Yatırım fonlarında stopaj sıfırlandı, Hakan Kara'dan itiraz geldi: İyi bir fikir olmayabilir

Yatırım fonlarında stopaj sıfırlandı, Hakan Kara'dan itiraz geldi: İyi bir fikir olmayabilir
SPK'nın Türk Lirası yatırım fonlarında stopajın sıfırlanması kararıyla ilgili Merkez Bankası eski Başekonomisti Kara, 'Bu dönemde stopaj indirimi iyi bir fikir olmayabilir' dedi.

ARTI GERÇEK - Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) konu ile ilgili tebliğ değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, ipotek finansmanı kuruluşlarının kurucusu olduğu konut finansmanı fonları tarafından ihraç edilen ipoteğe dayalı menkul kıymetler ve varlık finansmanı fonları tarafından portföylerinde yer alan tüketici kredilerinden kaynaklanan alacaklar karşılık gösterilmek suretiyle ihraç edilen varlığa dayalı menkul kıymetler için (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sınırlamalar uygulanmayacak.

Ancak bu bent kapsamında her bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35’ini aşamayacak.

Maddenin (a), (b) ve (c) bentleri şu şekilde:

"a) Fonun toplam değerinin yüzde 10’undan fazlası bir ihraççının para ve sermaye piyasası araçlarına ve bu araçlara dayalı türev araçlara yatırılamaz. Bu oranın hesaplanmasında ipotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler dikkate alınmaz ve bu varlıklara yapılacak yatırımlar için birinci cümlede belirtilen oran %25 olarak uygulanır bu fıkranın (b) bendinde yer alan sınırlama ise uygulanmaz.

b) Fon toplam değerinin yüzde 5’inden fazla yatırım yapılan ihraççıların para ve sermaye piyasası araçlarının toplam değeri fon toplam değerinin yüzde 40’ını aşamaz.

c) Fon toplam değerinin yüzde 20’sinden fazlası Kurul'un finansal raporlama standartlarına ilişkin düzenlemeleri kapsamında, aynı grubun para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılamaz."

Fon portföyüne dâhil edilecek varlığa veya ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin fon portföyüne dâhil edilme aşamasında ilgili Kurul düzenlemeleri çerçevesinde derecelendirme yapmaya yetkili derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir seviyeye denk gelen derecelendirme notunun ilk üç kademesinde nota sahip olunması zorunlu olacak.

Yatırım yapıldıktan sonraki süreçte ise, ilgili derecelendirme notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düşmemesi esas olacak. Söz konusu araçların derecelendirme notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düşmesi halinde ise yatırımcıların menfaati de dikkate alınarak söz konusu araçların fon portföyünden çıkarılması için kurucu ve/veya yönetici tarafından gerekli işlemlerin tesis edilmesi gerekecek.

BU DÖNEMDE STOPAJ İNDİRİMİ İYİ BİR FİKİR OLMAYABİLİR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara, alınan kararla ilgili Twitter'dan yaptığı değerlendirmede, "Bu dönemde stopaj indirimi iyi bir fikir olmayabilir. Bütçe gelirlerini azaltacak. Feragat edilen kamu gelirinin bir kısmı bankaların karlılığını bir kısmı da varlıklı kesimin getirisini artıracak. Oysa pandemi döneminde kaynakların en muhtaç kesime aktarılması gerekiyor" dedi.

Kara, "Doğru, stopaj indirimi TL varlıklara ilgiyi destekleyip dolarizasyonu azaltabilir. Fakat bu iş için para politikasının kararlı şekilde kullanılmasının daha etkili olacağını unutmamak lazım" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar