Uzmanlar enflasyon verisini değerlendirdi: Çarşıda ve istatistiklerde yoksullaşmaya devam

Uzmanlar enflasyon verisini değerlendirdi: Çarşıda ve istatistiklerde yoksullaşmaya devam
Haziranda yükselişe geçerek son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonla ilgili uzmanlar, bu veriyle birlikte fiyat artışlarının ve yoksullaşmanın artarak süreceğine dikkat çekti.

ARTI GERÇEK - Enflasyon, mayıs ayındaki sürpriz düşüşün ardından haziran ayında yeniden yükselişe geçti. Haziran enflasyonu beklentilerin üzerinde artışla yüzde 1,94 yükselirken yıllık enflasyon da yüzde 17,53 seviyesine geldi. Mayıs ayında gerileyen enflasyonun kısıtlamaların ortadan kalkmasıyla haziranda yüzde 1,5 civarı artması ve yüzde 17'ye yükselmesi bekleniyordu.

Haziran enflasyonuyla birlikte yılın ilk yarısının enflasyon oranı da belirlenmiş oldu. Yılın ilk altı ayında yüzde 8,45'lik enflasyonla birlikte, memur, sözleşmeli çalışan ve emeklilerin yılın ikinci yarısında uygulanacak zam oranları netleşti. Memurlar ve memur emeklileri temmuz ayında maaşlarına yüzde 3'lük sözleşme zammına ek olarak yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak. 

Uzmanlar beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisiyle ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

Ekonomist Uğur Gürses, "Yüzde 1.42'lik medyan 'piyasa beklentisi'ne karşılık yüzde 1.94'lük TÜFE artışı... 'Sopa gölgesi' altındaki kurumlardan gelen 'piyasa beklentisi' diye oluşan bir referans anlamsızdır bu ülkede..." diyerek, "Haziran ayında yüzde 2.5'luk çekirdek enflasyonla birlikte, son üç aylık çekirdek enflasyon ivmesi yüzde 25'e yaklaştı. Bu enflasyonu yüzde 19'luk faizle tutacağını sanan Banka yönetimi, faiz indirimi bekleyen Külliye'ye hala "Temmuz ağustosu görelim, faize bakarız" mı diyor?" ifadelerini kullandı.

Ekonomist Murat Kubilay ise, "100 TL'nin satın alma gücü 2003'ten bugüne 16,9 TL'ye düştü. Yıllık TÜFE yüzde 17,53 ve ÜFE yüzde 42,89. Zam yağmurunun sonu hala ufukta görünmüyor. Aylık fiyatlar artsa da yıllık enflasyonu düşüyor gösteren baz etkisi önümüzdeki iki ayda yok. Çarşıda ve istatistiklerde yoksullaşmaya devam" dedi.

Ekonomist Mustafa Sönmez de, Enflasyon Araştırma Grubu'nun tweet mesajını alıntılayarak, "ENAG enflasyon ölçümünü böyle yaptı diye hakkında dava açıldı. Davalık ne var? Beğenin beğenmeyin, ölçümleri böyle. Herkes TÜİK e inanmak zorunda mı?" değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon Araştırma Grubu, kendi yaptıkları hesaplama yöntemiyle ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi'nin haziran ayında yüzde 3.28 arttığını, son altı aylık enflasyon oranının ise yüzde 19.16 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, "Üretici fiyatlarındaki yıllık enflasyon yüzde 42.89 olarak açıklandı, hem de TÜİK tarafından. Muazzam yüksek enflasyon. Tüm üreticilere ve tüketicilere geçmiş olsun. Bunların olacağını yıllardır anlatana bizlere de… neyse" dedi.

Eski bankacı ve Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin üç yılında birikimli yüzde 90 ÜFE, yüzde 53 TÜFE enflasyonu oluştu. Yüzde 5 hedefi ile dokuz yılda oluşması beklenen enflasyon, üç yılda gerçekleşti" dedi.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ise, Tüketici fiyatları aylık artış yüzde 1.94, yıllık artış yüzde 17.53. Üretici fiyatları aylık artış yüzde 4.01, yıllık artış yüzde 42.89. ÜFE-TÜFE farkı yüzde 25.36 İşte bu fark veya makas önümüzdeki aylarda tüketici fiyatlarının düşmeyeceğini hatta artacağını gösteriyor" açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar