımıyla kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile BES'in entegrasyonu planlanıyor. Yeni yapıyla birlikte beş yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz" demişti. Sendikalardan bu açıklamalara yönelik çok tepki gelmişti.
ALBAYRAK: SABIRLI OLALIM
Kıdem tazminatı konusuna dün de değinen Albayrak,, "Kıdem tazminatına tüm paydaşların mutlu olacağı bir formül üreteceğiz" diyerek, "Verilen mesajların doğru okunması lazım. Tüm paydaşların mutabakatıyla bir süreç işleyecek. Daha ortada bir şey yok. Kıdem tazminatı çok sorunlu bir alan. İşçi, işveren, sendika mutsuz. Öyle bir formül üreteceğiz ki tüm paydaşlar mutlu olacak. Sabırlı olalım. Tüm paydaşlarla adım atılacak" açıklaması yaptı.
ERDOĞAN: KİMSE MAĞDUR EDİLMEYECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, dün yaklaşık iki saat süren ekonomi zirvesinde kıdem tazminatı konusunda, "Kimsenin mağdur edilmesini istemiyoruz. Bu konunun üç ayağı var, mutabakat esastır, tüm boyutlarıyla istişare ederek karar vereceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye–AB Karma İstişare Komitesi Türkiye Kanadı ile Beştepe’de bir araya geldi. Cumhurbaşkanı, toplantıda gündeme gelen kıdem tazminatı meselesiyle ilgili de görüşlerini dile getirerek, "Hiç kimsenin mağdur edilmesini istemiyoruz. Bu konuda mutabakat esastır. Aile Bakanı ile oturup tüm boyutlarıyla değerlendirip, istişareyle karar vereceksiniz. Tüm tarafların mutabakatını dikkate alacağız. Bu işin üç ayağı var: İşçi, işveren ve hükümet. Üç ayağı da mutabakata varacak bu konuyu çözeceğiz" dedi.
Konuyla ilgili Cumhuriyet gazetesinde bir yazı kaleme alan iktisatçı Erinç Yeldan ise, aslında sermaye kesiminin krizden en az zararla çıkmasını sağlayabilmek için "dengelenme" diye anılan sürecin bedelini emekçi sınıflara yıkmaktan istendiğini dile getirdi.
SERMAYE SINIFININ ÇIKARINA KULLANILACAK
Yeldan'ın yazısının tamamı şöyle:
"Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı "Yeni EkonomiProgramı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019" metni işveren örgütlerince coşkuyla karşılandı. İstanbul Ticaret Odası, dokuz adet slayttan oluşan sunum metnini "yapısal dönüşüm adımlarının reformist bir aklın yansıması" olarak nitelerken; İstanbul Ticaret Borsası, "her başlığı bir devrim niteliğindeki açıklama iş dünyamızın beklentilerinin üzerindedir" yorumunu dile getirmekteydi. Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) da "açıklanan reform paketi Türkiye ekonomisinin 2019’daki rotasını gösteriyor veiş dünyasının beklentilerinin karşılayan argümanlardan oluşuyor" sözleriyle "dengelenme" diye anılan sürece ilişkin stratejik umutlarını yansıtıyordu.
İstanbul Sanayi Odası ise "... açıklanan yapısal dönüşüm adımları (ile) uzunvadeli tasarrufları güçlendirmek adına yapılacak en önemli hamlelerden birininde kıdem tazminatı reformu olduğunu dile getiriyoruz (ve) Türkiye’nin en büyük ihtiyacı olan uzun vadeli fon birikimine güçlü bir katkı sağlayacağı için çok anlamlı ve değerli buluyoruz" diyerek sermaye kesiminin ana düşüncesini vurgulamaktaydı.
Gerçekte ise açık işsizlik oranının yüzde 15’e yaklaştığı, enflasyonun yüzde 20 düzeyinde süregeldiği ve döviz piyasalarında belirsizlik ve dalgalanmaların şiddetlendiği mevcut koşullarda Türkiye sermayesinin kendi iç dinamikleriyle ve güdük birikim yapısıyla bu krizi atlatması son derece zor gözükmektedir. Krizin başladığı günlerden bu yana yaşanan işten çıkarmalar ve reel ücretlerdeki gerilemeler, sermaye sınıfına krizi atlatabilecek derecede yeterli bir tasarruf sağlamaktan uzaktır. Sermaye çevreleri krizi fırsat bilerek yepyeni bir karşı saldırı hazırlığına girmiş durumdadır: Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile bütünleştirilmesi.
Sermaye örgütlerinin ve sözcülerinin savlarına göre Türk sanayisi mevcut koşullarda küresel ekonomide rekabet şansı yakalayabilmek için kıdem tazminatı yükünden kurtarılmalıdır; kıdem tazminatı yükü işgücü piyasalarında "katılık" yaratmakta ve istihdamın arttırılmasını engellemektedir; zaten işsizlik sigortası kurulmuş iken işçilere ayrıca kıdem tazminatı sağlanmasının geçerli bir nedeni kalmamıştır; vs. vs...
Söz konusu savlar, 1936 yılında 3008 sayılı yasayla yürürlüğe girmiş olan kıdem tazminatı üzerine hukuk sistemimizde yaratılmış olan boşlukları ve kavram kargaşasını fırsat bilerek özenle öne sürülmektedir. Oysa kıdem tazminatının amacınının ve tarifinin doğru yapılması durumunda, bu savların gerçeklerden ne kadar uzak olduğunu görmek ve ardında yatan ana görüşlerin aslında sermaye kesiminin krizden en az zararla çıkmasını sağlayabilmek için "dengelenme" diye anılan sürecin bedelini emekçi sınıflara yıkmaktan ibaret olduğunu anlamak hiç de güç değildir.
Her şeyden önce, kıdem tazminatının ana amacı hatırlanmalıdır: "Kıdem tazminatı, kıdemliliğin ödüllendirilmesi ve işbaşında yıpranmanın tazminidir". Zira işçinin çalışırken üretime yaptığı katkı nedeniyle almış olduğu ücret hiçbir zaman katkısının tam karşılığı olamaz. Bunun ötesinde, işçi çalıştığı sürece bedenen ve fiziksel olarak bir kayba uğrar. Kıdem tazminatı bir bakıma bu yıpranmanın ve işyerine bağlılığın karşılığıdır.
Kıdem tazminatının fona devri ve BES ile birleştirilerek zorunlu bir finansal birikim modeline dönüştürülmesi önerisi bir yandan emekçilerin gelirleri üzerinden yeni bir el koyma ve sömürünün perçinlenmesi anlamına gelirken, bir yandan da öz kaynakları tıkanmış olan yerel finans sermaye örgütlerine yeni taze kaynaklar yaratmayı ve bu çarpık rant düzenine yeni aktarımlar kurgulamayı amaçlamaktadır.
Sermaye örgütleri herşeyden önce "Türkiye ekonomisinin süregelen büyük durgunluk sürecinden niçin en şiddetli etkilenen ekonomi olduğu" sorusunu kendilerine sormaları gerekmektedir. Türkiye ekonomisi özellikle IMF ile Yakın İzleme Anlaşması’nın imzalandığı 1998’den sonra giderek hızlanarak bir ucuz ithalat ve spekülasyon cennetine dönüştürülmüş durumdadır. "İhracata yönelik inovasyoncu ekonomi", "Avrasya’nın sanayi üretim üssü", "Dünya Ticaret Örgütü normlarına bağlılık", "etkin ve yönetişimci devlet" gibi cilalı sözlerle sürdürülen bu yeni-emperyalist saldırının aktif bir öğesi konumunda olan ulusal sermaye örgütlerinin şimdi krizi fırsat bilerek emekçilerin kazanılmış haklarına karşı giriştikleri saldırıların meşru hiçbir yanı yoktur.
"Kıdem tazminatının fona dönüştürülerek BES’e dahil edilmesi" önerisi bir yapısal reform unsuru değil; doğrudan doğruya yerel sermaye sınıflarının krizi bir fırsat bilerek stratejik çıkarlarının geliştirilmesi arzularının somut bir uzantısıdır." (HABER MERKEZİ)