TÜFE'ye etkisi 0.4 puan: Akaryakıtta ÖTV artışı kaynaklı zam enflasyonu yükseltecek

TÜFE'ye etkisi 0.4 puan: Akaryakıtta ÖTV artışı kaynaklı zam enflasyonu yükseltecek
Benzinde 55, motorinde 67, LPG'de de 35 kuruş/litre ÖTV artışı kaynaklı zam gerçekleştirildi. Artışın yıllık tüketici enflasyonuna doğrudan yükseltici etkisi 0.4 puan olarak hesaplandı.

Benzinde 55, motorinde 67, LPG'de de 35 kuruş/litre ÖTV artışı kaynaklı zam yapıldı, artışın yıllık tüketici enflasyonuna doğrudan yükseltici etkisi ise 0.4 puan olarak hesaplanıyor. Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu toplam 6 ekonomist doğrudan etkiyi 0.4 puan hesaplarken, dolaylı olarak da bu tutarın yarısı kadar etkinin zamana yayılacak şekilde gerçekleşebileceğini bekliyorlar.

BGC Partners, sabah raporunda benzin fiyatlarında yaklaşık yüzde 7.6, dizelde yüzde 10.3 ve LPG'de yüzde 8.5 fiyat artışı gerçekleştiğine dikkat çekerek, "TÜFE endeksi üzerindeki toplam etkinin 40 baz puan olacağını hesaplıyoruz" dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrasında, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) ÖTV artışı kaynaklı olarak akaryakıt fiyatlarında bugün itibarıyla zam gerçekleştiğini açıkladı. EPGİS tarafından yapılan açıklamada, "20 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; benzinde 55, motorinde 67, LPG'de 35 kuruş/litre pompa fiyatlarında yansıyacak şekilde zam gerçekleşti" denildi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre benzin, motorin ve LPG ile bazı akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 54, yüzde 78 ve yüzde 189 oranında artırıldı. ÖTV miktarı 95 oktan benzinde litre başına 0.8652 TL'den 1.3313 TL'ye, 98 oktan benzinde 1.0283 TL'den 1.5836 TL'ye çıkarıldı. 

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) TL'deki değer kaybının da etkisiyle nisan ayında yüzde 17.14 ile iki yılın rekor seviyesine yükselirken, bu seviyeyi zirve olarak tanımlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) önümüzdeki aylarda enflasyonda düşüş bekliyor.

TCMB'nin söylemine rağmen bazı ekonomistlerin beklentileri enflasyonda zirvenin mayıs ve haziran ayına sarkabileceği yönünde şekillenmeye devam ediyor. 

TÜİK verilerine göre, ulaştırma kaleminin TÜFE üzerinde yüzde 15.5 ağırlığı bulunuyor. Ulaştırmanın alt kaleminde yer alan benzinin TÜFE üzerindeki ağırlığı yüzde 1.15, motorinin ağırlığı yüzde 1.66 ve LPG'nin ağırlığı yüzde 0.94 seviyesinde.

Piyasalarda TCMB'nin bir an önce faiz indirimi istediği yönündeki kanı değişmiş değil. Ancak TCMB, Şahap Kavcıoğlu göreve geldiğinden beri dünyadaki en yüksek oranlardan olan yüzde 19 politika faizini değiştirmiş de değil. Bankacılara göre TL'deki değer kaybının gecikmeli etkileri ile birlikte kasım ayına kadar enflasyonda belirgin bir düşüş görmek mümkün olmayacak.

Ekonomistler son dönemde TÜFE tahminlerini ciddi oranda yukarı revize ediyor. Reuters'ın yılbaşındaki anketlerinde tek haneye yaklaşan beklenti mart anketinde yüzde 12.15 seviyesinde yükseldikten sonra son ankette yüzde 14 seviyesinde kadar çıktı. Bu TCMB'nin kısa süre önce yüzde 9.4'ten yüzde 12.2'ye güncellediği tahminin de belirgin üzerinde gerçekleşiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar