Uzmanlar, TCMB'nin enflasyon hedeflerini değerlendirdi: Bu nasıl bir analiz?
TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun açıklamalarına ve Merkez Bankası'nın yıl sonu için yüzde 42,8 olan enflasyon hedefini yüzde 60,4'e çıkarmasına yönelik uzmanlar eleştiride bulundu.
+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 3'üncü Enflasyon Raporu'nu sundu. Nisan ayında gerçekleşen bir önceki toplantıda banka yüzde 23,2'lik yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8'e yükseltmişti. Bu toplantıda ise enflasyon tahmini yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseltildi. Böylece TCMB enflasyon tahmininde 17,6 puanlık revizeye gitmiş oldu.
Kavcıoğlu, enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 19,2, 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. 2022 yılında gıda enflasyonu beklentisi ise yüzde 71,3 oldu. Kavcıoğlu, piyasa faizlerinin, TCMB faizinden yüksek olmasına ilişkin olarak, "Tüm faizlerin politika faizine yakınsaması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.
Enflasyonun atalete dönüşmemesi için sert tedbirler alındığını ve bu tedbirlerin devam edeceğine işaret eden Kavcıoğlu, "Yapışkanlığın önüne geçmeye çalışıyoruz, aldığımız ve alacağımız kararlarla yıl sonundan sonra enflasyonun aşağı doğru geleceğini bekliyoruz" diye konuştu.
Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybına değinen Kavcıoğlu, "Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor, son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk Lirası" ifadelerini kullandı.
Hedeflerin güncellenmesinin ardından uzmanlar yeni hedeflerle ilgili değerlendirmelerini paylaştı.
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, "Merkez Bankası Başkanı Prof.Dr. Şahap Kavcıoğlu: Likidite, teminat ve zorunlu karşılık araçlarını etkin kullanıyoruz." Politika faizini kullanamayınca mecburen onları kulllanmak zorunda kalıyorsunuz. Başka alternatifiniz var mı?
Kavcıoğlu: Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor, son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk Lirası. Nasıl bir analiz? Nasıl bir yorum? Son bir yılı çıkardığımızda ne oluyor acaba!!!
Kavcıoğlu: "Enflasyonu aşağı getirme noktasında hükümet ve merkez bankası olarak yoğun mücadele halindeyiz." 1. Yoğun mücadele ediyorsanız bugüne kadar neler yaptınız? 2.Yoğun mücadele etmeseydiniz enflasyon kaç olurdu?" ifadelerini kullandı.
Kavcıoğlu: Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor, son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk lirası.
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) July 28, 2022
Nasıl bir analiz?
Nasıl bir yorum?
Son bir yılı çıkardığımızda ne oluyor acaba!!!
Uğur Gürses, "Kontrol ufku" para politikası aracı politika faizinin bugün kullanılmasıyla, etkisinin görüleceği dönemi anlatır. Sahi siz neyle 'kontrol' edecektiniz?" diye sordu.
"Kontrol ufku" para politikası aracı politika faizinin bugün kullanılmasıyla, etkisinin görüleceği dönemi anlatır.
— Uğur Gürses (@ugurses) July 28, 2022
Sahi siz neyle 'kontrol' edecektiniz? pic.twitter.com/JENAGpPUOe
Prof. Dr. Hakan Kara da Uğur Gürses ile aynı grafiği paylaşarak, "Şapka görünümlü enflasyon tahminlerine devam, ama sorun o ki şapkadan çıkacak tavşan kalmadı" dedi.
Şapka görünümlü enflasyon tahminlerine devam, ama sorun o ki şapkadan çıkacak tavşan kalmadı. pic.twitter.com/MYELAQtxUP
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) July 28, 2022
Mustafa Sönmez, "Hani derler ya, köpeğin önüne atsan köpek yemez! TCMB başkanından cari denge ve enflasyon analizleri tam böyle bir şey!" dedi.
Hani derler ya, köpeğin önüne atsan köpek yemez!
— Mustafa Sönmez (@mustfsnmz) July 28, 2022
TCMB başkanından cari denge ve enflasyon analizleri tam böyle bir şey! pic.twitter.com/CTkYEJPrDw
İris Cibre, "Kavcıoğlu: Reel sektörün kullandığı faizlerin önemli bir kısmı politika faizi civarında Grafik de mi bakmıyorsunuz arkadaş, politika faizine yakın kredi veren tek reel sektör "sizin" inşaat Geri kalanında fark 20 puanlarda Enflasyon yüzde 78 olunca 20 puan az göründü gözünüze zaar" eleştirisinde bulundu.
Cibre, "TCMB 2022 Enflasyon beklentisi yüzde 60'a yükseldi. Ocakta beklenti yüzde 23'tü. Bu beklentideki değişim ve sapmalar ekonomiyi yönetemediğinizin ispatıdır. Koca Merkez bankası altı ayda 40 puan yükseltmek zorunda kaldı enflasyon beklentisini, utanmak mı?"dedi.
Kavcıoğlu: Reel sektörün kullandığı faizlerin önemli bir kısmı politika faizi civarında
— İris Cibre (@iriscibre) July 28, 2022
Grafik de mi bakmıyorsunuz arkadaş, politika faizine yakın kredi veren tek reel sektör "sizin" inşaat
Geri kalanında fark 20 puanlarda
Enflasyon 78% olunca 20 puan az göründü gözünüze zaar.. https://t.co/0UcLzgaVAm pic.twitter.com/WzlTlcqGOi
Emrah Lafçı, "Merkez Bankası ocak enflasyon raporundaki 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 23,2. Nisan raporundaki yıl sonu tahmini yüzde 42,8. Temmuz raporundaki yıl sonu tahmini yüzde 60,4. Üç ayda bir tahminlerde 20 puanlık sapma. Hiç zahmet etmeseydiniz tahmin yapmaya! LoL" dedi.
Merkez Bankası Ocak enflasyon raporundaki 2022 yıl sonu enflasyon tahmini %23.2.
— Emrah Lafçı (@emrahlafcu) July 28, 2022
Nisan raporundaki yıl sonu tahmini %42.8.
Temmuz raporundaki yıl sonu tahmini %60.4.
3 ayda bir tahminlerde 20 puanlık sapma. Hiç zahmet etmeseydiniz tahmin yapmaya! LoL.