Uzmanlar enflasyon raporunu değerlendirdi: TCMB'nin 'Liralaşma Stratejisi' gündem oldu
TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun enflasyon raporu sunumunda söylediği 'Liralaşma Stratejisi'ni ekonomistler değerlendirdi: Siz liralaştırdıklarımızdan mısınız?
+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün "Enflasyon Raporu 2022-I"in tanıtımı amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Yıl sonu enflasyon öngörüsü yukarı yönlü revize edildi. Merkez Bankası’nın 28 Ekim 2021’de yayımladığı son Enflasyon Raporu’nda yüzde 11,8 olarak öngördüğü 2022 yıl sonu enlasyonun tahminini yüzde 23,2 olarak güncelledi. 2023 yılı sonunda ise bir önceki raporda yüzde 7 olarak tahmin edilen enflasyon yüzde 8,4'e yükseldi.
TCMB, 20 ARALIK'TA TEK KURUŞ SATMAMIŞTIR
Kavcıoğlu'nun, 20 Aralık'ta Merkez Bankası'nın döviz satışına ilişkin soruya verdiği yanıt ise herkesin dikkatini çekti:
"20 Aralık'ta TCMB tek kuruş satmamıştır. Bireysel ve kurumsallar 20 Aralık'ta 2,25 milyar dolar sattı. Bilançoda rezervlerin düşmesine yönelik yorumlar yanlıştır. Rezervlerdeki düşüşte BOTAŞ'a yapılan döviz satışı etkili oldu. Rezervlerimizin yükseltilmesi yönündeki çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. BAE ile swap anlaşması yaptık. 1-2 ülke ile görüşmelerimiz devam ediyor."
KAVCIOĞLU, 'LİRALAŞMA STRATEJİSİ'Nİ AÇIKLADI
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, sunumunda 'liralaşma stratejisini' de açıkladı. Kavcıoğlu'nun buna yönelik ifadeleri şöyle oldu:
"Liralaşma Stratejisi" TCMB’nin politika gözden geçirme sürecinin asli unsurlarından biridir. "Liralaşma Stratejisi" yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmaktadır. Bu strateji kapsamında TCMB, bir dizi uygulamayı yakın zamanda hayata geçirmiştir.
2021 yılı Aralık ayında yabancı para ve altın mevduatların TL’ye dönüşümü desteklenerek, TL mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde bir adım atılmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tamamlayıcı ürünüyle birlikte döviz kurlarında oluşan sağlıksız fiyat oluşumlarının önü alınmıştır.
Para politikası aktarım mekanizması etkinliği açısından, fonlama miktarı, kullanılan araçlar, dağılım, vade ve teminat yapısı gibi likidite yönetiminin unsurları önem arz etmektedir.
Bu çerçevede, mevcut Türk Lirası likidite yönetiminin temel bileşenleri olan APİ ve swap işlemlerinin büyüklüğü, toplam fonlamadaki payları, imkân bazında dağılımı ve teminatlandırma yapısı "Liralaşma" stratejisi kapsamında gözden geçirilmektedir."
LİRALAŞMA İLE ENFLASYON TEK HANEYE İNECEK
Kavcıoğlu, "Enflasyonun indirilmesinin en önemli ayaklarından biri bu. Liralaşma stratejisi enflasyonun üzerinde olumlu etki gösterecek. Dezenflasyon sürecini hızlı bir şekilde başlatacağız. Liralaşma süreciyle enflasyon tek haneye inecek ve Türkiye'nin gündeminden kalkacak" dedi.
Ekonomistlerin Merkez Bankası'nın bugün açıklanan yılın ilk Enflasyon Raporu ile ilgili görüşleri şöyle:
Uğur Gürses, "Fazlasıyla ikna oldum; Merkez Bankası tamamen hükümetin matbaası olmuş..." yorumu yaptı.
Fazlasıyla ikna oldum; Merkez Bankası tamamen hükümetin matbaası olmuş...
— Uğur Gürses (@ugurses) January 27, 2022
'Tavşan' aranan enflasyon tahmini... pic.twitter.com/JOvwIPbyrI
— Uğur Gürses (@ugurses) January 27, 2022
Gürses, ayrıca, "Biri Merkez Bankası Başkanı'na sorsun: Madem BOTAŞ'a döviz satışı (3.3 milyar dolar) ve doğrudan müdahale (7.2 milyar dolar) yapıldı, aralık ayında TCMB net döviz pozisyonu neden 19.4 milyar dolar azaldı?" diye sordu.
Mustafa Sönmez, "TCMB, Enflasyon Raporu'nda 2022 sonunda TÜFE'nin yüzde 23.2'ye ineceğini öngörmüş. Bu nasıl olur diye hesapladım: Ocak TÜFE yüzde 15 geliyor ve yıllığı yüzde 54'e yakın. Bunun aralıkta yüzde 23.2'ye kadar inmesi için aylık ortalama TÜFE yüzde 1'de kalacak ve aralıkta da yüzde 3 gerileyecek. Dokunmayın Şahap'ıma!" dedi.
TCMB, Enflasyon Raporu'nda 2022 sonunda TÜFE'nin %23.2'ye ineceğini öngörmüş.
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) January 27, 2022
Bu nasıl olur diye hesapladım:
OcakTÜFE,%15 geliyor ve yıllığı %54'e yakın.
Bunun,Aralık'ta %23.2'ye kadar inmesi için aylık ort TÜFE %1'de kalacak ve Aralık'ta da %3 gerileyecek.
Dokunmayın Şahap'ıma! pic.twitter.com/AZIW5ZWJ0F
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Yüzde 5 enflasyon hedefi bulunan TCMB, 2022 tahminini kendisi yüzde 11.4 yukarı çekiyor. 1) Yüzde 23.2 de gerçekçi değil 2) Bu gerçekleşse bile ortalama enflasyon yüzde 30’u geçer 3) En önemli etmen ithalat fiyatlarındaki artış faiz indirimlerinin sonucu 4) Gıda artışı yüzde 24.2 en fazla yoksulları vurur" dedi.
%5 enflasyon hedefi bulunan MB 2022 tahminini kendisi %11.4 yukarı çekiyor.
— Hayri Kozanoğlu (@HayriKozanoglu) January 27, 2022
1)%23.2 de gerçekçi değil.
2)Bu gerçekleşse bile ortalama enflasyon %30’u geçer.
3)En önemli etmen ithalat fiyatlarındaki artış faiz indirimlerinin sonucu.
4)Gıda artışı %24.2 en fazla yoksulları vurur. pic.twitter.com/qu0YWSYQV0
Kozanoğlu ayrıca, "Yeni Merkez Bankası’ndan bir kavram: Liralaşma. Siz liralaştırdıklarımızdan mısınız yoksa liralaştıramadıklarımızdan mısınız?" dedi.
Yeni Merkez Bankası’ndan bir kavram :liralaşma
— Hayri Kozanoğlu (@HayriKozanoglu) January 27, 2022
Siz liralaştırdıklarımızdan mısınız yoksa liralaştıramadıklarımızdan mısınız ?
Ümit Akçay, "Liralaşma'yı nasıl çeviriyoruz, Liraization?" diye sorarak, "Bu tabiri Türkçe'ye çevirmek daha önemli sanırım. TCMB'nin yeni stratejisi 'liralaşma' olarak şekilleniyor. Bu 'utangaç kalkınmacılıktan' kaynaklanan bir ara yol olarak görülebilir" dedi.
Akçay, "Bunun araçlarının ne olacağını görmek lazım. KKM ilkiydi, kredinin dövize dönmemesi için ne yapılacak, önemli olan o. Muhtemelen enflasyonun bu kadar patlayacağı öngörülmedi. Ancak geniş kesimlerin alım gücünün gerilemesi, girilen bu yolun sınıfsal içeriğini oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
Bu tabiri Türkçe'ye çevirmek daha önemli sanırım.
— Umit Akcay (@umitak) January 27, 2022
TCMB'nin yeni stratejisi 'liralaşma' olarak şekilleniyor. Bu 'utangaç kalkınmacılıktan' kaynaklanan bir ara yol olarak görülebilir. https://t.co/I6YLy6grCC
Prof. Dr. Şenol Babuşçu, "TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Kur korumalı enstrümanda yavaş davranan bankalar var, buradan onlara da sesleneyim. (TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan bankalara gözdağı)" dedi.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Kur korumalı enstrümanda yavaş davranan bankalar var, buradan onlara da sesleneyim.
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) January 27, 2022
(TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan bankalara gözdağı)
Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "TCMB'nin enflasyon raporunu okuyorum. "Enflasyon Raporu’ndaki orta vadeli tahminlere esas oluşturan görünüm Para Politikası Kurulu’nun değerlendirme ve varsayımları etrafında şekillenmiştir" ifadesi, TCMB uzmanlarının sorumluluk almadığının bir göstergesi midir? Sadece merak ettim" dedi.
MB'nin enflasyon raporunu okuyorum. "Enflasyon Raporu’ndaki orta vadeli tahminlere esas oluşturan görünüm Para Politikası Kurulu’nun değerlendirme ve varsayımları etrafında şekillenmiştir" ifadesi, MB uzmanlarının sorumluluk almadığının bir göstergesi midir? Sadece merak ettim:)
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) January 27, 2022
Selçuk Geçer ise, "TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kur korumalı TL mevduat hesabının açıklandığı akşama dair açıklama yaptı: 20 Aralık’ta TCMB tek kuruş satmadı" Kim sattı açıklayın o zaman?" dedi.