Çalışma Bakanlığı: Kaçak madendeki işçinin güvenliği bizi bağlamaz

HDP’li Rıdvan Turan Çalışma Bakanlığı'na "ruhsatsız ocakların denetlenmesi düşünülüyor mu?” diye sordu. Gelen cevapta "adli vaka olduğunda bakanlığımızca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır" denildi.

Çalışma Bakanlığı: Kaçak madendeki işçinin güvenliği bizi bağlamaz

Seda TAŞKIN

ANKARA - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Çalışma Bakanlığı bütçesi görüşmesinde Bakanı Vedat Bilgin’e “İş kazaları yüzde 100 engellenebilir olduğu halde memlekette, bu kazaların geri planında acaba hiç oradaki ruhsatsız ocakların denetlenmesi düşünülüyor mu?” sorusunu yöneltti. Çalışma Bakanlığı'ndan verilen yazılı cevapta, “Adli vaka olduğundan bakanlığımızca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır” denildi.

Çalışma Bakanlığı’nın Turan’a verdiği yanıt şu şekilde:

“Ülkemizde maden işyerlerinin ruhsatlandırma işlemleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılmakta olup Zonguldak ilinde kaçak olduğu tespit edilen maden işletmeleri Türkiye Taş Kömürü Kurumu tarafından kapatılarak buralarda yasa dışı çalışma yapılmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Kaçak maden ocaklarında yürütülen faaliyetler kamu malının yağmalanması olarak nitelendiğinden ve adli vaka olduğundan bakanlığımızca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.”

TURAN: İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARINA UYULMASI GEREKİR

Çalışma Bakanlığı'nın verdiği yanıta ilişkin Artı Gerçek’e konuşan Turan, normal koşullarda iş kazalarının yüzde yüz engellenebilir olduğunu vurguladı. Turan, “Bu madenler kaçak da olsa burada da insanlar çalışıyor. Dolayısıyla iş güvenliği kurallarına uyulması gerekir, ancak bakanlık buna teknik olarak değerlendirerek, zaten ocak kaçak olduğundan orada herhangi bir durumun olağan olmasını zaten beklemiyoruz, bu kolluğun vazifesidir diyor” diyerek verilen cevaba tepki gösterdi.


“Eğer kaçaklık kavramı böyle olsaydı, bunun üzerine tartışmak mümkün olabilirdi” diyen Turan, Türkiye’de maden ocaklarının önemli bir kısmında kaçakçılığa göz yumulduğunu söyledi. Turan değerlendirmesini şöyle sonlandırdı:

“Özellikle kamunun ya da özel firmaların çıkarabildiği kömür belli miktarda dolasıyla kaçak diye tarif edilen ocaklardan da ekonomiye bir girdi var. Diğer ocaklardan edindiğimiz bilgiye göre bu kaçak madenlerden çıkarılan kömür legalize ediliyor. Cari açığı kapatmak için uygulanan ve göz yumulan bir yöntem, yani yasanın ifade ettiği bir kaçaklığa sessiz kalma durumu var."

'HİÇBİR İSTİFA GÖRMEDİK'

“Bugüne kadar maden ocaklarında hayatını kaybeden insanlardan kim sorumluydu? Bakanlık olmadı, hiçbir istifa görmedik. Yani Bakanlıkta bile bir boş vermişlik varken, iktidardan kaçak ocaklarda bir mevzuat denetimi yapılması ya da kaçak ocakların önlenmesine dönük daha ivedi tedbirler beklemek hayalcilik olur.”