İzmir'de karayolları ve enerji işçileri iş bıraktı: 'Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz'
Artı Gerçek - Türkiye Yol, Yapı, İnşaat İşçileri Sendikası (YOL-İŞ) Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası (DEMİRYOL-İŞ) Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) üyeleri iktidarın ekonomi politikasının halkı geçim sıkıntısıyla karşı karşıya bıraktığını belirterek 1 saatlik eş zamanlı iş bırakma eylemi yaptı.
YOL-İŞ İzmir 1 No'lu Şubesi, üyelerinin yaşadığı sıkıntılara yönelik Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Geçim sıkıntısı, servis hakkı, vergide adalet ve ekonomik krize tepki gösteren işçiler bir saat iş bırakarak, müdürlük önünde oturma eylemi yaptı.
'SÖZÜMÜZÜ MEYDANLARDA YÜZBİNLER İLE SÖYLEYECEĞİZ'
Ardından açıklama yapan YOL-İŞ İzmir 1 No'lu Şube Genel Sekreteri Güven Can, mutlu bir azınlık dışında halkın geçim sıkıntısıyla mücadele ettiğini vurguladı. Bıçağın kemiğe dayandığını belirten Can, şunları söyledi:
"Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüzbinler ile söyleyeceğiz. Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz. Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam geliyor. Dün aldığımızı aynı fiyatla bugün alamaz olduk. Büyük şehirlerde ev kiraları ortalamada asgari ücretin üzerine çıktı. Okullar açıldı, eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hale geldi. Analar, babalar "çocuğumuzu okula nasıl göndereceğiz" diyor. Elektriğe ve doğalgaza geçtiğimiz aylarda yüzde 38 zam geldi, önümüz kış… İşçisi, emeklisi 'Kışı nasıl geçireceğiz' diye kara kara düşünüyor" ifadelerini kullandı.
'HAK KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ'
Hiçbir ekonomik krizde bu dönemde olduğu kadar yoksulluk görülmediğini dile getiren Can, şöyle konuştu:
"Açıklanan resmi enflasyona göre belirlenen ücret zammı bizi daha da yoksullaştırıyor. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa bu kayıp daha da artacaktır. Enflasyonun bir an önce gerçek seviyesinde açıklanması için gerekli adımlar atılmalıdır. İşçiler enflasyonun sebebi değildir. Enflasyonu düşürmek için fedakârlığı kazancını ve servetini artıranlar yapmalıdır.
Uygulanan sosyal güvenlik sistemi nedeniyle, enflasyon farkının yüksek olduğu bu dönemde, 2024 yılı içerisinde emekli aylığı talebinde bulunanların emekli aylıkları, 2025 yılında başvuracaklara göre daha fazla olacaktır. Bu durum birçok işçinin emeklilik başvurusu yapmasına sebep olmaktadır. Nitelikli çalışanlar oluşacak fark sebebiyle emekli olmayı tercih etmektedir. Bu mağduriyetin yaşanmaması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. İşçinin hak kaybına uğramasının önüne geçilmelidir" diye konuştu.
ENERJİ İŞÇİLERİ DE İŞ BIRAKTI
TÜRK-İŞ Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise "Önümüzde başkanlar kurulumuz var. Başkanlar kurulundan sonra Büyük Ankara Mitingi'ne hazır mısınız? O zaman yakında büyük mitingin tarihini sizlere bildireceğiz, Ankara’da olacağız. Ya kulaklarına anlatacağız ya kulaklarına anlatacağız! Bu zafere adım adım yürüyeceğiz, sonuna kadar mücadele sonuna kadar mücadele diyoruz" şeklinde konuştu.
TÜRK-İŞ'e bağlı bir diğer sendika olan TES-İŞ, Devlet Su İşleri 2'nci Bölge Müdürlüğü önünde, YOL-İŞ ile eşzamanlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi ve oturma eylemi yaptı.
DEMİRYOL-İŞ üyeleri de aynı taleplerle TCDD Halkapınar Lokomotif Bakım Atölyesi önünde basın açıklaması yaptıktan sonra, bir saat iş bıraktı ve oturma eylemi yaptı. (MA)
Türk-İş Başkanı Atalay, ekonomik krizi anlattı: '40 senedir böyle bir sıkıntı hatırlamıyorum'
Ekonomik krize karşı 'sabır' öğütlemişti: Diyanet'in tuvaletleri 6 milyon liraya yenilenecek
DEM Partili Çiftyürek: Tarım devriminin merkezi olan bu coğrafya gıda kriziyle yüz yüze