Mega Polietilen direnişi 12. gününde: 'Sahtekarlık yapan patrona dur deyin'

Besni’deki Mega Polietilen işçileri bugün Adıyaman İŞKUR önünde eylem yaptı. BİRTEK SEN Genel Başkanı Türkmen, "Bir kere olsun bu kentin, bu ülkenin yetkililerinin suç işleyen, hırsızlık yapan bir patrona 'dur' dediğini görmek istiyoruz" dedi.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Adıyaman'ın Besni ilçesinde faaliyet gösteren Mega Polietilen fabrikasında çalışan işçiler iki aylık maaşlarının ödenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için başlattıkları direnişi sürdürüyor. İşçiler, bugün İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR)Adıyaman İl Müdürlüğü önünde eylemdeydi.

SENDİKALAR, STK'LAR VE SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK

Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası'nın (BİRTEK-SEN) çağrısıyla yapılan eyleme KESK’e bağlı sendikalar, TMMOB il temsilcileri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM), Emek Partisi (EMEP) ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) temsilcileri de destek verdi.

''TEŞVİKLERLE, VERGİ İNDİRİMLERİYLE 17 KAT BÜYÜDÜ'

Fabrikanın aldığı teşviklere vurgu yapan BİRTEK SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, "Mega Polietilen Fabrikası, 2005'te kobi olarak kuruldu. Devlet teşvikleriyle büyüdükçe büyüdü. Pandemi döneminde kârı kat be kat arttı. 2020'de bir işçi başına 500 bin lira, 2022'de bir işçi başına 350 bin lira kâr etti. Aynı yıl 2022'de devletten 416 milyon lira kredi aldı. Besni'ye kurduğu fabrikanın maliyeti 45 milyon lira idi, yarısını devletten aldı. Ödeyeceği verginin yarısı silindi, işçilerin sigorta primlerini de devlet karşıladı. Mega Polietilen kurulduğu günden bu yana aldığı teşviklerle, vergi indirimleriyle ve işçileri köle gibi çalıştırarak 17 kat büyüdü" dedi.

'MEGA POLİETİLEN TEPEDEN TIRNAĞA SUÇA BULAŞMIŞ DURUMDA'

Fabrikada yaşanan hak gasplarına dikkat çeken Türkmen, şöyle konuştu:

"Mega Polietilen işçilerinin asgari ücretin üstündeki alacakları elden ödenmekte. Fazla mesai ücretleri tam ödenmemekte. Usta işçiler işi öğreniyormuş gibi gösterilmekte, İŞKUR’dan işbaşı eğitim programı üzerinden destek alınmakta. Mega Polietilen'de sigortasız çalışan bir çok işçi bulunmakta. İşten çıkarılan ve tazminatı hesaba yatırılan işçilerin parası, tekrar başka bir banka hesabına göndermesi istenerek gasp edilmekte. Teşviklerle ve İŞKUR yardımıyla kamu kurumları tarafından işçilerin hesabına yatan paralara el konmakta. İşçilerin giderlerini de işçilerden kesilen fonlardan karşılamakta. Mega Polietilen, kârına kâr katarken tepeden tırnağa suça bulaşmış durumda."

'YETKİLİLERİN PATRONA DUR DEDİĞİNİ GÖRMEK İSTİYORUZ'

İşçilerin içerde kalan iki aylık maaşlarının yatırıldığını söyleyen Türkmen, Mega Polietilen işçilerine dönük hak ihlallerine ve fabrika yönetiminin yaptığı usulsüzlüklere ilişkin sendika avukatlarının hazırladığı üç dilekçenin İŞKUR, SGK ve Vergi Dairesi müdürlüklerine vereceğini belirtti. Türkmen, şöyle konuştu:

"Bu şikayetlerimizin ardından herkesin gözü önünde işlenen bu suçların, bu hukuksuzlukların, bu sahtekarlığın, işçi ve sendika düşmanlığı yapan bu uygulamalara yetkilerin müdahale etmesini bekliyoruz. Bir kere olsun bu kentin, bu ülkenin yetkililerinin suç işleyen, hırsızlık yapan, sahtekarlık yapan bir patrona 'dur' dediğini görmek istiyoruz."

'ŞARTLARIMIZ YERİNE GETİRİLENE KADAR DİRENECEĞİZ'

Eylemde konuşan işçi temsilcisi ise Yunus Kabilay da, "Biz grev meraklısı değiliz lakin haklarımız, şartlarımız yerine getirilene kadar, bu direnişi sonuna kadar, gittiği yere kadar devam ettireceğiz” dedi.

İŞÇİLERDEN BEŞ TALEP

Bir diğer işçi temsilci Halil İIbrahim Kurt da işçilerin taleplerini şöyle sıraladı:

1- İçerdeki diğer aylık ücretler de hesaplara yatacak.

2- Asgari ücretin üstünde elden verilen ücretler de hesaplara yatacak. Elden para verme uygulaması son bulacak.

3- Direniş başladıktan sonra işten atılan bütün işçiler işe geri alınacak.

4- Haklı sebeplerle tek taraflı iş akdini feshetmek isteyen işçilerin tazminatları ödenecek.

5-Sigortasız, kayıt dışı çalışma son bulacak. Daha önce sigortasız çalışmış işçilerin geriye dönün sigorta primleri ödenecek.

Basın açıklamasının ardından İŞKUR, SGK ve Vergi Dairesi müdürlüklerine fabrika içindeki usulsüzlüklere ve hak ihlallerine dair toplu dilekçe verildi.

Öne Çıkanlar