Yumurtada 'son tüketim' yerine 'tavsiye edilen' tarih geliyor

Yumurtada 'son tüketim' yerine 'tavsiye edilen' tarih geliyor
Yumurtanın raf ömrü için kullanılan ‘son tüketim tarihi’ ibaresi yerine de AB’deki gibi ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ ifadesi kullanılacak. Bu yolla israfın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Artı Gerçek - "Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği" güncelleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan değişiklik taslağıyla yumurtanın raf ömrüne ilişkin, AB’nin ilgili tüzüğündeki, “A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olur” ibaresi doğrultusunda düzenlemeye gidildi.

AB tüzüğündeki “A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı (gıda sanayinde kullanılan) yumurta olarak değerlendirilir” yönündeki değişiklik de tebliğ taslağına eklendi.

Yumurtanın israf edilmeden tüketmesi amacıyla raf ömrü için kullanılan ‘son tüketim tarihi’ ibaresi yerine de AB’deki gibi ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ ifadesi kullanılacak.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurtanın uygun şartlarda muhafaza edilmesi hâlinde kullanım ömrünün uzun olacağına işaret ederek, “Marketlerde raflarda 15 veya 20’nci gününde aldığımız ve evimizde buzdolabında 35-40 gün beklettiğimiz yumurtaları, ‘ziyan oldu, kullanılmaz’ diyerek çöpe atıyoruz. Bu, millî bir israftır. Bu israfı önlemek adına 35-40 günlük yumurtalar da uygun koşullarda muhafaza edilirse tüketilebilir” dedi.

Yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresinin yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olmasını tavsiye ettiklerini aktaran Afyon, tebliğdeki düzenlemenin doğru olduğunu bildirdi. Vatandaşların da bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Afyon “Kabuk bütünlüğü bozulmamış, bakteri üremesine sebep olmamış, çok aşırı sıcağa maruz kalmamış ve tozlu ortamda bulunmamış yumurtaların ömrü çok daha uzundur. Temin edildikten sonra 90 günde yumurta tüketen ülkeler de var. Ama biz AB kriterlerine uygun olarak 28 günü baz almışız” diye konuştu. (Kaynak)

Öne Çıkanlar