EMEP Milletvekili Bayhan: Yüksek sıcaklıkta çalışmak iş cinayetine neden oluyor

EMEP Milletvekili Bayhan: Yüksek sıcaklıkta çalışmak iş cinayetine neden oluyor
Yüksek sıcaklıklarda çalışanların durumunu Meclis gündemine taşıyn Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan Çalışma Bakanı'na “Sıcakta çalışmaktan kaynaklı sağlık sorunları yaşayan işçi sayısı nedir?” diye sordu.

Artı Gerçek - Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, dağıtım yaptığı esnada güneş çarpması sonucu beyin kanaması geçirerek yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren PTT çalışanı Berran Özen Kırmızıgül’ü Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bayhan, “uzmanların “dışarı çıkmayın” uyarılarını yaptığı yüksek sıcaklıklarda çalışmak iş cinayetlerine ve meslek hastalıklarına yol açmaktadır” ifadesinde bulundu. Bayhan, “01.06.2023 ve 27.07.2023 tarihleri arasında sıcakta çalışmaktan kaynaklı sağlık sorunları yaşayan işçi sayısı nedir?” diye sordu.

Yüksek sıcaklıklardan etkilenen sektörlerde çalışan işçilerin sağlığını koruyacak önlemlerin alınarak işçi ölümlerinin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Bayhan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve uzmanların “dışarı çıkmayın” uyarılarını yaptığı yüksek sıcaklıklarda çalışmak iş cinayetlerine ve meslek hastalıklarına yol açmaktadır. Ankara Tabip Odası’nın bilgilendirmesine göre özellikle emek yoğun sektörlerde (inşaat, tarım, yol, genel işler, liman, kargo, tersane, posta, belediye hizmetleri vd.) çalışarak uzun süre güneş ışınlarına maruz kalan işçiler ve havalandırma/soğutma sisteminin bulunmadığı, kapalı mekânlarda (fabrika, atölye, ofis, depo, taşımacılık, vs.) çalışanların sağlığı ve güvenliği büyük risk altındadır.

Örneğin; 24 Temmuz 2023 tarihinde dağıtım yapan PTT çalışanı Berran Özen Kırmızıgül, güneş çarpması sonucu beyin kanaması geçirmiştir. Kırmızıgül, yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermektedir. Meslek örgütleri ve uzmanların uyarılarına rağmen yüksek sıcaklıklardan etkilenen sektörlerde çalışan işçilerin sağlığını koruyacak önlemler alınmaması, işçi ölümlerinin artacağına dair endişeyi büyütmektedir. Sıcak çarpması, kas ağrısı-kas yıkımı (rabdomiyoliz), sıcak baygınlığı (senkop), sıcak döküntüsü (isilik) ve beyin kanaması gibi sağlık sorunlarının önüne geçilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi adına ilgili soruların yanıtlanması önem arz etmektedir.”

Bayhan’ın Bakan Vedat Işıkhan’a yönelttiği sorular şu şekildedir:

  1. 01.06.2023 ve 27.07.2023 tarihleri arasında sıcakta çalışmaktan kaynaklı sağlık sorunları yaşayan işçi sayısı nedir?
  2. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yıllık olarak yayımlanan İş Kazası ve Meslek Hastalıkları İstatistiklerinde iş kollarında (ekonomik faaliyetlere göre) meydana gelen iş kazalarının ve ölümlerin hangi aylarda meydana geldiği bilgisi yer almamaktadır. 2023 yılının 7. Ayının sonuna gelinmesine rağmen 2022 yılı istatistikleri henüz yayımlanmamıştır. İş Kazası ve Meslek Hastalıkları İstatistiklerinde iş kollarında (ekonomik faaliyetlere göre) meydana gelen iş kazalarının ve ölümlerin hangi aylarda meydana geldiği bilgisinin de yer alacağı şekilde yayımlanması düşünülmekte midir? 2022 yılı iş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri ne zaman yayımlanacaktır?
  3. 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu ve kanun çerçevesinde çıkartılmış olan ikincil mevzuat gereğince, işyerlerinde işverenlerce risk değerlendirmesi yapılması ya da yaptırılması zorunluluğu bulunmaktadır. İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü çeşitli başlıklarda “Risk Değerlendirme Rehberleri” hazırlamaktadır. “Açık Tarım Alanlarında İş Sağlığı Güvenliği Rehberi”, “Belediyelerde İş Sağlığı Güvenliği Rehberi” vb. rehberlerde, açık sahalarda yapılan çalışmalarda, sıcak ya da soğuk hava koşullarının sağlığa etkileri konusunda herhangi bir tespit ya da öneri bulunmamaktadır. Bu doğrultuda, işyerlerinde sıcak hava etkisinin yükseldiği saatlere göre çalışma ve mola süreleri düzenlenmekte midir?
  4. AB ülkelerinde ve ABD’deki uygulamalarda sıcaklık, nem ve rüzgâr faktörü göz önünde bulundurularak aralıklı çalışma ve gerektiğinde işin durdurulmasını öngören NIOSH (Ulusal İşçi Sağlığı ve Güvenliği Enstitüsü) vb. standartlar bulunmaktadır. Söz konusu çalışmaların ülkemiz mevzuatı ve risk değerlendirme rehberlerine aktarılması düşünülmekte midir?
  5. Sıcak havanın etkisinin en çok hissedildiği “11.00-15.00 saatleri arası sokağa çıkmayın” önerisi yapılmaktadır. Bu saatler arasında, bina, liman, karayolu, demiryolu inşaatlarında çalışanlar, tarım sektöründe çalışanlar, belediye çalışanları başta olmak üzere, kavurucu sıcakta çalışmada işverenlerin alması gereken önlemler nelerdir? Bakanlığınız müfettişlerince ilgili hususta denetlemeler yapılmakta mıdır?
  6. Denetimlerde, dışarıda çalışan işçilerin mineral kaybını telafi etmek için mineral içeren içeceklerin dağıtımı ve soğuk olarak muhafaza koşullarına ilişkin hususlar yer almakta mıdır?
  7. İSİG mevzuatı çerçevesinde çalışanların işe başlamadan önce ve işyerinin tehlike sınıfına göre belirli aralıklarla periyodik sağlık muayenesine tabi tutulmaları gerekmektedir. İnşaat, tarım, yol, liman, kargo, tersane, posta ve belediye hizmetleri vb. sektörlerde sağlık muayenesinde açık alanda sıcak ya da soğuk çalışmanın etkileri değerlendirilmekte midir? Bakanlığınızca hazırlanmış olan “Sağlık Gözetimi Rehberleri”nde bu konuda öneriler yer almakta mıdır?
  8. 2012 yılında kabul edilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve onlarca yönetmeliğe rağmen yaralanma ve işçi ölümlerindeki artış dikkat çekmektedir. Yıllardır uygulanan politikaların değiştirilmesi için herhangi bir çalışma planlanmakta mıdır? (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar