Kredi düzenlemesi piyasalara yaramadı: CDS 800 baz puanı aştı, tahvil getirileri düştü

Kredi düzenlemesi piyasalara yaramadı: CDS 800 baz puanı aştı, tahvil getirileri düştü
Merkez Bankası'nın cuma günü açıkladığı kredi düzenlemesinin ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) yeniden 800 baz puanın üzerini test etti.

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) cuma günü açıkladığı kredi düzenlemesinin ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) yeniden 800 baz puanın üzerini test etti. Bu rakam 29 Temmuz'dan bu yana görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Ağustos toplantısında sürpriz bir şekilde faiz indirimi kararı alan TCMB, bir yandan bazı ticari kredi faizlerini düşürecek bu kredilerin büyümesini sınırlandıracak adımları açıklamıştı. Düzenleme ile ticari kredilerde yüzde 30'u aşan faiz uygulaması zorlaştırılmıştı. Düzenlemeye göre, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Faizi yüzde 22.85’i aşan krediler için yüzde 20, yüzde 29.38’i aşan krediler için kredi tutarının yüzde 90’ı kadar menkul kıymet tesis edilecek.

Geçen haftaki faiz indirimi kararının ardından 18.15'i test eden dolar/TL, haftaya 18’in üzerinde baskı altında kalarak başladı. Dolar/TL bugün 18.12 civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 18.13'ten alıcı buluyor.

TL YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 27 DEĞER KAYBETTİ

Bu seviyeye göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı nisan ayından bu yana yüzde 18, yıl başından bu yana yüzde 27 oldu. Geçen yıla göre ise kayıp yüzde 40'ı aştı.

Türkiye'nin CDS oranları da temmuz ortasında 900 baz puan ile en yüksek seviyesini kaydederken, 11 Ağustos'ta 650 baz puan ile dip yapmıştı.

Karar sonrası ilk işlem gününde tahvil getirilerinde hızlı geri çekilme izlendi. İki yıllık tahvil getirisi, cuma günü son işlemdeki yüzde 17,62'den yüzde 14,02'ye kadar geriledi. Böylece iki yıllık gösterge tahvil getirisi 360 baz puan düştü.

10 yıllık tahvil getirisi de yüzde 16,93'ten yüzde 14,19'a kadar geriledi. Böylece 10 yıllık gösterge tahvil getirisi 274 baz puan düştü.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar