Uzmanlar ne diyor?: Merkez Bankası faizde bu ay 'pas' dedi, döviz kurları yükselişe geçti

Uzmanlar ne diyor?: Merkez Bankası faizde bu ay 'pas' dedi, döviz kurları yükselişe geçti
Merkez Bankası'nın faizi yüzde 14'te sabit bırakması sonrası yüzde 1'i geçen artışlarla dolar 14,79'a, euro 16,36 seviyesine çıktı. Ekonomistler, faizin sabit bırakılma kararını eleştirdi.

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Açıklanan karara göre ocak ve şubat ayında yüzde 14'te sabit tutulan faiz mart ayında da sabit tutuldu.

Piyasalar beklentiler dahilinde gelen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına kayda değer bir tepki vermezken Türk Lirası'nın değeri de dün gece yaşanın sınırlı düşüşün ardından bu sabah yatay seyretmişti.

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından döviz kurları yükselişe geçti. Merkez Bankası'nın faiz açıklaması öncesinde güne 14,60 TL ile başlayan dolar kuru kararın açıklanmasının ardından yükseliş geçerek 14,80 seviyesine kadar çıktı. Euro/TL ise 16,38 seviyesine kadar yükseldi.

Faiz kararının açıkladığı dakikalarda AKP İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Döviz kurundaki, enflasyondaki, faizdeki dalgalanmalar yaşadığımız geçiş sürecinin bedelleridir" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, Londra'da yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından açıklamalarda bulundu. Nebati yaptığı konuşmada enflasyondaki artışta döviz kurlarındaki artışın etkili olduğunu vurguladı. 

Uzmanlar Merkez Bankası'nın kararını nasıl değerlendirdi?

Uğur Gürses, "Küresel barış sağlanınca ve baz etkisi geçince dezenflasyonist süreç başlayacakmış :) Fed'in bile faiz artırdığı günün ertesinde fena dalga geçiyorlar artık..." dedi.

Mahfi Eğilmez, "Merkez Bankası faizi değiştirmedi. Böylece tasarrufun değil borçlanmanın kollanması gerektiği yolundaki yaklaşımını sürdürdü" dedi.

Selçuk Geçer, "Merkez 200 baz faiz arttıracak MIŞŞŞŞŞ Dolar çakılacak MIŞŞŞŞŞ VAY BE NE MUHTEŞEM EKONOMİ ANLAYIŞI" dedi.

Mustafa Sönmez, "Gülemedik, mavra yok" tepkisi gösterdi.

Prof. Dr. Hakan Kara, "TCMB'nin karar metnine bakıyorum, biz 20 sene boşa çalışmışız diyorum, başka birşey diyemiyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar