TCMB zorunlu karşılıklarda artışa gitti, karar 'sıkı duruşa destek' olarak yorumlandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) TL zorunlu karşılık (ZK) oranlarının tüm vadelerde 200 baz puan artırırken bankalara ödediği faiz oranını ise yüzde 13.5'e yükseltirken ekonomistler bu kararı sıkı duruşu güçlendirme olarak yorumladı. Zorunlu karşılıklarda yapılan diğer değişikliklerle birlikte TL ZK tesisinin 25 milyar TL artması, döviz ve altın ZK tesisinin 0.5 milyar dolar azalması öngörülüyor.
TCMB'den bu sabah Resmi Gazete'de yayımlanan karara ilişkin yapılan açıklamada ilgili kararın "Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğinin artırılması için" alındığı belirtildi.
Açıklama şöyle devam etti:
"Yapılan bu değişikliklerle, rezerv opsiyon kullanım oranlarının kalan dilimler için aynı seviyede kalması halinde, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 25 milyar TL artması, buna karşın döviz ve altın cinsinden toplam zorunlu karşılık tesislerinin 0.5 milyar dolar tutarında azalması öngörülmektedir."
TCMB ayrıca TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranı 150 baz puan artırılarak yüzde 12'den yüzde 13.5'e yükseltti.
Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, "Para piyasası ve mevduat faizlerine bu durumun bir miktar yukarı doğru etki yapmasını bekleriz... kararın sıkı para politikası zeminini likidite bazlı enstrümanlar vasıtasıyla ince ayarlarla desteklediği görülmektedir" dedi.
Garanti Yatırım ise kararın "para politikasındaki sıkı duruşu güçlendirdiğine" vurgu yaptı.
Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi, TCMB eski Başekonomisti Profesör Hakan Kara ise Twitter paylaşımında, "Özetle TCMB yaptığı faiz artışının etkisini güçlendirmek amacıyla ZK'yı artırmış görünüyor. Bunun yerine ölçülü bir faiz artışı gerçekleştirmek çok daha etkili olurdu. ZK artışının tercih edilmesi faiz konusunda kısıt yaşandığını düşündürüyor. Umarım yanılıyorumdur" dedi.
TCMB, bu sabah Resmi Gazete'de de yayımlanan ZK kararı ile TL zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde ve yükümlülük türlerinde 200 baz puan artırılmasına, TL zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkanı azami oranının yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmesine ve TL zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkanı azami oranının yüzde 20'den yüzde 15'e düşürülmesine karar vermişti.
Değişiklikler, tesisi 5 Mart tarihinde başlayacak olan 19 Şubat yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.
TL zorunlu karşılık oranları tablosunda şu değişiklikler yapıldı: