Süt ve süt ürünlerine büyük zam geliyor

Süt ve süt ürünlerine büyük zam geliyor
TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, süt ve süt ürünlerine ilişkin önümüzdeki haftayı işaret ederek sütün litre fiyatına 2,5 TL zam geleceğini söyledi.

Artı Gerçek-Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu, Habertürk'te Gün Ortası programında süt ve süt ürünleri fiyatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Piyasada süt sıkıntısı yaşandığını, Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) belirlediği 7 lira 50 kuruşluk sabit fiyatın üreticiyi zorladığını dile getiren Solakoğlu, sahada bu fiyatın üzerine çıkıldığını söyledi. Solakoğlu ciddi bir hayvan krizinin olduğunun da altını çizerek uyarılarda bulundu.

Üretimdeki düşüşten dolayı raflardaki ürünler azalmaya başladığı belirten Solakoğlu, “Markete gidince bir paket ürün verip ikinciyi, üçüncüyü vermiyorlar. Çünkü ürün artık kalmadı” dedi.

‘TÜKETİCİ NEZDİNDE BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK, ZAM GELİYOR’

Süt ve süt ürünlerine zam geleceğini söyleyen Solakoğlu şunları söyledi:

“Sahada pazarlık yöntemiyle, üreticiyle sanayici fiyat belirlemeye başladı. Çünkü süt fiyatını belirleyen kurum, Gıda Komitesi değil, onların bir tavsiyesi var ama eskiden geçerliydi. Şu anda sahada bizim beklentimiz 7.5 lira olan süt fiyatının 9.20 ile 9.50 arasında bir yere oturması. Güney Marmara'da aşağı yukarı buraya oturdu, biz saygımızdan dolayı komiteyi bekledik, deklarasyon yapılmadı. Tüketici nezdinde bir şey değişmeyecek, zam geliyor.”

'2.5 LİRA ZAM GELECEK'

Tüm girdileri dolara endeksli olan bir sektörün içinde olduğumuzu söyleyen Solakoğlu şunları söyledi:

“Gıda enflasyonunu engellemek için süt üreten çiftçinin fiyatını arttırmama ısrarı olan bir yönetimle karşı karşıyayız. 1 yıl içinde süt üreticilerine litresine 2.7 TL zam yapıldı. Rafa bakıldığında bu rakam yaklaşık 7 lira. Biz diyoruz ki gıda enflasyonunu bizimle kontrol edemezsiniz. Dolarla bizi kontrol edebilirsiniz. Süt üreticisi her 1 litre sütten 2 lira zarar ediyor. Köylüyü düşünün 300 litre süt üretiyorsa her gün 700 lira zarar ediyor. Bunun da altından kalkamayacağı için süt üretmiyor.

Hayvan krizi var. 1,5 milyon üzerinde bir anaç hayvan kesildi. Fiyatlar bu hafta yapılan son ihalelerle birlikte 2,5 lira zam gelecek. Zaten bu şuan piyasada oturmuş durumda. Bu nedenle de piyasada çok ciddi derecede süt krizi var.”

‘İTHALAT DA ÇÖZÜM OLMAZ’

Anaç hayvanların kesilmesinin et ve sütte krize yol açacağını belirten Solakoğlu ''Bundan sonra 2 sene ne süt ne de et üretiminde artış görebileceğiz. Alım gücümüz ve tüketimlerimiz normalleştiği zaman bu fiyatlar orantısız bir şekilde artmaya başlayacak. İthalat da çözüm olamayacak çünkü yurtdışındaki fiyatlar Türkiye'den çok daha pahalı'' dedi.

Öne Çıkanlar