Yatırımda Türkiye'ye 'sınıf atlatacak' yasa
Mehmet Şimşek'in, "Türkiye'yi Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde sınıf atlatacak reform paketi" diye tanımladığı tasarı TBMM'de kabul edildi.
EKONOMİ - Şirket kuruluş işlemlerini azaltan ve yatırım ortamının iyileştirilmesini amaçlayan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda dün akşam kabul edilerek kanunlaştı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Türkiye'yi Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde sınıf atlatacak önemli bir reform paketi" olarak adlandırdığı yasa için "Hedefimiz Türkiye'yi, İş Yapma Kolaylığı Endeksi'nde iki yıl içinde ilk 20'ye yükseltmektir" dedi. Türkiye ilgili endekste 190 ülke arasında 60'ıncı sırada yer alıyor.
Yasa yabancı yatırımcıların süre, maliyet ve prosedür anlamında karşılaştıkları idari ve bürokratik süreçlerinde iyileştirilme öngörülüyor. Öte yandan KOBİ'lerin finansmana daha kolay erişebilmesi amacıyla taşınır rehni kanunu değiştirilerek KOBİ'lerin sahip olduğu her türlü taşınırın rehnine imkan sağlanması da amaçlanıyor.
Dünya Bankası'nın takip ettiği iş yapma kolaylığında önemli bir yeri olan şirket kuruluşlarındaki gerekli işlem sayısı bu yasa ile birlikte bire iniyor. İnşaat işlem süreçlerinde gerekli izin sayısının da azaltılmasını öngören tasarı, inşaat ruhsatındaki imza sayısı gerekliliğini de azaltılıyor.
Yasa ile ayrıca bir çok izin belgesinin başvuru ve takip süreçlerinin elektronik ortamda yapılabilmesine de olanak sağlanıyor.
KOOPERATİF KURULUŞUYLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER
Kanuna göre, borçlu ve kefiller ile alacaklı arasındaki kredi veya borç sözleşmelerinin, tapu müdürlüklerince resmi senet düzenlenmeden, ilgilileri tapu müdürlüklerinde bizzat talepte bulunmadan tapuya tescili sağlanıyor.
Kamu kurum ve kuruluşları, kredi kuruluşları, bankalar, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri ile Tarım Kredi Kooperatiflerince açılan veya açılacak tüm borç ve kredilere karşılık teminat gösterilen taşınmazların ipotek işlemleri, tarafların istemi halinde, taraflarınca imzalanan kredi veya borç sözleşmesine istinaden tapu müdürlüklerinde tapuya tescil olunacak.
Anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluş aşamasında yaptırmak zorunda oldukları defter tasdikleri, ticaret sicili müdürlüklerince yaptırılacak.
Kooperatiflerin kuruluş, pay devri, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nevi değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemleri de Harçlar Kanunu'ndaki harçlardan muaf olacak.
Yapı kullanma izin belgesine bağlanan binaların cins değişikliğine ilişkin tescil bildirimi ve eki belgeleri, bu belgeleri düzenlemeye yetkili idareler tarafından kadastro müdürlüklerine gönderilecek, gerekli teknik işlemler tapu ve kadastro idarelerince tamamlanacak.
Müellifi mimar tarafından hazırlanan proje, yetkili idarelerce maliklerin imzaları tamamlanıp Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen standartlarda taranarak güvenli elektronik ortamda tapu müdürlüklerine gönderilecek.
Kooperatif kurulurken ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması zorunluluğu kaldırılıyor. Ana sözleşme, ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda imzalanacak. Kooperatif Yönetim Kurulu, kooperatifi temsile yetkili kılınanların adlarını, imzalarını da artık noterde onaylatmasına gerek kalmadan ticaret siciline bildirecek.