KESK Haber Sen Adana Şube Sekreteri: Kurum denetimden uzaklaştı, zararın faturası emekçiye çıkıyor
ADANA - Türkiye'nin en köklü kamu kurumlarında Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT) 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanı olduğu Varlık Fonu'na devredildi. Kurum 2019 yılında 1 milyar 218 milyon, 2020 yılında 740 milyon, 2021 yılında ise 387 milyon TL zarar etti. 2018 yılından bu yana personel alımı yapılmayan PTT'de baskı, mobbing ve sürgün gündemden düşmüyor. Erzurum'a sürgün edilen Haber Sen Adana 7 Nolu Şube Sekreteri Ahmet Aydoğan, kurumda yaşananları Artı Gerçek'e anlattı.
'PTT DENETİMDEN UZAKLAŞTI'
Daha önce Sayıştay denetiminde olan PTT'nin Varlık Fonu'na devredilmesiyle denetimden uzaklaştığını belirten Haber Sen Adana 7 No'lu Şube Sekreteri Ahmet Aydoğan, "Maalesef PTT’nin o kadim kimliği her geçen gün erimekte ve çürümekte. PTT merkezlerindeki çalışan şefler, müdürler, özellikle müdür vekaletine bakan memur ve veznedarların PTT’yi bir aile şirketi gibi yönetiyor olması çok ciddi bir problem. PTT hukuksuzlukta ısrar etmek istiyor. Liyakatsiz atamalar söz konusu. Çalışanlar rahatsız, huzursuz ve mutsuz" dedi.
HUKUKSUZLUĞU ELEŞTİRENE SÜRGÜN
PTT'nin Varlık Fonu'na devredilmesinin ardından zarar etmeye başladığını, bu durumun personele mal edildiğini vurgulayan Aydoğan, "Diğer sendikalara üye memurlara ayrımcılık söz konusu kurumda. Şubelerde tek bırakılıyorlar. Sudan sebeplerle izinleri verilmiyor. Yani bir hukuksuzluk söz konusu. Bunu eleştirdiğimizde sürgün oluyor. Maalesef ama maalesef bu sorunları çözmesi gereken PTT başmüdürleridir. Bunlardan biri de Adana'dır. Birçok kez yazılı dilekçemize rağmen, sözlü dilekçemize rağmen bu konularda bir tutum almamıştır. Bu konuda bir denetim yapılmamıştır” diye konuştu.
'DAĞITICILAR MUTSUZ, HUZURSUZ, GERGİN'
Aydoğan, PTT çalışanı Berran Özer Kırmızıgül'ün (42) geçen temmuz ayında meteorolojinin uyarıda bulunduğu aşırı sıcak havada çalışmak zorunda kaldığı için beyin kanaması geçirerek öldüğünü hatırlattı. Aydoğan, şunları söyledi:
"Dağıtıcılar mutsuz, huzursuz, gergin, kendini iyi hissetmiyor. Kuruma çalışan aidiyet duygusunu yitiriyor. Dağıtımda sorunlar yaşanıyor, personel yetersizliği yaşanıyor. Bu yetmezmiş gibi sözlü ve fiili baskılara maruz kalıyorlar. Dağıtıcı 130 tane dağıtım gönderisi alıyor üzerine. Yüzde 80-90’a varan teslim oranı isteniyor. İşte bu mümkün değil. Artvin'in, Şırnak'ın, Hakkari'nin, Adana'nın engebeli yerlerinde, sokak numaralarının olmadığı yerlerde dağıtımın bu şekilde bir sayı üzerinden dayatılması doğru değil. Herhangi bir tebligatla ilgili bir durum söz konusu olduğunda bir kamu çalışanının ağır ceza mahkemelerinde yargılandığı ortada. Kurum bu durumunu görmüyor.”
BEŞ YILDIR PERSONEL ALIMI YAPILMIYOR
PTT'nin beş yıldır personel alımı yapmadığına dikkat çeken Aydoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"PTT, 2013’te anonim şirket oldu. O süreçten itibaren sözleşmeli statüsünde personel alımı yapmaya başladı. 2018'den sonra personel alımı söz konusu değil. PTT'de firma elemanları da var. Bu şirketler herhangi bir taşeron firma elemanı, kadrolu personelin hastalığında ya da raporlu olduğunda ya da bir başka bir sıkıntısı olduğunda dışarıdan joker olarak getiriliyor. Bu doğru bir sistem değil. PTT'nin daha fazla personelle, daha fazla araçlarla, daha güçlü verimli bir kamu hizmetinin sunmasını istiyoruz. Almanya, İngiltere'de, Fransa ile ortalama nüfusumuz aynı. Ama personel sayıları bizden çok çok fazla. Avrupa’da çalışma saatlerinin düşürülmesi konuşuluyor fakat bizde daha erken gelip çalışması, mesaiye kalması, cumartesi çalışması ve benzeri konular dayatılıyor.”
MESLEK HASTALIKLARININ EN FAZLA YAŞANDIĞI KURUM
En çok meslek hastalığı yaşanan kurumun PTT olduğuna dikkat çeken Aydoğan, şunları anlattı:
"Ağır bir sır çantası, ellerinde belli bir kiloda dağıtım malzemeleri ile çalışıyorlar. Birçok arkadaşımızın varis, bel fıtığı sorunları yaşıyor. Omuzları yük taşımaktan düşük hale geliyor. Sırt çantaları ortalama 10-12 kilogram geliyor. Eskiden tebligat dağıtılıyorsa sadece tebligat dağıtıyorlardı. Kargo gönderilirse kargo, taahhütlü mektup gönderilirse sadece mektup götürürlerdi. Şimdi müşterek dağıtıma geçildi. Yani bir dağıtıcı hepsini alıyor. Tebligatı alıyor, iki kilodan küçük kargoları alıyor, mektupları alıyor. İzmir'de bir kadın arkadaşımız vefat etti. Doktorların ifadesiyle sıcaktan beyin kanaması geçirmiş. Dağıtıcılar, 'ben alayım da bir sıkıntı yaşamayayım, ceza almayayım' psikolojisine girdi. Sürekli bir olumsuz ruh haliyle çalışıyorlar. Dağıtım için verilen scooterlar iş sağlığı ve güvenliğine uygun değil, riskli."
CUMARTESİ ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU
Cumartesi çalışma zorunluluğun PTT çalışanlarının kabusu olduğunu söyleyen Aydoğan, "Benim gibi 399’a tabi PTT'deki dağıtıcılar 60-70 TL para alıyor. Beş, altı saat çalışıyor bu paraya. Dışarıda bir yemek yediğiniz zaman en az 100 TL gidiyor. Cumartesi çalışması gereksiz çünkü birçok kamu kurumu kapalı, muhtarlar kapalı. Mesela acil telgraflar olur, acil postalar bunun çözümü de belli. Birkaç tane memur dağıtıcı görevlendirirsin cumartesi, pazar günü, onun çözümünü de bulursun. Ama biz insani çalışmayı savunuyoruz. Asıl olan insandır" dedi.
PTT'de hakkını arayınca sürgün edildi
PTT'de dört kişinin işini bir posta emekçisi yapıyor: 'Yöneticiler kargo dağıtır hale geldiler'