Maden işçileri yerin 300 metre altında direnişte: 'Taleplerimizden vazgeçmeyiz'
Seda TAŞKIN
ANKARA - Ankara Çayırhan Termik Santrali'nde çalışan maden işçilerinin, özelleştirme sonucu işsiz kalacakları endişesiyle dün eylem başlattığı eylem ikinci gününde devam ediyor. Santralde çalışan 500 işçi, özelleştirmeye karşı kendilerini maden ocağına kapattı. Madenin özelleştirilmesi yaklaşık 1,5 ay önce gündeme gelirken, özelleştirmeye karşı çıkan işçiler işsiz kalma endişesi yaşıyor.
Maden işçilerinin eylemi sabah 08.00 vardiyasındaki işçilerin direnişiyle başladı. İşçilerin eylemi, yoğun yağmura ve soğuk havaya rağmen devam ediyor. Artı Gerçek’e konuşan işçiler, tek taleplerinin, özelleştirmeye karşı iş güvencesi olduğunu söyledi. İşçiler bu talep kabul edilene kadar direnişi sürdüreceklerini vurguladı.
Yer altında bulunan işçiler belli aralıklarla 15’er 20’şer kişilik gruplar halinde vardiya değişiminde bulunuyor. Gece saatlerinde hava sıcaklığı eksi 5 dereceye düşerken, işçilere aileleri de destek veriyor.
‘TALEPLER KABUL EDİLMEZSE AÇLIK GREVİNE BAŞLAYACAĞIZ’
Madenin içerisinden video yayımlayan madenciler, gerekirse açlık grevine gideceklerini duyurarak, "Biz Bartın, Zonguldak, Karabük, Samsun, Ereğli, Sinop gibi illerden gelip Çayırhan’da çalışan gurbetçileriz. Hepimiz gurbetçiyiz. Devletimiz için bu zamana kadar alnımızın akıyla görevimizi yerine getirdik" mesajını verdi.
DESTEK ZİYARETLERİ SÜRÜYOR
Eylemin ikinci gününde maden işçilerinin direnişine destek de büyüdü. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları (STK), siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları ve emek meslek örgütlerinin dayanışma ziyarteleri bugün de devam etti. Bugün madencilere Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Musavat Dervişoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz ve EMEP milletvekili Sevda Karaca destek ziyaretinde bulundu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de saat 17.00’da ziyarette bulunacak.
İŞÇİLERİN 4 AY İÇİNDE LOJMANDAN ÇIKARTILACAĞI YAZIYOR
Türkiye Maden İşçileri Sendikası'nın paylaştığı bilgiye göre, madende 2 bin 100 işçi çalışıyor. Yer altında bin 300, yer üstünde ise 800 işçi mesai yapıyor.
Sendika, hazırlanan ihale şartnamesinde işçilerin geleceğiyle ilgili hiçbir maddenin yer almadığına dikkat çekiyor.
İşçilerin eylem yapma kararının nedenleri arasında, işsiz kalma endişesi öne çıkıyor. İşçilerin 4 ay içinde lojmanlardan çıkarılacağı yazıyor ve işlerine devam edeceği yönünde bir madde de yer almıyor.
Maden ocağı lojmanında ise 800 işçi kalıyor. İşçiler, ihale şartnamesinde kazanılmış haklara ilişkin hiçbir maddenin yer almadığına dikkat çekiyor. Ayrıca özelleşme durumunda iş güvenliği konusunda endişeleri olduğunu da aktarıyorlar.
Artı Gerçek’e konuşan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık, dün sabah itibariyle başlayan eylemlerinin kararlılıkla devam ettiğini belirtti. Kocabıyık, şöyle konuştu:
“Maden ocağının devlet eliyle işletilmesini talep ediyoruz. İhalenin iptalini ve aynı şartlarda çalışmayı istiyoruz. 4 buçuk yıldır bu firmada çalışıyoruz ve tüm haklarımıza sahibiz. Büyük bir kâr payı olan bu işletmenin özel değil de devletim eliyle işletilmesini talep ediyoruz. Tek talebimiz de bu. Kararlılığımız budur. İstediklerimizi alana kadar mücadelemiz devam edecek."
‘İŞÇİ HAKLARIMIZIN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ İSTİYORUZ’
İki gündür maden ocağı önünde eylemde olan Selçuk Koztak, uzun zamandır bu işletmede çalıştığını belirterek, “Bizler, işçi haklarımız ve yaşam şartlarımızın iyi olması için mücadele ediyoruz. Varlık satışına karşıyız” dedi.
‘HEM MADDİ KAYIP YAŞAYACAĞIZ HEM DE EVSİZ KALACAĞIZ’
İhale şartnamesinin 17'inci maddesinde işçi hakları, özlük hakları ve sosyal hakların hiç birinin yazmadığını belirten Koztak, bu maddenin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Var olan şartnamede lojmanların da boşaltılacağının belirtildiğini aktaran Koztak “Bu lojmanlarda 3 bin 200 aile var. İhalenin sonuçlandığı günden itibaren 4 ay içinde boşaltılacak ancak bu işçiler nereye gidecek? Zaten Nallıhan’da 800 boş daire yok. Bizim hem maddi hem ev kaybımız olacak. Bu insanlar çok büyük mağduriyet yaşayacak” dedi.
Maden ocağının dışında eylemde olan İlkay Camcı ise “Perişanlık çekiyoruz biz, yeraltındakiler daha kötü durumda. Bizim devletimizden beklentimiz, sesimizi duymaları. Gelsinler bizleri rahatlatsınlar, biz de mağdur olmayalım” açıklamasında bulundu.
‘EMEK MÜCADELESİ VERİYORUZ, ÖZELLEŞTİRME İSTEMİYORUZ’
Soğuk hava ve sağanak yağmura rağmen mücadele ettiklerini belirten Ali Saraç, 650 arkadaşının yer altında olduğunu söyledi. Saraç, ailelerle birlikte mücadele ettiklerini belirterek, talepleri şöyle özetledi:
“Öncelikle varlık satışı, özelleştirme istemiyoruz. Mevcut şartlarda çalışmak istiyoruz. Burada Zonguldak’tan, Bartın’dan, Karabük’ten bir çok yerden arkadaşlarımızla birlikte kardeşçe bir emek mücadelesi veriyoruz. Yerin 2 bin 500 kilometre altından kömür çıkartıyoruz. Madenden çıkan arkadaşları görseniz, elleri yüzleri kara, ter, su. Zaten zor şartlarda çalışıyoruz bir de bu durum karşımıza geldi. Devlet yetkilerinden bir çözüm istiyoruz. Geri dönüş geldi, umarım olumlu sonuçlar alacağız.”
Salı ya da çarşamba günü yetkililerle bir görüşme olabileceğini belirten Saraç, siyasetçiler ve gazetecilerin yanlarında olduğunu anlattı ve ekledi: "Ekmeğimizin mücadelesindeyiz, başka bir istediğimiz yok."
Ankara'da yüzlerce madenciden eylem: Özelleştirmeye karşı kendilerini madene kapattılar
EMEP'li Sevda Karaca'dan Çayırhan madenci eylemine destek ziyareti
CHP lideri Özel'den özelleştirmeye karşı eyleme geçen madencilere destek
Cengiz Holding Eskişehir'de maden arayacak: Şehrin yüzde 71 için ruhsat verildi