'Ülkenin geleceğinde problem olsaydı borsa düşerdi'
Halkbank Genel Müdürü Arslan, dolardaki rekorları dert etmedi: Eğer ülkenin geleceğinde bir belirsizlik olsaydı yatırımcılar hisselerini satıp çıkardı.
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, katıldığı Bloomberg HT canlı yayınında kurdaki dalgalanmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Döviz kurundaki dalgalanmanın, ABD'de faizlerin yükseliş trendine girmesi, 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3'lere çıkması, tüm gelişmekte olan ülkelerde yerel para birimlerinin dolara karşı değer kaybetmesi, petrol fiyatlarının artması gibi yurt dışı etkenlerden kaynaklandığını söyleyen Arslan, ülkenin geleceğinde bir risk unsuru olmadığını aktardı:
"Yabancı yatırımcıların yatırımları yalnızca tahvil ve bono değil. Şirketlerimizin hisse senetlerine de yatırım yaparlar. Eğer ülkenin geleceğinde bir belirsizlik varsa, bir risk unsuru yükseliyorsa hisse senedi yatırımcılarının da hisselerini satıp çıkıyor olması lazım. Şu anda Halkbank'ın hisselerinin yüzde 75'i yabancıların elinde. "
Türkiye'nin seçim sürecinde olması nedeniyle özel bir durumunun da olduğunu söyleyen Arslan şöyle konuştu:
"Bazı analistler ve kredi derecelendirme kuruluşlarının, ülkenin temel makro ekonomik gerçekleriyle bağdaşmayan, üretimi ve milli gelirdeki kalite gelişimini esas almayan, bankacılık sistemini dikkate almayan sadece masa başında yazıların bir takım raporlarla piyasadaki bir panik havası yarattığını görüyoruz.
Tüketim tarafında hayat devam ediyor, yatırımlar devam ediyor, siparişler alınıp veriyor, yani reel ekonomide çarklar dönüyor. Ekonomiyi finans ve reel olarak ayırdığımızda ikisi arasında bir dengenin olması lazım. Son dönemde yapılmaya çalışılan reel tarafın dikkate alınmadan dayak atmaya yönelik bir anlayış üretilmesi.
Orta ve uzun dönem perspektifiyle baktığımızda kurdaki değişimin reel gerekçelere dayanmadığını, makro ekonomik verileri güçlü olan Türkiye'nin hikayesine dayanmadığını görmekteyiz." (EKONOMİ SERVİSİ)