Kod 29'la çıkarılan işçi oturma eylemine başladı, kalfalar iş bıraktı

Çalışma arkadaşlarını yalnız bırakmayan işçiler iş bıraktı.

Kod 29'la çıkarılan işçi oturma eylemine başladı, kalfalar iş bıraktı

Antep’te, 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Carpet isimli bir fabrikada çalışan Kemal Makas isimli bir işçi işten çıkarıldı. SGK’den kod 29 ile işten çıkarıldığı bildirimi alan Makas, "Benim 11 yıllık tazminatımı yakmaya çalışıyorlar" dedi. Fabrika önüne gelen Makas’a çalışma arkadaşları da işe başlamayarak destek verdi.

Fabrika önünde oturma eylemine başlayan Makas’a, 16.00 vardiyasında çalışmak üzere gelen kalfalar destek vermek için işe girmedi.

Kıdem tazminatsız işten çıkarıldığını belirten Makas, "Amirle bir laf dalaşımız oldu. Küfür yok hakaret yok. İtme kakma hiçbir şey yok. Bana SGK’dan mesaj geldi. İşveren beni 25. Maddeden çıkarmış. Ama SGK’da da Kod 29 yazıyor. Ben fabrikanın önünde bekliyorum. Arkadaşlar benim hakkımı arayacaklarını söyledi. Benim 11 yıllık tazminatımı yakmaya çalışıyorlar. 11 yıldır tutanağım ya da ikazım yok. Ben makinayı durdurup bir iş yaptım. Bunun üzerine tartışma oldu" ifadelerinde bulundu.

İşten çıkarma yasağının bu şekilde ihlal edilebilmesinin nedeninin denetimsizlik olduğunu söyleyen Makas, "Yasak ama böyle işten atmalar var. Devletin bu konularda biraz daha işverene baskıcı olmasını istiyorum. Hesabını sormasını istiyorum. Denetleme olmadığından dolayı ben mağdur durumdayım. Çaresizim. Haklarımı istiyorum, geri işe alınmak istiyorum. İlk işim pazartesi günü dava açmak. Hem haklarım için hem de pandemi döneminde devletin koyduğu yasayı çiğnediklerinden dolayı açacağım. Diğer arkadaşlarımın da bu konuda birlik olmasını istiyorum. Patronların bizi köle gibi çalıştırıp, ezip kapının önüne koymalarını istemiyorum" diye konuştu. (Evrensel)

tazminat kıdem işten çıkarma