Varlık Fonu'nun 2 milyar dolarlık borçlanmasına talep gelmedi, Hazine harekete geçti

Varlık Fonu'nun 2 milyar dolarlık borçlanmasına talep gelmedi, Hazine harekete geçti
Fon'un Eurobond borçlanmasına talep gelmeyince devreye Bakanlık girdi, dolar cinsinden 2025 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere yabancı bankalara yetki verdi.

Türkiye Varlık Fonu'nun Eurobond borçlanmasına talep gelmeyince devreye Hazine Bakanlığı girdi. Bakanlık 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2025 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere yabancı bankalara yetki verdi.

Haziran 2020’de Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 2 milyar dolarlık borçlanmaya gideceği gündeme geldi. Bloomberg’in aktardığına göre, Eurobond ihraç ederek bu yılın sonlarına doğru en az 2 milyar dolarlık yeni borçlanmaya gideceği öne sürüldü. Fon, Mart 2019’da da Hazine garantili 2 yıl vadeli 1 milyar euro dış borç almıştı.

Bloomberg’den Ercan Ersoy ve Kerim Karakaya’nın konuya dair bilgi sahibi kaynaklara dayandırdıkları haberde, yeni borçlanmanın TVF’nin stratejik varlık alımlarını artırdığı bir döneme denk geldiğine dikkat çekildi. TVF’nin ihraç sürecinde aracılık edecek bankaları kısa bir süre içinde belirleyeceği, vade ve miktarın da daha sonra belli olacağı belirtildi.

BANKALARA YETKİLENDİRME YAPMIŞTI ANCAK TALEP GELMEDİ

Geçen hafta da Varlık Fonu bunun için HSBC, ICBC ve Citi’yi yetkilendirdiği öne sürülmüştü. TVF’ye talep olmayınca devreye Hazine ve Maliyet Bakanlığı girdi.

Önceki gün ise Hazine ve Maliye Bakanlığı, resmi sitesinden yaptığı duyuruda 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2025 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere dün Bank of America Merrill Lynch, Citi ve JP Morgan’a yetki verildiğini açıkladı. Tahvil ihracından ilk gelir beklentisi yüzde 6,7 oldu.

En son şubat ayında dolar cinsinden 5 ve 10 yıl vadeli çift dilim bir ihraç gerçekleştirmek üzere Citi, Deutsche Bank, JP Morgan ve Societe Generale’e yetki verilmesinin ardından dış borçlanma duyurusu yapmayan Hazine, dün beş yıllık yeni dış borçlanma yaptı. 

Bakanlık, dün sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması, yurt içi tasarrufların artırılması, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve finansman araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla başta emeklilik ve yatırım fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik 9 Ekim 2020 valör tarihli Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası ihracı gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

Türkiye Varlık Fonu, daha önce 1 milyar euroluk borçlanmaya gitmişti.

Hazine, dün 5 yıl vadeli eurobond ihracını 2,5 milyar dolar borçlanma ile tamamladı. IFR'da yer alan ve bankacılık kaynaklarına dayandırılan habere göre, 14 Ekim 2025 vadeli tahvilin ihracında kupon oranı yüzde 6,375 oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, dolar cinsi tahvil ihracı için Bank of America Merrill Lynch, Citigroup Global Markets ve J.P. Morgan Securities'i yetkilendirmişti. 

Hazine'nin tahvil ihracında ilk getiri beklentisi yüzde 6,70'li seviyelerden yüzde 6,4-6,5'e revize edilmişti. Hazine en son şubat ayında beş ve 10 yıl vadeli iki ihraçla 4 milyar dolar borçlanmıştı.

Hazine, bu yıl için uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihraçları yoluyla 9 milyar dolar tutarı karşılığında finansman öngörüyor. Bu ihraçla birlikte hedefin 6,5 milyar doları gerçekleştirildi. Hazine, Coronavirus öncesinde, çeşitliliğinin sağlanması amacıyla uluslararası piyasalarda doların yanı sıra diğer döviz cinslerinden ihracın da bu yıl öngördüğünü belirtmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar