Türkiye, sefalet endeksinde Avrupa birincisi

Ekonomik koşulların giderek ağırlaştığı Türkiye, sefalet endeksine göre Avrupa'nın en kötü durumdaki ülkesi konumuna geldi.

Türkiye, sefalet endeksinde Avrupa birincisi

Siyaset kaynaklı ekonomik krizin yaşam koşullarını gittikçe zorlaştırdığı Türkiye'nin durumunu, Dünya Sefalet Endeksi de ortya koydu.

Dünyada, 156 ülke içerisinde sefalet yaşanan 21. ülke olan Türkiye, Avrupa'da ise en sefil ülke oldu.

İlk sırasında Venezuela'nın bulunduğu listede üst sıralara gidildikçe, refah seviyesi düşüyor ve ülkedeki sefalet seviyesi artıyor.

Doğruluk Payı'nın derlediği verilere göre, Türkiye'nin sefalet endeksi son 7 yıl içerisinde ciddi şekilde artmış durumda. 2013'te 32,7 puan olan Türkiye'nin sefalet endeksi, 2020'de 41,2'ye ulaştı. Arjantin, Venezuela, İran gibi Türkiye'nin önünde olan ülkelerde belirleyici faktörün enflasyon olduğu görülürken, Türkiye'de ise faiz oranları sefalet endeksinin yükselişinde pay sahibi konumda.

Bunların dışında 156 ülke arasında listenin son sıralarında ise Japonya, Katar, Çin, İsviçre yer alıyor. Endeksteki puanının düşük olması bu ülkelerde ekonomik göstergelerin iyi olduğunu gösteriyor.

Türkiye, sefalet endeksinde Avrupa birincisi - Resim : 1

SEFALET ENDEKSİ NEDİR?

The Misery Index (Sefalet Endeksi) ilk olarak ekonomist Arthur Okun tarafından ortalama bir vatandaşın ekonomik durumunu göstermek amacıyla oluşturuldu. Mevsimsellik etkisi arındırılmış işsizlik oranı ve yıllık enflasyon oranının toplanmasıyla hesaplanan Sefalet Endeksi’nin yıllar içinde farklı göstergelerin de eklendiği varyasyonları ortaya çıktı. Ekonomist Prof. Dr. Steve Hanke tarafından geliştirilen ve bazı yayın organlarında "World’s Most Miserable Countries", "Miserable Index", "Hanke’s Annual Misery Index" gibi başlıklar altında da yayınlanan "Dünya Sefalet Endeksi" her yıl düşünce kuruluşu Cato Institute tarafından kamuoyuyla paylaşılıyor.

Dünya Sefalet Endeksi’nde endeks puanı her ülkenin enflasyon oranı, işsizlik oranı ve bankaların oluşturdukları kredi faiz oranlarının toplamından yıllık kişi başına düşen milli gelir değişim oranının çıkarılmasıyla bulunuyor. Cato Institute yayınladığı bülten ile endeks sıralaması yanı sıra ülke puanlarını en çok etkileyen faktörleri de kamuoyuna açıklıyor. 2018 ve 2019’da endekse 95 ülke dahil edildi.

14 Ekim 2021 tarihinde Dünya Sefalet Endeksi'nin 2020 yılına dair yeni sıralamaları açıklandı. 2020 yılında endekste 156 ülke yer alıyor.

Dünya Sefalet Endeksi’nde Türkiye’nin yıllar içindeki performansına bakıldığında, 2014 yılından bu yana yaşanan negatif bir seyir gözlemlenmekte.

avrupa ekonomi sefalet endeksi yoksulluk ekonomik kriz sefalet