Sözleşmeli personele kadroda kapsam genişledi, EYT'de prim şartı değişmiyor

Sözleşmeli personele kadroda kapsam genişledi, EYT'de prim şartı değişmiyor
Çalıma Bakanı Vedat Bilgin; 50-D’li araştırma görevlilerini ve sözleşmeli Kültür Bakanlığı sanatçılarını da kadro düzenlemesine dahil ettiklerini açıkladı. EYT konusunda ise prim günü ve çalışma yılı konusunda değişiklik yok.

Artı Gerçek - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'yle birlikte bu akşam Beştepe'de asgari ücret ve emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yapacağı sunum öncesi açıklamalarda bulundu. Enflasyonun tahribatının devam ettiğini belirten Bilgin, asgari ücrette bunu dikkate alan bir düzenleme yapacaklarını söyledi. EYT'nin yürürlüğe gireceği ocak ayına kadar ilk etapta düzenlemeden yararlanabileceklerin sayısının 2 milyonu bulabileceğini belirten Bilgin, sözleşmeli personele kadro düzenlenmesinde ise kapsamın genişletildiğini ifade etti.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO: Bakan Bilgin; 50-D’li araştırma görevlilerini ve sözleşmeli Kültür Bakanlığı sanatçılarını da kadro düzenlemesine dahil ettiklerini açıkladı. 50-D kapsamındaki araştırma görevlisi sayısı yaklaşık 40 bin. Sözleşmeli Kültür Bakanlığı sanatçılarının sayısının ise 3 bine yakın olduğu ifade ediliyor. Sayıları yaklaşık 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlileri ile 4/B maddesi kapsamındaki (4/C'den 4/B'ye geçenler dahil) bazı kurumsal sözleşmeli personelle, mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personel süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecek. Kapsama giren sözleşmeli personel isteğe bağlı olarak kadroya geçebilecek.

EYT: Bilgin, asgari ücret ve EYT ile ilgili açıklamalar da yaptı. EYT konusundaki çalışmalara değinen Bilgin, bu konuda epey mesafe aldıklarını ve çalışmayı aralık ayında Meclis'e intikal ettireceklerini söyledi. Emeklilik sisteminde prim gün sayısı, yıl ve yaş olmak üzere üç kriterin olduğunu anımsatan Bilgin, şunları söyledi: "Diğer iki şartı doldurup yaşı bekleyenler var. 'Hiç yaş şartı olmasaydı bugün kaç kişi emekli olabilir?' diye baktık. Bunların sayısı aydan aya değişiyor. Haziran rakamları 1,5 milyonun biraz üzerindeydi. Yarın bu sayı 1,6 milyon, 1,7 milyon veya aralık sonu itibarıyla da tahmin ediyorum Meclis'ten kanun çıkarken bakılacak 2 milyon civarında olabilir veya değişebilir. Biz bunları dikkate alan bir çalışma yapıyoruz. Yani şu an iki şartı doldurup emekli olabileceklerin sayısı 1,6 milyon civarında. Yarın biraz daha artabilir. Biz onlarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Yaş şartı hiç olmasaydı emekli olabileceklerden bahsediyorum. Yoksa ne bileyim, 40'lı yaşlarda olanlar var. Onların büyük bir çoğunluğunun, bu bahsettiğim sayının dışında kalanların özellikleri prim gün ve yıl sayılarındaki eksikliktir. O iki şartta bir değişiklik yapmıyoruz. Süreç devam ediyor. Düzenlemenin kapsamını çalışmamız bittikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız.

ASGARİ ÜCRET: İşçilerimiz, Türkiye'nin emekçileri şundan emin olsunlar, onları enflasyona ezdirmeyeceğiz. Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenlemeyi geçen sene yapmaya çalıştık, yüzde 50 zam vererek. O yetmedi hemen onun üzerine aritmetik olarak yüzde 80'in üzerinde, kümülatif olarak yüzde 94 küsur zam verdik ama enflasyonun tahribatı devam ediyor. Dolayısıyla bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar